BIST 9.948
DOLAR 35,20
EURO 36,71
ALTIN 2.974,02
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Online SGK sorgulama robotu- TC no ile sigorta sorgulama

E-Devlet şifresi olmadan sigorta-SGK bilgilerini sorgulatmak internethaber.com sitesi ile artık çok kolay. TC numaranızı ayazarak SGK sorgulatabilirsiniz...

Abone ol

E-Devlet şifresi olmadan sigorta-SGK bilgilerini sorgulatmak internethaber.com sitesi ile artık çok kolay. TC numaranızı yazarak SGK'nızı kolayca sorgulatabilirsiniz...

İşyeriniz sigprtanızı zamanında yatıyor mu, sizin bilginiz olmadan sigortanızda girdi-çıktı işlemleri yapılıyor mu? Artık bunların cevabını e-devlet şifresi almadan kolayca verebilirsiniz...İnternethaber.com haber sitesi olarak sadece TC numaranız ile  size nasıl sigortanızı sorgulatacağınız açıklıyoruz.

SGK HİZMET DÖKÜMÜNÜZÜ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

SGK'nın 4A bünyesinde var olan SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu) daha önceleri tek başına bir kurum iken SSK daha sonraları SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) bünyesinde yer almaya başlamıştır. Türkiye’de SSK’nın da SGK bünyesine katılmasıyla tek bir sigorta kurumu oluşmuştur. SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı gibi kurumların SGK bünyesindeki isimleri ise SSK - 4A, BAĞ-KUR - 4B, Emekli Sandığı - 4C olarak yer almaktadır.
SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığının aynı çatı altında yani SGK’nın altında toplandığı için tüm birimler için aynı olan yasalar yer almaktadır. SGK-SSK üzerinden yapabileceğimiz işlemleri yazının devamında kısaca anlatmaya çalışacağız.

SGK SSK HİZMET DÖKÜMÜ İÇİN TIKLAYINIZ!

NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?

SSK RANDEVU İÇİN TIKLAYINIZ!

TÜM SSK UYGULAMALARI İÇİN TIKLAYINIZ!

SGK-SSK Sorgulama; SGK-SSK sorgulama işlemini yapabilmek için iki çeşit yol kullanabilirsiniz. Bu iki yoldan bir tanesi E-SGM sayfası üzerinden SGK-SSK sorgulama işlemidir. Diğeri ise E-Devlet sistemi üzerinden yapılan SGK-SSK sorgulama işlemidir. E-Devlet sistemi sizden işlem yapabilmeniz için şifre isteyecektir. Şifreyi herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığında edinebilirsiniz. E-Devlet üzerinden SGK-SSK sorgulama yapmak istiyorsanız şifreniz ile birlikte E-Devlet sitesine giriniz. Açılan sayfanın sağ kısmında yer alan E-Hizmetler sekmesine tıklayıp açılan sayfanın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) seçeneğinden kimlik doğrulama işleminizi gerçekleştirdikten sonra SGK-SSK sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. SGK-SSK sorgulama işlemi ile yazının devamında verdiğimiz maddelere ulaşmış olacaksınız;

I. Çalışmakta olduğunuz işyeri numarasına,
II. Hangi ay ve yıllarda çalıştığınıza,
III. İşe giriş ve işten çıkış tarihlerinize,
IV. Belge kodunuza,
V. Yatırılan prim miktarlarına ay ay bakabilirsiniz.
VI. Ayrıca aylık ne kadar kazandığınıza ve yıllık kazancınıza da bakabilme hakkına sahipsiniz. SGK-SSK ile ilgili tüm hizmet bilgilerinize SGK-SSK sorgulama sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.

SGK-SSK Hizmet Dökümü Sorgulama; Primlerinizin ne kadar yattığını öğrenmek için SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama sayfasını kullanabilirsiniz.

SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama sizin tüm hizmet bilgileriniz, çalışma bilgileriniz ay ve yıl olarak tarihlere ayrılmış bir şekilde bulunmaktadır. SGK-SSK hizmet dökümü sorgulamasıyla emekli olmak için gereken bilgileri sağlayan hesaplama motorlarınızı kullanabilirsiniz.

SSK-SGK Prim Sorgulama; Toplam prim gün sayınızı öğrenebileceğiniz bir sistem olan SSK-SGK prim sayfasına da internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Buradan toplam gün sayınızı, ne kadar zaman ve hangi zamanlarda çalışmış olduğunuzu ve yatırılan prim miktarlarını SSK-SGK prim sorgulama ekranından yapabilirsiniz. Ayrıca emekli olmak için kalan gün sayınızı da öğrenebilirsiniz.

SSK-SGK Gün Dökümü; Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) gün dökümü öğrenme hizmeti ile işe başladığınız ilk tarihi, işten ayrılmışsanız işten ayrılma tarihini ayrıca tekrar işe dönüş tarihinizi, farklı işlerde çalışmış iseniz o işlerde ne kadar süre çalıştığınızı öğrenebilirsiniz. Bu bilgileri öğrendiğiniz de ise emekli olacağınız tarihi ve emeklilik maaşı hesaplama işlemlerinizi yapabilirsiniz.

SGK-SSK Maaş Hesaplama; Bu uygulama ile yaklaşık olarak ne kadar emekli maaşı alacaksınız öğrenebilirsiniz. Bu sistem bilgilendirme amaçlıdır. Net maaşınızı göstermeyecektir. Yaklaşık olarak emekli maaşınızın ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz.

SSK No; SSK numarası SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) sitesinden gerçekleştirebileceğiniz işlemler için gereken bir şifredir. SSK numarası ile işlemlerinizi rahat bir şekilde yapabilirsiniz.

SGK-SSK İşe Giriş Sorgulama; Bu işlem ile SGK-SSK bünyesinde ne kadar süre çalıştığınızı ayrıca işe giriş zamanınızı öğrenebilirsiniz. İşe giriş tarihi emeklilik yaşı hesaplama ve emeklilik maaşı hesaplama işlemlerinde gerekli olacaktır.
SSK-SGK Randevu Alma; Daha önceleri hastanelere erken saatlerde gidip saatlerce sıra beklerken artık SSK-SGK randevu alma sistemi ile oturduğumuz yerden istediğimiz saate ve güne randevu alabilmekteyiz. SGK-SSK randevu sisteminin internet sitesi www.mhrs.gov.tr adresidir. Bu adresten istediğiniz hastane, doktor, saat ve güne randevu alabilirsiniz. Ayrıca randevu telefonlarınızdan da alınabilmektir. ALO 182 numarasını tuşlayarak yine SGK-SSK randevu alma işleminizi tamamlayabilirsiniz.

SGK-SSK Borç Sorgulama; SGK-SSK borcunuzu bu sistem sayesinde internet üzerinden öğrenebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken uyg.sgk.gov.tr adresine girmeniz yeterli olacaktır.

