BIST 9.420
DOLAR 34,37
EURO 36,31
ALTIN 2.841,20
HABER /  GÜNCEL

Onur Air için heyet kuruldu

Son bir kaç günde hemen hemen tüm Avrupa'nın sırt çevirdiği Onur Air için Ulaştırma Bakanlığı devreye girdi.

Abone ol

Hollanda, İsviçre, Almanya ve Fransa'nın Onur Air'in uçuşlarına yasak getirmesi Ulaştırma Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlık, Hollanda'ya heyet gönderiyor.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, gazetecilerin Onur Air'e uçuş yasağı getirilmesine ilişkin soruları yanıtladı.

Konuyla ilgili gerek Dışişleri Bakanlığı'nın, gerekse kendi bakanlığının temaslarını sürdürdüğünü belirten Yıldırım, pazartesi günü Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı başkanlığında bir heyetin Hollanda'ya gideceğini, Alman ve Hollanda sivil havacılık yetkilileriyle bu konuyu görüşeceklerini söyledi.

Yıldırım, ''ondan sonra da sorunun çözümüyle ilgili bir gelişme olacağını bekliyoruz. Bu konuda henüz yeterli detaylı bilgiye sahip değiliz. Bu toplantının amacı da o zaten'' dedi.

Yıldırım: "Karar hoş karşılanmadı"

Bakan Yıldırım, Türk sivil havacılığının son iki yıl içinde çok önemli gelişmeler sağladığını, gerek iç pazarda gerek dış pazarda büyük başarılara imza attığını vurgulayarak, ''turizm sezonunun yaklaştığı bu günlerde böyle bir gelişme tabii bizim açımızdan pek hoş karşılanmadı" dedi.

YOLCULAR AKTARILDI
Onur Air'in, Antalya'dan Hollanda, Almanya ve İsviçre'ye gidecek 2 bin 500 yolcusu, başka uçaklara aktarıldı.

Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) Antalya Havalimanı Başmüdürü Osman Serdar'dan aldığı bilgiye göre, Onur Air'in, bugün Almanya'ya 7, Hollanda'ya 8, İsviçre'ye gidecek 1 uçağındaki 2 bin 500 yolcu, Atlas, MNG, Hapag Lloyd ve LTU şirketlerinin uçaklarına aktarıldı.
Onur Air yolcularının, dört ülkede uygulanan uçuş yasağından dolayı sorun yaşamadığını belirten Serdar, ''düzenli bir planlama yaparak, 2 bin 500 yolcuyu diğer şirketlerin uçaklarına aktardık. Bir tek yolcu, bir saat bile bekletilmeden ülkelerine gönderildi. Pazartesi gününe kadar da aynı uygulamayla, Onur Air yolcularını ülkelerine sorunsuz bir şekilde ulaştıracağız'' diye konuştu.

Yıldırım, sivil havacılık idaresi olarak teknik konularda, seyir sefer emniyeti konusunda hiçbir zaafa, hiçbir eksikliğe müsamaha göstermedildiğini, gerek yerli firmalarla, gerek yabancı uçak şirketlerine sıkı bir şekilde kuralların uygulandığını söyledi.

Bunların uluslararası kurallar olduğuna ifade ederek, bütün ülkelerde uçakların emniyeti ve seyir güvenliğiyle ilgili kuralların aynı olduğuna dikkat çeken Yıldırım, herkesin bu kurallara uymak zorunda olduğunu, aksi takdirde hiçbir ülke sivil havacılık yetkilisinin, meydanı güvensiz uçaklara açık tutmadığını belirtti.

Yıldırım, ''bunların, sivil havacılık bakımından AB ortak uygulamaları var. Ama unutmayın ki, İtalya ile İngiltere yasak koymadı. Onlar da Birlik üyesi'' dedi.

Yıldırım, ''önemli organizasyonlar öncesinde böyle bir uygulamada kasıt arıyor musunuz?'' sorusuna karşılık, yorum yapmanın çok erken olduğunu, pazartesi günü heyetlerin bir araya geleceğini ve ondan sonra çok daha net bilgilere sahip olacaklarını söyledi.

Onur Air Frasa'ya da uçamayacak

Almanya, Hollanda ve İsviçre'nin ardından Fransa da Onur Air'in uçuşlarını durduğunu açıkladı.

Fransız Sivil Havacılık Genel Yönetimi, özel Türk Havayolu şirketi Onur Air'in ülke içi ve dışı uçuşlarını bugün TSİ 01.00'den itibaren durdurduğunu duyurdu. Yönetim, durdurma kararının alınma nedenine ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.

Önce Hollanda yasakladı

Almanya ve Hollanda dün arka arkaya yaptığı açıklamalarla özel Türk havayolu şirketlerinden Onur Air'e uçuş yasağı koyduğunu duyurdu.

İki ülke yasağın gerekçesi olarak teknik yetersizlikleri gösterdi.
Uçuş yasağı ilk önce Hollanda'dan geldi.

Hollanda Ulaştırma Bakanlığı, teknik ve bakım yetersizliklerini gerekçe göstererek, Onur Air'in bu ülkedeki uçuş haklarını bir ay süreyle durdurdu.

Hollanda'nın ardından Almanya Sivil Havacılık yönetimi de güvenlik kaygılarını gerekçe gösterdi ve Onur Air'in seferlerinin derhal iptal edildiğini duyurdu. Almanya ve Hollanda'yı sırasıyla İsviçre ve Fransa izledi.

Onur Air'den tepki

Onur Air uçaklarına uçuş yasağı konmasının ardından bir açıklama yapan Onur Air Yönetim Kurulu Başkanı Cankut Bagana, olayın planlı ve programlı bir olay olduğu kanaatini taşıdıklarını söyledi.

Kararı 'komik' olarak niteleyen Bagana, bu kararlardan 2-3 hafta öncesinde Airbus firmasının kendilerine Airbus uçaklarını dünyada en iyi, en güvenli kullanan şirket ödülünü verdiğini hatırlattı.

Faaliyette oldukları 14 yıl süresince hiçbir kaza-kırım olayı olmadığını ifade eden Bagana, Hollanda ve Almanya'nın almış olduğu bu karardan, hafta sonuna kadar 40 bin yolcunun etkileneceğini söyledi.

"Kimsenin turizmi baltalamaya hakkı yok"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy da konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Ulusoy, yaşanan olayın uluslararası temayüllere sığmadığını ve alınan bu yanlış kararın bir an önce düzeltilmesini beklediklerini söyledi.

Ulusoy, ''iki satırlık bir kararla hiç kimsenin hiçbir firmayı ve Türk turizmini baltalamaya hakkı yoktur. Uluslararası teamüle sığmayan bu anlayışı kabul etmemiz mümkün değildir''dedi.

Kaynak :