BIST 10.095
DOLAR 35,33
EURO 36,59
ALTIN 2.990,94
HABER /  GÜNCEL

Önyargıları kırıp bir ilçeyi değiştiriyor

Bu belediyede hırsızlar, ayyaşlar, esrarkeşler ya park bekçiliği yapıyor ya da park parası topluyor.

Abone ol

Dünya, İspanya'nın Endülüs bölgesindeki yaklaşık 3 bin nüfuslu Marinaleda kasabasının belediye başkanı Juan Manuel Sanchez Gordillo'yu konuşuyor. Başkanın yönettiği 7 kişilik bir ekibin marketlerden gıda çaldığı ve sonrasında fakir mahallelerinde dağıttığı ortaya çıktı.

Türkiye’de de Midyat Belediye Başkanı Şehmus Nasıroğlu, tam 5 yıldır toplumda huzursuzluk yaratan, sorun çıkaran kim varsa belediyede işe alıyor. Hırsızlar, katiller, ayyaşlar, esrarkeşler ile eşini kaybetmiş veya ayrılmış kadınlar, yılın 5 ayında belediyede ‘geçici işçi kadrosuna’ alınıyor.

AYLIK 810 LİRA

Bu kişilere asgari ücretin yanı sıra 110 lira da yemek parası veriliyor. Ocak ayında işe alınan bir geçici işçiye böylece 810 lira ödeme yapılmış oldu. Geçici işçiler ayrıca daimi işçilerin aldığı erzak ve giyecek yardımlarından da yararlandırılıyor.

PARK PARASI DA TOPLUYOR BEKÇİLİK DE YAPIYOR

Geçici olarak işe alınan bu kişilerden aslında fazla bir hizmet beklenmiyor. Zaman zaman park eden araçlardan para topluyorlar ya da mezarlıklarda, park-bahçelerde güvenlik görevlisi olarak çalışıyorlar. Bazen de okul, cami, kanalizasyon temizliğinde görev yapıyorlar.

“YENİDEN TOPLUMA ADAPTE OLUYORLAR”

1999 yılından beri Midyat Belediye Başkanlığı yapan Nasıroğlu, hırsız, ayyaş, esrarkeşleri işe alarak toplumsal huzursuzluğu bitirmek istediğini anlattı. Bunu belediye olanaklarıyla bir sosyal kazanım projesi olarak yaptığını vurgulayan Nasıroğlu, “Bu kişiler içerek, esrar kullanarak ya eşlerini çocuklarını dövüyor ya da parklarda sokaklarda toplumun huzurunu kaçırıyor. Hırsız, katil olanlarsa bu damgalarından dolayı iş bulamıyor. Dolayısıyla toplumun başına bela oluyorlar. Ben de belediye olanaklarını zorlayarak, bu kişileri işe alıyorum. Böylece maaş aldıkları için kendilerini iyi hissediyorlar, ailelerinin yanında saygınlık kazanıyorlar. Özgüvenleri geliyor. Yeniden topluma adapte oluyorlar. Yılda 200 ila 400 kişiyi bu şekilde işe alıyoruz. Bu insanların hem sorun yaratmalarını önlemeye çalışıyoruz hem de morallerini düzelterek, topluma kazandırmak istiyoruz. Bu şekilde toplumsal barışa katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” dedi.

HAYVAN BARINAĞI YAPTIRACAK

Nasıroğlu'nun yeni projesi ise sokak hayvanları ile hayvan pazarına gelen köylülere yönelik. Özellikle kış aylarında yemek vermemek için sahipleri tarafından sokağa atılan atlar, eşekler, köpekler ve kediler için bir 'hayvan barınağı' yaptıracak. Ayrıca köylerinden hayvan satmak için pazara gelen ancak hayvanını satamadığı ya da güvenlik nedeniyle köyüne dönemeyen köylüler için de 365 gün hizmet verecek bir hayvan pazarı kuracak. Bu pazarın bir de hanı olacak. Köylüler satamadıkları hayvanlarını buraya bırakabilecek. Kendileri için de bir han yapılarak, konaklamaları sağlanacak.