SGK-SSK Sicil No; Sicil numarasını SSK-SGK sorgulama işlemlerinde ve hesaplama işlemlerinde kullanmanız gerekecektir. SSK sicil numaranızı E-Devlet ve

E-SGM sayfalarından öğrenebilirsiniz.
SSK Emeklilik Hesaplama; SSK emeklilik hesaplama sistemi ile ne zaman emekli olacağınızı ne kadar süre kaldığını, ne kadar daha prim yatırmanız gerektiğini ve emeklilik tarihinizi hesaplayabilirsiniz.

İnternetten yapılabilecek işlemlerin sayısında gün geçtikçe bir artış gözlemlemek de mümkündür. Kişiler kamu kurum ve kuruluşlarında işlemlerini yapabilmek için artık saatlerce uzun kuyruklar beklemek ya da tonlarca evrakla uğraşmak zorunda değil. Artık birçok işlem internet aracılığıyla kolaylıkla yapılabilmektedir. SGK da internet üzerinden yapılabilecek işlemlere sürekli bir yenisini ekliyor. SGK'nın internet aracılığıyla yapılabilecek bir uygulaması da SGK hizmet dökümü sorgulamadır. SGK-SSK hizmet dökümü sorgulaması sayesinde yatırılan SGK-SSK primlerinizi, SGK-SSK sigortalılık sürenizin ne kadardır devam ettiğini, SGK-SSK ne zaman emekli olacağınızı ve hatta ne kadar SGK-SSK emekli aylığı alacağınızı öğrenmeniz mümkündür. Peki SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işlemi nasıl yapılmaktadır?

SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işlemi hem E-Devlet sistemi üzerinden şifre ile hem de E-SGM üzerinden şifresiz olmak üzere iki şekilde yapılabilmektedir. Ancak az önce de bahsettiğimiz gibi E-Devlet sistemi üzerinden işlem yapabilmeniz için mobil imza, şifre ya da elektronik imzaya ihtiyacınız olacaktır. E-Devlet sistemi aracılığıyla bunlardan bir tanesine sahip olduğunuz takdirde SGK hizmet dökümü sorgulama yapabilirsiniz. Eğer E-Devlet şifrenizin ne olduğunu öğrenmek istiyorsanız size yakın olan herhangi bir PTT şubesine gidiniz. Şubeye gittiğinizde yalnızca 2 TL ücret ödeyerek E-Devlet şifrenizi öğrenebilirsiniz. Her T.C vatandaşının E-Devlet şifresi farklıdır. E-Devlet şifresi size kapalı bir zarf içerisinde verilecektir. Şifrenizi hatırlayamadığınızda veya değiştirmek istediğinizde ikinci bir şifre alabilirsiniz. Ancak ikinci kez şifre almak size 4 TL’ye mal olacaktır. Bu yüzden E-Devlet şifrenizi unutmamanız için bir kenara şifrenizi yazmanız sizin yararınıza olacaktır. E-Devlet sistemine mobil imza ile de girebilirsiniz. Mobil imza uygulaması operatörlerin E-Devlet için sunduğu bir hizmettir. Aylık ödeyeceğiniz belirli bir ücret karşılığında, Turkcell, Avea veya Vodafone gibi operatörlere başvurarak mobil imza uygulamasından faydalanabilirsiniz. E-Devlet sisteminden yararlanmanın bir diğer yolu da elektronik imza uygulamasıdır. Bu uygulama ise özel şirketlerin sunmuş oldukları bir uygulamadır. Elektronik imzanın da belirli bir ücreti vardır. Elektronik imza uygulamasından belirlenen ücreti ödediğiniz zaman yararlanmaya başlayabilirsiniz.

E-Devlet Aracılığıyla SGK Hizmet Dökümü Sorgulama

E-Devlet aracılığıyla SGK hizmet dökümü sorgulama işlemi yapabilmeniz için bir E-Devlet şifresine ihtiyacınız olacaktır. E-Devlet şifrenizi bilmiyorsanız herhangi bir PTT şubesinden yalnızca 2 TL karşılığında E-Devlet şifrenizi öğrenebilirsiniz. E-Devlet aracılığıyla SGK hizmet dökümü sorgulama yapabilmeniz için yukarıda SGK linki verilmiştir. Eğer SSK’lı iseniz 4A, BAĞ-KUR’a bağlı iseniz 4B, Emekli Sandığı’na bağlı iseniz 4C hizmet dökümü sorgulama linkine tıklayınız. E-Devlet aracılığıyla SGK hizmet dökümü sorgulama işlemini kolaylıkla yapabilmek için aşağıdaki adımları takip ediniz.
İlk olarak yazının üst kısmında size vermiş olduğumuz SGK hizmet dökümü sorgulama linkine tıklayınız.

SGK hizmet dökümü sorgulama linkine tıkladıktan sonra açılan sayfada sizden kimlik doğrulama yapmanız istenecektir. Kimlik doğrulama işlemini yapabilmek için ‘’kimliğimi Şimdi Doğrula’’ butonuna basınız.

SGK hizmet dökümü sorgulama için butona bastıktan sonra açılan sayfada sizden T.C kimlik numaranız ve E-Devlet şifrenizi yazmanız istenecektir. T.C kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi yazınız.
Böylelikle sisteme giriş yapmış olacaksınız ve SGK hizmet dökümü sorgulama işleminizi yapabilirsiniz.

E-SGM Aracılığıyla Şifresiz Olarak SGK Hizmet Dökümü Sorgulama

E-SGM sistemi üzerinden yapılan işlemlerinizi oldukça kısa bir zamanda yapmanız mümkündür. SGK hizmet dökümü sorgulama işlemini E-SGM sistemi aracılığıyla şifreye ihtiyacınız olmadan yapabilirsiniz. Yazının üst kısmında şifresiz olarak SGK hizmet dökümü sorgulama işlemini yapabileceğiniz bir link verilmiştir. E-SGM aracılığıyla şifresiz olarak SGK hizmet dökümü sorgulama işlemini kolayca ve çabuk yapabilmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
E-SGM aracılığıyla şifresiz olarak SGK hizmet dökümü sorgulama işlemini yapabilmek için yazının başında size vermiş olduğumuz linke tıklayınız.
Linke tıkladıktan sonra açılan sayfada sizden bazı bilgileri tamamlamanız istenecektir.
İlk olarak ‘’Uyruk’’ kısmını size uygun şekilde işaretleyiniz.
Ardından T.C kimlik numaranızı eksiksiz ve doğru bir şekilde yazınız.
Doğum yılınızı seçiniz.
Nüfusa kayıtlı olduğunuz ili seçiniz.
‘’Cilt No’’ kısmını nüfus cüzdanınızda yazan şekliyle doldurunuz.
Son olarak size kutucukta verilen güvenlik anahtarının karakterlerini ‘’Güvenlik Kodu’’ kısmına yazınız.
‘’Sorgula’’ butonuna tıklayınız.
Sorgula butonuna tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ kısmında bulunan ‘’Hizmet Bilgisi’’ bölümünden ilgili alanı bulup SGK hizmet dökümü sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.

