BIST 10.001
DOLAR 35,32
EURO 36,48
ALTIN 3.030,80
HABER /  EKONOMİ

Onur Airden iddialı adımlar

Onur Air dünyaya açılıyor. Malezya'nın en büyük hava yolu şirketi ile işbirliğine gidiyor.

Abone ol

Onur Air Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu, Onur Air'in şu anda Malezya'nın en büyük havayolu şirketi Air Asia ile görüştüğünü belirterek, ''Şirket sahibi bu ay içinde Türkiye'ye gelecek. Bir işbirliği projesi olabilir'' dedi. Bolukçu, Onur Air'in 15. yılı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Onur Air'in günde 24 saat çalıştığını belirterek, 15 yılın 60 yıla eşdeğer olduğunu söyledi.

Onur Air'in 14 Nisan 1992 yılında uluslararası uçuşlarla havacılık sektörüne hizmet vermeye başladığını hatırlatan Bolukçu, ilk uçuşunu 14 Mayıs 1992 yılında A-320 tipi uçakla Ercan Havalimanı'na gerçekleştirdiğini anlattı.

Onur Air'in bugün 27 uçağı bulunduğunu, Türkiye'nin ''bir numaralı'' filosu haline geldiğini dile getiren Bolukçu, ''Çok çalışıyoruz. Defalarca ödül aldık. Bunlarla övünüyoruz. Hiçbir şeyden yılmadık. Onur Air'in yurt dışında kabul edilen bir marka haline getirdik. Biz birinciyiz, ikinciliği kabul etmiyoruz. Biz iç hatta 14 noktaya gerçekleştirdiğimiz 54 seferle 1 numarayız'' diye konuştu.
ONUR AIR'İN SİPARİŞLERİ

Şahabettin Bolukçu, Onur Air'in siparişlerine ilişkin olarak da şunları söyledi: ''Birileri çıkıyor 'bugün 10 tane uçak aldım, yarın da 20 tane aldım, sipariş veriyorum' diyor ama uçaklar bir türlü gelmiyor. Ben iddia ediyorum ve diyorum ki 2012 yılında 10 tane A320-321 Onur Havayollarının filosuna girecektir. Bunun sipariş kısmı 552 milyon dolardır. Anlaşma sağlanmıştır. Onur Air çok yakın gelecekte 2-3 A330 uçağını Türkiye'deki havayolları filosuna sokacaktır.''

27 UÇAK FİLOSU

Bolukçu, Onur Air'in ortaklık çalışmalarına ilişkin soru üzerine, Onur Air'in geçtiğimiz dönemlerde de ortaklık teklifleri aldığını, ABD'den çok çeşitli tekliflerin bulunduğunu hatırlattı. Onur Air'in, büyüklüğüne yakışır her projeye hazır olduğunu dile getiren Bolukçu, şöyle devam etti: ''Hisselerimizi satıp da para kazanılım diye bir kaygımız yok. Onur Havayolları'nın değeri biraz fazla büyük, küçük değil. Bugün 7,5 milyonun üzerinde kişiyi taşıyorsan, 27 uçak filonuz varsa ve 650 milyon dolar hedeflediğimiz 2007 cirosu varsa değeri biraz büyük olacaktır.

Şu anda Malezya'nın en büyük havayolu şirketi Air Asia ile görüşüyoruz. Şirket sahibi bu ay içinde Türkiye'de olacak. Bir işbirliği projesi olabilir. Başka projeler de olabilir. Onur Havayolları'na da talepler var. Ancak flört etmeden evlilik olmaz diye düşünüyorum. Dolayısıyla kuvvetli şirketlere her zaman talep vardır. Onur Havayolları da bu talepleri seçici olarak değerlendirecektir. Şu anda ortada kesinleşmiş, yapılmış bir görüşme yoktur.''

SABİHA GÖKÇEN HAVAALANI İHALESİ

Bolukçu, Pegasus ile Onur Air ilişkilerine yönelik bir soruyu da ''Belki biz Pegasus'u alabiliriz'' diye yanıtladı. Onur Air'in Sabiha Gökçen'de yaptığı yatırımın değerinin 50 milyon doların üzerinde olduğunu bildiren Bolukçu, ''Biz de herkese ortak olabiliriz, her şey olabilir. Türkiye'de parasını veren, her şeyi satın alabilir. Yeter ki uyum sağlansın, anlaşma yapılsın. Ali Sabancı açıkladı, TAV ile Sabiha Gökçen'e beraber girecekler. Yarın biz de girebiliriz, daha zaman var'' diye konuştu.