Geçen hafta 100'den fazla Esed ve İran askeri ile Rus paralı askerinin öldüğü çatışmanın ardından Suriye'nin enerji yatağı Deyrizor'da çatışma yeniden başladı. İran güçleri Koniko gaz sahasını ele geçirmek için saldırıyor. ABD ise İran güçlerine yine bombardımanla karşılık verdi.
Abone olSuriye'de Beşşar Esed rejimi saflarında çatışan İran güçleri, Deyrizor'da terör örgütü PYD/PKK'nın işgalindeki enerji sahalarına ilerleme çabalarını sürdürüyor. PYD/PKK İran güçlerine sert biçimde karşılık verirken, ABD de hava saldırısı düzenledi. Geçen hafta Esed ve İran güçleri ile "Putin'in Wagnerleri" denilen Rus paralı askerleri enerji zengini Deyrizor'da PYD/PKK'nın işgalindeki petrol ve gaz sahalarını ele geçirmek için saldırı düzenlemiş, ABD yoğun bombardımanla karşılık vermişti.
ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR: Deyrizor'daki AA muhabirlerinden alınan bilgiye göre, İran güçleri ve PYD/PKK arasındaki çatışmalar devam ediyor. İran güçleri, Koniko gaz sahasının çevresine füze ve topçu saldırıları düzenliyor. PYD/PKK da sert biçimde karşılık veriyor.
ABD YİNE HAVADAN BOMBALADI: Örgüt, İran güçlerinin bulunduğu Deyrizor'un kuzeyinde Haşşam Mırat ve Salihiya beldelerini vurdu. Dün gece geç saatlerde ABD savaş uçakları da Haşşam beldesine saldırı düzenledi.
ABD ASKERİ GAZ FABRİKASINA KONUŞLANDI: Bu arada dün gece ABD askerlerinin, İran güçlerinin muhtemel saldırısını önlemek için Koniko gaz fabrikasında konuşlandığı öğrenildi.
ABD Suriye'de Putin'in Wagner'lerini mi vurdu? Kim bu wagnerler?HABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN
SURİYE ENERJİSİNİN ÜÇTE BİRİ ORADA: Irak sınırına hakim Deyrizor, ülkenin en büyük enerji kaynaklarına ev sahipliği yapıyor. Kenti ikiye bölen Fırat Nehri'nin doğusu, Suriye'nin en büyük petrol sahalarını oluşturan 11 yatağı barındırıyor. El Ömer, Tanak, Vard, Afra, Kevari, Cafra, Carnuf, Azrak, Kahar, Şueytat ve Galban petrol sahaları, tahmini hesaplamalara göre Suriye’nin enerji kaynaklarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor.
DEYRİZOR'DA NELER OLDU?: PYD/PKK, geçen yılın son çeyreğinde, rejim güçleriyle eş zamanlı olarak Deyrizor kırsalının enerji kaynaklarının yoğun olduğu kuzeydoğusunda, yani Fırat Nehri'nin doğusunda ilerlemişti. Deyrizor'un kuzeydoğu kırsalındaki en büyük gaz tesisi Koniko'yu, 23 Eylül 2017'de ele geçiren örgüt, 22 Ekim 2017'de de Suriye'nin en büyük petrol sahası El Ömer'i işgal etmişti. Halihazırda Deyrizor'da Fırat Nehri'nin doğusuna PYD/PKK, batısına Esed rejimi ve güneyinde dar bir alanda DEAŞ hakim.