SSK HİZMET DÖKÜMÜ SORGULAMA

İnternet kullanımı günümüzde oldukça yaygın bir durum haline gelmiştir. Sorgulama işlemlerinizin çoğunu saatlerce sıra beklemeden ve tonlarca evrakla uğraşmadan internet üzerinden kolaylıkla yapabilmeniz mümkündür. SSK hizmet dökümü sorgulama işlemini de internet üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz. SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işlemi hem şifreli olarak E-Devlet sistemi üzerinden hem de şifresiz olarak E-SGM sistemi üzerinden olmak üzere toplamda iki şekilde yapılabilmektedir. Biz yazının devamında sizlere her iki yöntemin de nasıl yapıldığını açık bir şekilde anlatacağız.

E-Devlet Aracılığıyla SSK Hizmet Dökümü Sorgulama

E-Devlet aracılığıyla SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işlemi yaparak ne kadar süredir sigortalı olduğunuzu, ne zaman emekli olacağınızı, ne kadar emekli maaşı alacağınızı ve primlerinizin ne kadar yatırıldığını öğrenebilirsiniz. Ancak E-Devlet üzerinden bir işlemde bulunabilmek için ilk olarak E-Devlet şifresi, mobil imza ya da elektronik imza uygulamalarından birini kullanmanız gerekecektir. E-Devlet şifrenizi herhangi bir PTT şubesinden 2 TL karşılığında öğrenebilirsiniz. Mobil imzayı GSM operatörlerinden, elektronik imzayı ise bu hizmeti sağlayan özel şirketlerden temin edebilirsiniz.
Bu üç uygulamadan birini kullanarak E-Devlet üzerinden SSK hizmet dökümü sorgulama yapabilirsiniz. Şifreli olarak E-Devlet üzerinden SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işlemini kolaylıkla yapabilmek için lütfen aşağıdaki maddeleri inceleyiniz.

Size yazının başında SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işlemini yapabileceğiniz bir link verilmiştir. SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işlemine başlayabilmek için ilk olarak bu linke tıklayınız.
SSK hizmet dökümü sorgulama için linke tıkladıktan sonra açılan sayfada sizden kimlik doğrulama yapmanız istenecektir. Kimlik doğrulama yapabilmeniz için ‘’Kimliğimi Şimdi Doğrula’’ butonuna tıklayınız.

SSK hizmet dökümü sorgulama için butona tıkladıktan sonra açılan sayfada T.C kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi giriniz. Kimlik doğrulama işlemini yalnızca E-Devlet şifresiyle değil, mobil imza ve elektronik imza ile de yapabilirsiniz.
Son olarak SSK hizmet dökümü sorgulama için ‘’Sorgula’’ butonuna tıklayınız.
Sorgula butonuna tıkladıktan sonra açılan sayfadan SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.
E-SGM Aracılığıyla Şifresiz Olarak SSK Hizmet Dökümü Sorgulama
E-SGM sistemi üzerinden sorgulama işlemlerinizin birçoğunu yapabilirsiniz. Bu sorgulama işlemlerinden biri de SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işlemidir. Ne zaman emekli olacağınızı, ne kadar süredir sigortalı olduğunuzu, ne kadar prim yattığını, emekli olduğunuzda ne kadar emekli aylığı alacağınızı SSK hizmet dökümü sorgulama ile öğrenmeniz mümkündür. E-SGM aracılığıyla şifreye ihtiyacınız olmadan SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işlemini sorunsuz ve kolayca yapabilmeniz için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz.

Yazının başında şifresiz olarak SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işlemini yapabileceğiniz bir link verilmiştir. SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama yapabilmek için ilk olarak bu linke tıklayınız.

SSK hizmet dökümü sorgulama için linke tıkladıktan sonra açılan sayfada sizden bazı bilgileri doldurmanız istenecektir.
SSK hizmet dökümü sorgulama için ‘’Uyruk’’ kısmını size uygun bir şekilde işaretleyiniz.
SSK hizmet dökümü sorgulama için T.C kimlik numaranızı doğru ve eksiksiz bir şekilde giriniz.
SSK hizmet dökümü sorgulama için doğum yılınızı seçiniz.
SSK hizmet dökümü sorgulama için ardından nüfusa kayıtlı olduğunuz ili seçiniz.
SSK hizmet dökümü sorgulama için ‘’Cilt No’’ kısmını kimliğinizde belirtilen şekliyle yazınız.
SSK hizmet dökümü sorgulama için ‘’Güvenlik Kodu’’ kısmında kutucukta size bazı karakterler verilmiştir. Bu karakterleri boşluğa yazınız.
SSK hizmet dökümü sorgulama için ardından ‘’Sorgula’’ butonuna basınız.
SSK hizmet dökümü sorgulama için sorgulama butonuna bastıktan sonra açılan sayfada sağ tarafta bulunan ‘’Hizmet Bilgisi’’ bölümünden SGK-SSK hizmet dökümü sorgulamanızı yapabilirsiniz.

SGK'nın Görevleri :

SGK, SGK ile ilgili gelişmeleri güncel olarak takip eder.
SGK kamu idarelerinin koordinasyonu için bir aracı görevindedir.
SGK kuruma bağlı olan tüzel ve gerçek kişilere hizmet verir.
SGK uluslar arası sözleşmelerin yürütülmesini sağlar.
SGK ulusal kalkınma ve yıllık uygulama politikaları uygular.
SGK sosyal güvenlik politikalarının gelişmesi ve daha iyi olması için çalışmalarda bulunur.
SGK uzun vadeli sigorta kolları kapsamında;
SGK ölüm aylığı,
SGK ölüm toptan ödeme,
SGK ölüm aylığı almakta olan kız çocukları için evlenme ödeneği ve cenaze ödeneği haklarını vermektedir.
SGK yaşlılık aylığı,
SGK kapsamında yaşlılık sigortası toptan ödeme,
SGK malullük aylığı gibi haklar verir.
SGK kısa vadeli sigorta kapsamında sigortalılara;
SGK kapsamında annelere emzirme ödeneği,
SGK kapsamında sigortalıya geçici iş göremezlik ödeneği,
SGK kapsamında sürekli iş göremezlik durumunda gelir bağlanması,
Ve SGK kapsamında erkekler için askerlik, anneler için doğum borçlanması gibi haklar vermektedir.

SSK-SGK Ne Zaman Emekli Olabilirim

SSK- SGK üzerinden ne zaman emekli olabileceğinizi hesaplayabilirsiniz. Bunun için SGK'nın ne zaman emekli olabilirim sayfasına giriş yapınız. Açılan sayfada SGK-SSK ne zaman emekli olabilirim için sizden cinsiyetinizi yazmanız istenecektir. Cinsiyet faktörü emeklilikte önemli bir faktördür. Çünkü emeklilik yaşı kadın ve erkekte farklıdır. Daha sonra SGK-SSK ne zaman emekli olabilirim için doğum tarihinizi giriniz. Ardından SGK-SSK ne zaman emekli olabilirim için hizmete başlama tarihinizi giriniz. SGK-SSK ne zaman emekli olabilirim için malüliyetiniz var ise evet yok ise hayır seçeneğini seçiniz. SGK-SSK ne zaman emekli olabilirim için erken yaşlanma durumunuz var ise evet yok ise hayır seçeneğini tıklayınız. SGK-SSK ne zaman emekli olabilirim için SSK prim ödeme gün sayınızı, diğer sandıklara ait gün sayınız var ise ilgili alana gün sayınızı yazınız. Daha sonra fiili gün sayınızı varsa yurtdışı gün sayınızı yazınız ve son olarak 3600 günü doldurduğunuz tarihi gün/ay/yıl olarak yazıp gönder butonuna tıklayınız. Bu şekilde SGK-SSK ne zaman emekli olabilirim hesaplayabilirsiniz.

SSK ve SGK Borç Sorgulama

SSK ve SGK borç sorgulama işlemini yapmak için online tahsilat sistemine girmeniz gerekmektedir. Online tahsilat sistemine girerek burada sizden istenilen bilgileri doldurunuz. Online tahsilat sistemi üzerinden SSK- SGK borç sorgulama işleminizi yapabilir ve borcunuzu kartınız ile buradan ödeyebilirsiniz.

SGK Aracılığıyla Yararlanılabilecek Hizmetler Nelerdir?

SGK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı bulunmaktadır. SGK ülkemizde vatandaşların yaklaşık % 50’sine hizmet vermektedir.
Vatandaşların isteklerini karşılayacak birçok uygulama SGK'nın resmi internet sitesinde mevcuttur. Bu uygulamalardan bazıları şu şekildedir: SGK Hak Sahipliği, SGK Kesenek Bilgi Sistemi, SGK E-Bildirge, SGK SMS Bilgilendirme, SGK Evrak Takip, SGK Kart ile Prim Ödeme, SGK E-Hizmetler, SGK E-Hastane, SGK E-Optik ve SGK E-Eczane’dir. Sorgulama işlemlerinizin birçoğunu SGK'nın sitesi üzerinden yapmanız mümkündür. Bunlardan bazıları şu şekildedir: Bağ-Kur maaş hesaplama, SGK maaş bordrosu, SGK ve SSK rapor parası, SGK laboratuar sonuçları, SGK işgörmezlik sorgulama, SGK Emekli Sandığı maaş hesaplama, SGK 4A, 4B ve 4C hizmet dökümü alma, SGK SSK maaş hesaplama, SGK prim ödeme, SGK yetim aylığı sorgulama, SGK yurtdışı borçlanması sorgulama, SGK danışma hattı, SGK gün sorgulama, SGK cenaze ödeneği, SGK Emekli Sandığı evrak takibi, SGK evrak takibi gibi işlemlerinizi SGK üzerinden yapabilirsiniz.

SGK ve SSK Prim Sorgulama

SGK ve SSK prim sorgulama işlemini internet üzerinden kolayca yapmanız mümkündür. SGK ve SSK prim sorgulama işlemi hem şifreli olarak E-Devlet sistemi üzerinden hem de şifresiz olarak E-SGM üzerinden yapılabilmektedir. SGK ve SSK prim sorgulama işlemini E-Devlet sistemi üzerinden yapabilmeniz için bir E-Devlet şifresi gerekecektir. E-Devlet şifrenizin ne olduğunu bilmiyorsanız bir PTT şubesinden 2 TL ödeme yaparak E-Devlet şifrenizi öğrenebilirsiniz. E-Devlet sistemi üzerinden SSK ve SGK prim sorgulama işlemi yapabilmek için sisteme giriş yapmanız gerekir. T.C kimlik numaranız ve E-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra‘’Kurumlar’’bölümüne tıklayınız. Bu bölümden ‘’Sosyal Güvenlik Kurumu’’seçeneğine tıklayınız. Bu bölümden de ilgili seçeneğe gelerek SSK ve SGK prim sorgulama işlemini tamamlayınız.

E-SGM sistemi üzerinden şifreye ihtiyacınız olmadan SGK ve SSK prim sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Prim sorgulama işlemi yapabilmek için E-SGM’ nin sitesine giriniz. Açılan sayfada T.C kimlik numaranızı, doğum yılınızı, nüfusa kayıtlı olduğunuz ili vecilt numaranızıgiriniz. Güvenlik kodu kısmında verilen karakterleri boşluğa yazınız ve ‘’Sorgula’’butonuna tıklayınız. Sorgulama butonuna tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ tarafında yer alan ‘’Hizmet Bilgisi’’ bölümünden prim sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.

SGK ve SSK Ne Zaman Emekli Olabilirim?

SGK'nın internet adresine girerek ne zaman emekli olacağınızı hesaplamanız mümkündür. SGK'nın resmi internet sitesine girdiğinizde ‘Ne Zaman Emekli Olabilirim’ bölümünü açınız. Açılan sayfada cinsiyetinizi işaretleyiniz. Emeklilikte cinsiyet önemlidir. Çünkü kadın ve erkek için emeklilik yaşı farklılık göstermektedir. Ardından doğum tarihinizi yazınız. Hizmete başlama tarihinizi yazınız. Maluliyetiniz var ise belirtiniz. Erken yaşlanma durumunuz var ise ‘’Evet’’ yok ise ‘’Hayır’’ seçeneğini seçiniz. SSK prim gün sayınızı ve diğer kurumlara ait prim gün sayınızı eğer var ise yazınız. Ardından fiili gün sayınızı yazınız. Eğer varsa yurtdışı gün sayınızı da yazınız. Son olarak gün/ay/yıl şeklinde 3600 günü doldurduğunuz tarihi yazınız. ‘’Gönder’’ butonuna basınız. Böylelikle ne zaman emekli olabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

SSK’nın Görevleri Nelerdir?

- Uluslararası programları göz önünde bulundurarak sosyal güvenlik politikalarını hayata geçirmek
- Bu sosyal güvenlik politikalarına yönelik çalışmalar yapmak
- SGK-SSK kurumuna bağlı olacak kişilere yani hizmet sunacağı kişilere hak ve yükümlülükleri konusunda bilgiler vermek
- SGK-SSK kurumuna bağlı olacak kişilere haklarının kullanmasında ve yükümlülüklerini yerine getirmesinde yardımcı olmak
- Belirli olan kanun ve diğer kanunlara yönelik SGK-SSK kurumuna verilen görevleri yerine getirmek
- Sosyal güvenlik açısında kamu idareleri ile işbirliği içerisinde olmak
- Sosyal güvenliğe ilişkin konulara yönelik çalışmalar yapmak
- Avrupa Birliği ve uluslararası kurumlar ile iş birliği içerisinde olmak
- Yabancı ülkeler ile sosyal güvenliğe ilişkin çalışmalarda gerekli olan çalışmaları gerçekleştirmek
- Gerekliliklerine yönelik olarak yürürlüğe girmiş olan uluslararası antlaşmaları yerine getirmek
- Vatandaşına daha iyi bir yarar sağlayabilmek adına uluslararası yeniliklerle yakından ilgilenmek

İşe başladıktan sonra sigortalı olmanız için işvereninizin işlemleri başlatması gerekir. İşe başladığınızda sonra bir ay içerisinde halen daha sigortalı değilseniz bu durumu önlemek adına Sigorta İl Müdürlüklerine ve Sigorta Müdürlüklerine başvuruda bulunmanız gerekmektedir. SGK-SSK’nın adını rencide edecek herhangi bir durum söz konusu değildir. Yani çalışan ile işveren arasında belirlenmiş ve kanunlar ile korunmuş olan yükümlülükleri azaltmaya yönelik bir antlaşma içerisine girilemez. SGK-SSK’dan emekli olup emekli maaşa bağlanan vatandaşlar aylık sosyal güvenlik destek primi ödeme şartı ile tekrardan çalışabilirler.
SGK-SSK’ya bağlı olup olmadığımı nasıl anlayabilirim diyor olabilirsiniz. SGK-SSK’ya bağlı olup olmadığını anlamak için işyerinizin bağlı olduğu Sigorta Müdürlüğü’nden çalışmalarının SGK-SSK’ya gidip gitmediğini kontrol edebilir, işvereninizin SGK-SSK’ya göndermek zorunda olduğu ve çalışanlarında görebileceği bir yere asmak zorunda olduğu belgeden isminizi, çalıştığınız gün saysını ve SGK-SSK’ya bildirilen ücretlerinizi kontrol edebilir veya sigortalı hizmetler ile ilgili merkezlerden çıktı alabilirsiniz. SGK-SSK’ya bağlı olmadığını tespit ettiğinizde bununla birlikte sigortasız çalıştırıldığınızı tespit ettiğinizde Sigorta Müdürlüklerine veya Sigorta İl Müdürlüklerine başvurabilir veya çalışmaya başladığınız senenin sonundan itibaren beş yıl içerisinde ilgili mahkemelere başvurabilirsiniz.

SGK NEDİR?

SSK-SGK, Sosyal Sigortalar Kurumunun kısaltılmış halidir. İnsanların çalışma hayatında da yaşlandıklarında da yaşam kalitesini etkileyecek olan en önemli etken sosyal güvence içinde olmaktır. Sosyal güvenlik, vatandaşların kazanmış olduğu gelirlerini göz önünde bulundurmadan toplum huzurunu bozan sosyal tehlikelerin vermiş olduğu zararlardan primli veya primsiz olarak, vatandaşın sosyal tehlikeler sonucunda kurtarılma güvencesidir. Ülkemizde sosyal güvenlik hakkı Anayasamızın 60. Maddesinde belirtilmiştir. Anayasamızın 60. Maddesi “Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar” hükmüdür.

Sosyal güvenlik kavramı yani SSK-SGK, mesleki veya sosyal risk sebepleri yüzünden geliri veya kazancı azalmış olan vatandaşların başka kimselere muhtaç olmadan, geçinme ve yaşama ihtiyaçlarını sağlayan bir sistem olarak da tanımlanır.
Geçtiğimiz yıllar içerisinde SSK-SGK yeniden düzenlenmiş ve eşit ve adil bir yapıya kavuşturmak amacı ile yenilikler yapılmıştır. 2006 yılında farkı vatandaşlara hitap eden SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı kurumları tek bir çatı altında yani SSK-SGK çatısı altında toplanmıştır.
SSK-SGK kurumuna bağlı olarak da emeklilik haklarından faydalanabilirsiniz. Denildiği gibi SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı kurumları SSK-SGK çatısı altında toplanmaktadır. Bağlı olduğunuz bu kurumlardan herhangi birisine ait çalışmalarınızı devam ettirip emeklilik şartlarını tamamladıktan sonra emeklilik hakkınızı kullanabilirsiniz. SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı emeklilik şartları hepsi için farklıdır. Ortak olan sadece hepsinde de tamamlanması gereken yaş, tamamlanması gereken hizmet süresi ve tamamlanması gereken prim ödeme gün sayısı vardır. Yalnız bu şartlar her kurum için farklı belirlenmektedir. Kadınlar için ve erkekler için de farklılık göstermektedir. SSK-SGK çatısı altında toplanan tüm bu kurumlardan bağlı olduğunuz kuruma ait olan emeklilik şartlarını öğrenebilir, ne zaman emekli olacağınız konusundan tahmini bir hesaplama yapabilirsiniz.

Vatandaş SSK-SGK çatısı altında toplanan kurumlardan bağlı olduğu kurumun üç kategoride altındaki şartları yerine getirdikten sonra emekli olabilir. Vatandaş bağlı olduğu kurumunda belirli bir süre geçirip emeklilik şartları tamamlandıktan sonra SSK-SGK vatandaşa ödediği prim miktarına bağlı olarak emeklilik maaşı bağlar. Tüm bunlar sayesinde vatandaş SSK-SGK’ya bağlı olan kurumlardan herhangi birine bağlı olduğu sürede ve emeklilik döneminde vatandaşlar başka kişilere muhtaç olmadan hayatına devam edebilir. SSK-SGK yani Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak vatandaş hem devlet güvencesi altına girmiş hem de sırtını devlete yaslamış olacaktır.

SGK’nın Görevleri Nelerdir?

- SSK-SGK, sosyal güvenlik açısından kamu idareleri ile iş birliği içerisine girmeli,
- SSK-SGK, belirlenen kanun ile ilgili kuruma yönelik olan görevlerini yerine getirmeli,
- SSK-SGK, hizmet sunacağı kişileri bilgilendirmeli,
- SSK-SGK, hizmet sunacağı kişilerin haklarını kullanabilmesi için çalışmalı ve yükümlülüklerini yerine getirmeli,
- SSK-SGK, sosyal güvenlik açısından uluslararası gelişmeleri izlemeli,
- SSK-SGK, yabancı ülkeler ile sosyal güvenlik sözleşmeleri açısından çalışmalar yapmalı,
- SSK-SGK, sosyal güvenlik politikalarına yönelik çalışmalar yapmalıdır.

SGK Uygulamaları Nelerdir?

