BIST 9.636
DOLAR 34,65
EURO 36,34
ALTIN 2.925,21
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Ordu su israfını saatlerle önleyecek

Ordu İl Özel İdaresi, köylerde içme sularının kontrolsüz ve bilinçsiz kullanımının önüne geçmek için yeni bir çalışma başlattı.

Abone ol

Buna göre tüm su kaynaklarına 'su saati' takılarak, kontrolsüz ve bilinçsiz su tüketiminin önüne geçilmeye çalışılacak.

Ordu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, köylerde su israfı olduğuna dikkat çekti.

Bedelsiz su kaynaklarının tarla sulanmasında kullanıldığını tespit ettiklerini belirten Yılmaz, artık köylerde evlere ulaşan tüm su kaynaklarına su saati takacaklarını, bilinçsiz ve israfa varan su tüketiminin önüne geçeceklerini belirtti.

Çok sıcak bir yaz mevsimi yaşadıklarını, yaklaşık bir ay gibi uzun bir süre yağış almayan bölgede bedelsiz ve kontrolsüz kullanım sebebiyle kaynak sularında ciddi oranda azalmalar görüldüğünü belirten Yılmaz, yaz aylarında köylerdeki nüfus artışına paralel olarak yaşanan su ihtiyacının artması gibi durumların önüne geçemeyeceklerini ancak gereksiz, bilinçsiz su tüketiminin ve israfının önüne geçebileceklerini kaydetti. Bu amaçla Ordu İl Özel İdaresi olarak mevcut su kaynaklarımızın daha etkin ve verimli olarak kullanılmasını sağlamak amacıyla 2009 yılında 'Ordu İl Özel İdaresi İçme Suları Yönergesi'ni uygulamaya koyarak muhtarlara tebliğ ettiklerini ve denetimlere başladıklarını ifade eden Yılmaz, "Bu yönergenin en önemli aşamalarından bir tanesi köylerde muhtarlıklar tarafından su abone çalışması yapılarak evlere su saati takılmasıdır. Köylerde suyun daha verimli şekilde kullanılarak israfın önlenebilmesi için şebekelere su saati takılmalı, köy muhtarlıkları tarafından sorumlu atanarak, su kullanımı denetim altına alınmalıdır. Böylece hem sudan tasarruf edebilir, hem de bakım ve onarım yükümlüğü muhtarlıklarımızın sorumluluğunda olan içme suyu şebekelerinin işletme masrafları için bir kaynak sağlayabiliriz" dedi.

Yılmaz, bu çalışmaya ilk olarak 2004 yılında Perşembe ilçesi Yumrutaş köyünde başladıklarını, bu köyde su saatlerinin her ay düzenli olarak okunup su bedelinin makbuz karşılığında abonelerden tahsil edildiğini, elde edilen gelirle su şebekesinin varsa gerekli bakım ve onarım ihtiyacının karşılanarak, şebekenin sorunsuz olarak hizmet vermeye devam etmesinin sağlandığını sözlerine ekledi.