Ordu'da incir ihracatına zemin hazırlamak üzere yapılan bir araştırmada, örtü altı incir yetiştiriciliği için alınacak tedbirler belirlendi.
Abone olOrdu Ziraat Odası tarafından desteklenen Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından gerçekleştirilen araştırmaymla ilde incirin nasıl ekonomik bir değer haline gelebileceği tespit edildi.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz ve Ordu Ziraat Odası Başkanı Nejat Avcı Orhaniye köyündeki araştırma alanında alınan ilk sonuçları açıkladı.
Buna göre örtü altına alınan incir hem yağmurun meyveyi çatlatmasını engelliyor, hem tadını kaybetmesini önlüyor, hem hasat süresini uzatıyor, hem de meyve toplandıktan sonra bir gün olan raf ömrünü bir haftaya çıkarıyor.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, "Türkiye önemli bir incir üreticisi daha çok Ege Bölgesi'nde bu üretim yapıyor. Başta Ordu olmak üzere Karadeniz Bölgesi'nde de incir üretimi var. Ama bu henüz ticari bir değer taşımıyor. Üretim incir bahçelerinden daha çok dağınık bir şekilde yapılıyor. Düzenli üretim yapıldığında başta Rusya olmak üzere kuzeyimizdeki ülkelere ihracat yapılabilir." dedi. Prof. Dr. Karadeniz, ihracat yapılan incirin kilosunun 3 TL olduğunu ifade etti.
Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı ise incirin fındığın bir alternatifi değil ancak bir destekçisi olabileceğini belirterek, "Buradan üreticimiz bir ek gelir sağlayabilir. Bu türü çalışmaların her zaman destekçisi olacağız. Bölgemiz yağış alan bir yer. Burada görülüyor ki örtü altına alınan incir verimli bir hale geliyor. Dilerim gelecekte bu tür üretimler yapabiliriz." diye konuştu.
Öte yandan projenin araştırma görevlileri Tuba Bak ve Levent Kırca tarafından yürütüldüğü bildirildi.