SSK-SGK uygulamalarınızı SSK-SGK’nın resmi sitesinden E-SGK uygulaması ile yapabilirsiniz. E-SGK hak sahipliği, E-SGK e-hizmetler, E-SGK E-Bildirge, E-SGK sms bilgilendirme, E-SGK evrak takip, E-SGK diğer uygulamalar, E-SGK kart ile prim ödeme, E-SGK tıbbi malzeme, E-SGK e-hastane, E-SGK hastaneni seç doktoruna ulaş, E-SGK e-optik, E-SGK e-eczane, E-SGK mosip bilgi sistemi ve E-SGK kesenek bilgi sistemi şeklinde başlıklar ile SGK’nın resmi sitesinden birçok işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Çağımızın getirdiği kolaylıklardan en önemlisi de internettir. İnternet üzerinden birçok işlemi yapabildiğimiz gibi SGK’ya ait olan işlemlerinizi de gerçekleştirebilirsiniz. Yani, SSK-SGK maaş sorgulama, SSK-SGK borç ödeme, SSK-SGK kesenek, SSK-SGK aktivasyon, SSK-SGK online randevu, SSK-SGK E-Borcu yoktur, SSK-SGK rapor girişi, SSK-SGK evrak takibi, SSK-SGK maaş hesaplama, SSK-SGK E-Vizite, SSK-SGK askerlik borçlanması gibi birçok işleminizi internet üzerinden kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

SGK-SSK HİZMET DÖKÜMÜ SORGULAMA

SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama ile işvereninizin düzenli olarak sigortanızı yatırıp yatırmadığını sorgulayabilirsiniz. SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işleminizi de internet üzerinden yapabilirsiniz. SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işleminizi internet üzerinden iki farklı şekilde yapabilirsiniz. Dilerseniz E-Devlet sistemi üzerinden dilerseniz SSK-SGK’nın resmi sitesinden SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işleminizi yapabilirsiniz.
E-Devlet sistemi, vatandaşın devlet kamu işlemlerini sabahın erken saatlerinde kalkmak ve uzun kuyruklar bekleme zorunluluğu olmadan internet üzerinden kolay bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için kurulmuş olan güvenli bir sistemdir. E-Devlet sistemini kullanabilmek için kimlik doğrulama sistemine kayıtlı olmanız gerekmektedir. Yani SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama gibi birçok işlemlerinizi E-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebilmek için E-Devlet şifresine ihtiyacınız olacaktır. E-Devlet şifreniz yoksa veya daha önce almış ve şifrenizi kaybetmişseniz size en yakın PTT şubesine giderek belirli bir ücret karşılığında şifrenizi alabilirsiniz.

SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işleminizi SSK-SGK’nın resmi sitesinden E-SGK uygulaması ile yapmak için herhangi bir şifreye ihtiyacınız olmayacaktır. Sadece size ait olan bazı kimlik bilgilerinizi girerek de SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama yapabilirsiniz.

E-Devlet Sistemi Üzerinden SGK-SSK Hizmet Dökümü Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet sistemi üzerinden SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama için yukarıdaki ilgili bağlantı adresine tıklayınız. SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama için açılan sayfada “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayınız. Kimliğinizi doğrulamak için sizden bazı bilgiler istenilecektir. Bunun için önce T.C. kimlik numaranızı giriniz. Daha sonra E-Devlet şifrenizi giriniz ve girdiğiniz bilgilerin doğruluğunu kontrol ediniz. Bilgilerinizi doğru ve eksiksiz olarak girdiğinizden emin olduktan sonra SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama için “Sisteme Giriş Yap” butonuna tıklayınız. Bu sayede E-Devlet sistemi üzerinden E-Devlet şifrenizi kullanarak SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işleminizi gerçekleştirmiş olacaksınız.
SGK’nın Resmi Sitesinden SGK-SSK Hizmet Dökümü Sorgulama Nasıl Yapılır?
SSK-SGK’nın resmi sitesinden SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işleminiz için denildiği gibi sadece kimlik bilgilerinizi girmeniz yeterli olacaktır. Öncelikle SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama için uyruk kısmını seçmelisiniz. Çünkü SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama için Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olmanız ve yabancı uyruklu olmanıza göre sizden istenilen veya girmeniz gereken bilgiler farklı olacaktır.

Türkiye Cumhuriyeti uyruklu iseniz SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işleminiz için öncelikle T.C. kimlik numaranızı giriniz. Daha sonra SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama için nüfusa kayıtlı olduğunuz ili giriniz. SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama için doğum yılınızı seçiniz. SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama için nüfus kağıdınızda yer alan cilt numaranızı giriniz. Ve SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama için ekranda görülen güvenlik kodunu ilgili yere doldurunuz. SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama için girdiğiniz bilgilerin doğru ve eksiksiz olarak girildiğinden emin olunuz. Emin olduktan sonra SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama için “SORGULA” butonuna tıklayınız. SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama için önünüze gelecek olan sayfanın sağ tarafında yer alan “Hizmet Bilgisi” seçeneğine tıklayınız. Son olarak da “4A Hizmet Bilgisi” seçeneğine tıklayarak SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Yabancı uyruklu iseniz SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işleminiz için öncelikle T.C. kimlik numaranızı giriniz. Daha sonra SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama için ikamet tezkere numaranızı giriniz. SGK-SSK hizmet dökümü sorgulamaiçin doğum yılınızı seçiniz. Ve SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama için ekranda görülen güvenlik kodunu ilgili yere doldurunuz. SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama için girdiğiniz bilgilerin doğru ve eksiksiz olarak girildiğinden emin olunuz. Emin olduktan sonra SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama için “SORGULA” butonuna tıklayınız. SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama için önünüze gelecek olan sayfanın sağ tarafında yer alan “Hizmet Bilgisi” seçeneğine tıklayınız. Son olarak da “4A Hizmet Bilgisi” seçeneğine tıklayarak SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Şifresiz SGK-SSK Hizmet Dökümü Alma ve Sigorta Sorgulama

Şifresiz bir şekilde SGK-SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama yapabilmeniz için herhangi bir e-devlet şifresine ihtiyaç duymuyorsunuz. Yani e-devlet şifresi almak için PTT şubesine kadar gitmenize veya e-devlet şifremi unuttum kaygısı duymanıza gerek olmadan SGK-SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama işleminizi rahatça halledebilirsiniz. Bu işlem için öncelikle yapmanız gereken size verdiğimiz şifresiz SGK-SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama linkine tıklamak olacaktır. Verilen SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama linkine tıklama işlemini gerçekleştirdikten sonra karşınıza gelen ekranda sizden T.C. kimlik bilgileriniz istenecektir. Bu bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde girdikten sonra ‘sorgula’ butonuna basarak SGK-SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama işleminizi gerçekleştirmiş olacaksınız. Orada kaç gün çalıştığınızı, primlerinizin hangi ücretten yattığını görebileceksiniz. Böylece SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama işleminizi en kolay şekilde halletmiş olacaksınız.

