BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  POLİTİKA

Ordu malına denetim

Silahlı Kuvvetler’in elinde bulunan mallar ile askeri harcamalar da Sayıştay denetimine açılıyor.

Abone ol


Hükümet Yeni Siyasi Reform Paketi için düğmeye bastı. Silahlı Kuvvetler’in elinde bulunan mallar ile askeri harcamalar da Sayıştay denetimine açılıyor.


AB’nin ‘rehavete kapılmayın’ uyarılarının sıklaştığı bir dönemde Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, hükümetin yeni Siyasi Reform Paketi’ni açıkladı. Paketin en önemli ayaklarından biri, bazı tasarıların TBMM kapanmadan çıkarılması olacak. Bu tasarılar arasında ombudsmanlık, vakıflar ve Sayıştay kanunları da bulunuor. Kamuda şeffaflıkla ilgili yeni kanun, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kontrolündeki devlet mallarının ve TSK harcamalarının TBMM adına Sayıştay tarafından denetlenmesini öngörüyor.

İŞTE REFORM PAKETİ

Tasarıların süratle TBMM’ye sevk edileceğini söyleyen Gül, uluslararası sözleşmelerin yürürlüğe girmesinin de bir başka önemli ayak olduğunu kaydetti. “İyileştirmenin sonu yoktur” diyen Gül, “Türkiye’nin istikameti daha fazla demokrasidir” dedi ve AB’nin eleştirilerini reddetti. Abdullah Gül’ün açıkladığı ve bazı yeni kanunların çıkarılması ile idari tedbirleri de kapsayan Siyasi Reform Paketi şöyle:

- Bekleyen düzenlemeler: Kamu Denetçiliği Kurumu, Sayıştay, Özel Öğretimler ve Vakıflar yasa tasarıları.

- Yeni kanunlar: İskan, İdari Usul, İdari Yargı Usulü, Siyasi Etik Komisyonu, Siyasetin Finansmanı ve Askeri Yargılama Usulü kanunları.

- İdari tedbirler: Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı yeniden yapılandırılacak. Teftiş Kurulu, yolsuzlukla mücadele eden kurumlar arasında koordinasyonu sağlayacak.

- Sözleşmeler: Paketin son ayağını bazı sözleşmelerin onaylanması ve yürürlüğe sokulması oluşturuyor. Onay bekleyen sözlemeler şunlar: BM Yolsuzlukla Mücadele Sözleşmesi, İnsan Hakları ve Ana Hürriyetlerini Korumaya Dair Sözleşmenin Oluşturduğu Denetim Mekanizmasının Değiştirilmesine İlişkin Protokol, Gözden Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı.

301’inci madde değiştirilmiyor

Yeni reform paketini açıkladıktan sonra soruları da yanıtlayan Bakan Gül, Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesine yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine, şimdilik yasal değişiklik düşünmediklerini söyledi. ‘’Reform süreci için tabii ki bir zihniyet değişikliğine çok ihtiyaç var. Bu bir gecede olacak iş değildir’’ diyen Gül, şöyle konuştu: “Türkiye’de insanların ifadelerini açıkça paylaşmaları yasaklanıyor gibi bir hava yansıtılıyor. Ama neticede mahkemeler de hakimler de verdikleri kararlarla bunun böyle olmadığını göstermiştir. Bu açıdan şu anda uygulama takip edilmektedir. Şu anda düşüncesini, görüşünü ifade etti diye kimse hapiste değildir. Zihniyet değişimiyle ilgili muhakkak ki biraz süreye ihtiyaç vardır. Biz şu anda herhangi bir kanun değişikliği ihtiyacı görmüyoruz ama böyle ihtiyaç görülürse bunlar da yapılabilir.’’

Kaynak: