BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Opportunity çamura battı

NASA Opportunity'nin yumuşak toprağa saplanan tekerleklerini çamurdan çıkarmaya çalışıyor.

Abone ol

NASA, Mars"taki ikiz robotları Spirit ve Opportuniy"nin yazılımlarını güncelledikten sonra, şimdi de Opportunity"nin çamura saplanan tekerleklerini kurtarma telaşında.

NASA"nın Mars"ta hayat izi arayan ikiz robotlarından Opportunity, yumuşak toprağa saplanan tekerleklerini çamurdan çıkarmaya çalışıyor. NASA uzmanları aracın geçen yılda benzer bir sorunu atlattığına dikkati çekerek yoluna devam edeceğini belirtiyor. Opportunity Nisan 2005"te 30 santimetre"lik bir çamura saplanmış ve 5 hafta boyunca kurtulmak için çabalamıştı.


Opportunity ve Spirit"in yönetiminden sorumlu Cornell Üniversitesi uzmanı Steve Squyres, Opportunity"nin sadece arka tekerleklerinin çamura saplandığını ve bu nedenle de kurtulmasının daha kolay olacağını ifade etti. Geçen yılki olaydan ders çıkaran NASA uzmanları, çamurdan çıkmak için tekerlekleri saplanmadan önceki istikametin tam tersine çeviriyor. Aksaklık nedeniyle 24 metre yol katetmesi gereken araç, sadece 1.5 metre gidebildi. Tekerleği çamura saplanmış olmasına karşın Opportunity, bulunduğu bölgenin 13 renkli panoramik (360°) fotoğrafını da oluşturmayı ihmal etmiyor.

HEDEF VICTORIA KRATERİ
Esas hedefi olan 800 metre çapındaki Victoria Krateri"ne doğru yol alan Opportunity, çamurdan çıktıktan sonra, bölgedeki ince kumlu toprağı da incelemeye alınacak.

Araç normal şartlarda günde 30 metre yol alabiliyor, Victoria Krateri ise henüz 900 metre uzaklıkta. Halen Mars"ta kış koşullarına tabi olan Opportunity, enerji sarfiyatını standart 900 watt-saat"ten 320 watt-saat"e düşürdü. Araç Güneş ışığından en üst seviyede yararlanabilmek için panellerine 11° eğim verdi.