E-Devlet Şifresi ile SGK-SSK Hizmet Dökümü Alma ve Sigorta Sorgulama

E-devlet şifresi ile SGK-SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama işleminizi gerçekleştirebilmeniz için öncelikle bir şifreye ihtiyacınız var. Size en yakın PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında e-devlet şifresi edinebilirsiniz. Eğer daha önceden bir şifreniz vardı ve bunu unuttuysanız yine PTT şubesine giderek şifrenizi unuttuğunuzu söyledikten sonra 10 TL karşılığında yeni bir e-devlet şifresi alabilirsiniz. Bu şifreyi aldıktan sonra artık SGK-SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama işlemini gerçekleştirmek çok kolay hale gelecektir. SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama işlemi için öncelikle size verdiğimiz e-devlet şifresi ile SGK-SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama linkine tıklamanız gerekiyor. SSK hizmet dökümü alma linkine tıkladıktan sonra karşınıza gelen ekranda ‘kimliğimi şimdi doğrula’ bölümünden ‘e-devlet şifresi’ kısmına tıklamanız yeterli olacaktır. Bunun ardından T.C. kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi girerek ‘sisteme giriş yap’ butonuna basmanız gerekmektedir. Artık SSK-SGK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama işleminizi gerçekleştirmiş bulunuyorsunuz.

SGK-SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama işlemlerini gerçekleştirdikten sonra SGK’nın vatandaşların kolay hizmet alabilmesi için uygulamaya koyduğu bazı sorgulama işlemlerini de anlatabiliriz.
Sigorta sorgulama veya SSK hizmet dökümü alma işlemlerini birkaç yıl öncesine kadar online olarak internet üzerinden gerçekleştirebilme gibi bir kolaylık bulunmuyordu. Ülkemizde internetin sıkça kullanılmaya başlanması ile birlikte SGK’da vatandaşlar için çeşitli kolaylıklar yapma yoluna gitti.

SGK-SSK Rapor Parası Sorgulama

Kişiler herhangi bir hastalık anında, iş kazası anında veya meslek hastalığı sebebi ile rapor alma ihtiyacı duyabilirler. Ancak rapor aldıkları dönem içerisinde de SGK, ailesini geçindirmek zorunda olan kişileri düşünerek, yardımcı olmak amacıyla SGK-SSK rapor parası uygulamasını getirmiştir. SGK-SSK rapor parası uygulaması sayesinde kişi rapor aldığı süre içerisinde de mağdur olmayarak o sürelerdeki ücretini de alabilmektedir.
SGK-SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama işlemlerinden sonra yine büyük kolaylık olarak getirilen SGK-SSK rapor parası sorgulama işlemi bulunuyor. SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama işlemi gibi bu işlemler için de önceden kurumlara giderek çeşitli evraklar doldurmak, daha sonra bu evrakları kurumlara sunmak ve ardından günlerce kurumların cevap vermesini beklemek gerekiyordu. Artık tüm bu sıkıntıları çekmeye gerek kalmadan tek bir tık ile internet üzerinden SSK hizmet dökümü alma gibi, SGK-SSK rapor parası sorgulama işlemini gerçekleştirebiliyoruz. SGK-SSK rapor parası sorgulama işlemi için SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama işleminde olduğu gibi e-devlet şifresine ihtiyacınız var. Yine en yakın PTT şubesine giderek e-devlet şifresine sahip olabilirsiniz.

Bu sorgulama işlemi için öncelikle yapmanız gereken verdiğimiz SGK-SSK rapor parası sorgulama linkine tıklamak olacaktır. Ardından karşınıza ‘kimliğimi şimdi doğrula’ butonu gelecektir. Bu butona tıkladıktan sonra karşınıza T.C kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi gireceğiniz bir ekran gelecek, bu bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde girerek ‘sisteme giriş yap’ butonuna tıklamanız yeterli olacaktır. SGK-SSK rapor sorgulama işlemi sayesinde kaç gün raporlu olduğunuzu, rapor paranızın ne kadar yattığını öğrenebilirsiniz. SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama işlemi gibi rapor parası sorgulama işlemi de kolay şekilde halledilmiş olacak.

SSK Borç Sorgulama

SSK hizmet dökümü alma işleminden sonra, SSK borç sorgulama işlemleri de yine aynı şekilde SGK’nın işverenler için uygulamaya koyduğu kolaylıklardan bir tanesidir. SSK borç sorgulama işlemini işverenler gerçekleştirebiliyor bunun için bilmeniz gereken SGK’nın size vermiş olduğu barkot numarası olacaktır. Sadece barkot numarası kullanılarak sisteme giriş yapabilir ve SSK borç sorgulama işleminizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için size verdiğimiz linke tıklamanız ve ardından gerekli boşluğa gerekli bilgiyi girmeniz yeterli olacaktır. SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama işlemi gibi borç sorgulama işlemini de kolayca halledebilirsiniz.
SGK, insanların işlemlerini kolay bir şekilde yapabilmeleri için SSK hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama işlemine benzer olarak internet üzerinden birtakım uygulamalar hazırladığı gibi, yaşamlarını kolaylaştırabilmek için de yasaya çeşitli maddeler de eklemiştir. Bu maddelerden bir tanesi SGK yetim aylığıdır.

SGK Yetim Aylığı

SGK, anne veya babasını ya da her ikisini de kaybetmiş olan çocuklar için bir güzellik yaparak yetim aylığı uygulamasını yürürlüğe koymuştur. Ancak tüm bu durumda olan kişiler SGK yetim aylığı hakkından yararlanabilecek şeklinde bir durum düşünülmemelidir. Çünkü yetim aylığı alabilmek için çeşitli şartlar bulunuyor. Şimdi sizler için SGK yetim aylığı alma şartlarını tek tek inceleyeceğiz. Öncelikle SSK yetim aylığı alma şartları kişilerin erkek veya kız olma ve bunun yanında engelli olup olmama durumuna göre değişiklik gösterecektir.

Engelli Olmayan Erkek Çocukların SSK Yetim Aylığı Alma Şartları

Erkek çocukların SSK yetim aylığı hakkından yararlanması kız çocuklarına göre daha sınırlı alanlar içerisindedir. Hiçbir öğrenim görmeyen erkek çocuklar 18 yaşına kadar, ortaöğrenimini tamamlayan erkek çocuklar 20 yaşına kadar, üniversiteyi bitiren erkek çocuklar ise 25 yaşına kadar SSK yetim aylığı hakkından yararlanabilmektedir. 2 yıllık üniversite okuyanlar yine üniversite kategorisinde yer almaktadır. Ancak 2 yıllık üniversite okuyanlarda farklı bir durum yer alıyor, kişi 25 yaş şartını doldurmasa da üniversiteyi bitirdiği için SSK yetim aylığı hakkı bitecektir. Bununla birlikte erkek çocuk işe başladığında yaşı kaç olursa olsun SSK yetim aylığı alma hakkı son bulacaktır. Eğer kişi okuyor ve yazları çalışıyor ise, çalıştığı bu dönemde yetim aylığı yine kesilecektir. Ancak okula başladığında SGK’ya gidip öğrenci belgesini göstererek yetim aylığının tekrar bağlanmasını talep edebilir.

Engelli Olmayan Kız Çocukların SSK Yetim Aylığı Alma Şartları

Kız çocukların SSK yetim aylığı alma hakkı erkeklere göre daha geniş sınırlar çerçevesindedir. Kız çocuklarının yetim aylığı almasında erkeklerde olduğu gibi bir yaş sınırlaması bulunmuyor. Yani kız çocuğu işe başladığında ya da evlendiğinde SSK yetim aylığı kesilmektedir. Bunun yanında kişi yetim aylığı alabilmek için eşinden boşanıp, yine birlikte yaşamaya devam ederse ve SGK bunu tespit ederse, o güne kadar kendisine verilen SSK yetim aylığı kesilir ve ödenen miktarlar da faiziyle ceza olarak geri alınır. Vatandaşlarımız SSK yetim aylığı konusunda tüm bunları bilerek hareket etmeliler, aksi takdirde istemedikleri olaylar ile karşı karşıya kalabilirler.

Engelli Olan Kız ve Erkek Çocukların SSK Yetim Aylığı Alma Şartları

Engelli olan yetim çocuklarda ise olmayanlara göre daha farklı durumlar söz konusu olmaktadır. Ölen kişinin kız veya erkek çocuğu engelli ise, SSK engelli yetim aylığından yararlanabilmesi için gereken tek şart engel oranının %60 olmasıdır. Bu şartı sağladıktan sonra kişi kız veya erkek olsun, öğrenci olsun veya olmasın, çalışsın veya çalışmasın her durumda SSK yetim aylığını alabilmektedir. Evlendiğinde de bu durum aynen geçerli olacaktır. Yani engellilerin SSK yetim aylığı hakkından yararlanabilmeleri için gereken tek şart %60 orandır.

SGK-SSK yetim aylığı başvurusu için kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek form veya dilekçe doldurması yeterli olacaktır. Akabinde çıkacak sonuca göre yetim aylığı bağlanmaya başlanacaktır.

SGK-SSK Çeyiz Parası

Yetim aylığına bağlı olarak anlatılması gereken bir diğer konu ise SSK çeyiz parası olacaktır. SSK çeyiz parasından sadece kız çocukları yararlanabilmektedir ve bu parayı alabilmek için yine bazı şartları yerine getirmek gerekiyor.
SGK-SSK çeyiz parası hakkından sadece yetim kızlar yararlanabilir. Ancak kız çocuklarının sadece yetim olması SSK-SGK çeyiz parası alabilmeleri için yeterli olmamaktadır. SGK-SSK çeyiz parası hakkından yararlanabilmek için öncelikle kişilerin SSK yetim aylığı alıyor olması gerekiyor. Kişi evleneceği dönemde yetim aylığı almıyor ise, SGK-SSK çeyiz parası hakkından yararlanamamaktadır. Bu yüzden genelde SGK uzmanlarının söylediği evleneceğiniz zaman bir iki ay öncesinden çalıştığınız işten ayrılın, yetim aylığı için başvuru yapın ve bir aylık da olsa yetim aylığınızı alın o şekilde evlenin oluyor. Çünkü kişi çalıştığı zaman SSK-SGK yetim aylığı hakkından yararlanamamış oluyor, hal böyle olunca da SGK-SSK çeyiz parası hakkı da elinden alınmış oluyor.
Kız çocukları sadece bir kez SGK-SSK çeyiz parası hakkından yararlanabiliyor. İlk evliliğinde SGK-SSK çeyiz parası alan kız çocuğu, ikinci evliliğini yaptığında bu haktan artık yararlanamıyor. Ancak ilk evliliğinde almayıp da ikinci evliliğinde SGK-SSK çeyiz parası almak isteyenlerin böyle bir hakkı mevcut. SGK-SSK çeyiz parasının miktarını söyleyecek olursak, kişinin ölen ebeveyni SSK veya BAĞ-KUR üzerinden sosyal güvenceye sahip ise, aldığı SSK yetim aylığının 24 katını, Emekli Sandığı üzerinden sosyal güvenceye sahip ise, aldığı SSK yetim aylığının 12 katını SGK-SSK çeyiz parası olarak almaya hak kazanacaktır. Ancak bu durumda kişi 2 yıllık alacağı yetim aylığını tek seferde peşin aldığı için, diğer aylık alma hakkı olan kardeş veya annesine bu para 2 yılın sonunda aktarılacaktır. Yani bu da demek oluyor ki evlendikten 2 yıl sonraya kadar diğer hak sahiplerinin maaşlarında herhangi bir artış yaşanmayacaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken ve genelde insanların merak ettiği bir diğer nokta ise, kız çocuğunun SGK-SSK çeyiz parası alması, diğer aylık alan hak sahiplerinin maaşlarına etki etmeyecek, herhangi bir düşüş yaşanmayacaktır.

SGK-SSK çeyiz parası konusunda unutulmaması gereken tek bir nokta bulunuyor, o da evlendiği dönemde SSK-SGK yetim aylığı almayan kişilerin bu haktan yararlanamıyor olmasıdır.

SGK-SSK çeyiz parası almak için başvurular ise, evlilik cüzdanı ile yapılmaktadır. Evlendikten sonra nüfus ve evlilik cüzdanınız ile SGK ‘ya başvuru yaparak SGK-SSK çeyiz parası alabilirsiniz.

Bir de SGK ‘nın ölüm anında kişileri mağdur etmemek amacıyla yaptığı ölüm yardımı uygulaması bulunuyor. SGK böyle durumlarda kişilerin cenaze masraflarını, nakil bedellerini ödemek amacıyla SGK ölüm yardımı yapmaya başlamıştır. Ölüm yardımı kişilerin bağlı olduğu SSK, BAĞ-KUR veya Emekli Sandığı Kurumu tarafından ödenmektedir. Ölüm yardımı ölen kişinin ailesine, ölüm durumunda zorluk çekmemeleri için yapılan yardım olarak tanımlanabilir.
SGK, çalışan bayan vatandaşlarımızı da düşünmüştür. Çalışan bayanların doğum yapması durumunda işten çıkarılmaması için 8 hafta doğumdan önce, 8 hafta doğumdan sonra olmak üzere toplam 16 hafta SGK doğum izni sunmuştur. Ayrıca doğum yapan bayanların yine mağdur olmaması için SGK'ya başvuru yapmaları dahilinde günlük kazançlarının 3'te 2'si tutarında SGK doğum parası ödemesi de yapılır.

SGK, 65 yaşını geçmiş, hiçbir SGK'dan belirli bir aylık almayan kişilerin başkalarına muhtaç olarak yaşamaması için SGK 65 yaş aylığı uygulamasını getirmiştir. SGK 65 yaş aylığı sayesinde 65 yaşını geçmiş vatandaşlarımız SGK muhtaçlık aylığı adı altında SGK 65 yaş maaşı alabilmektedirler.
SGK, annesi veya babası vefat eden vatandaşlarımızı da düşünmüştür. SGK yetim aylığı başvurusu yaparak annesi veya babası vefat eden vatandaşlarımız SGK yetim aylığı alabilirler. Ayrıca eşi vefat eden vatandaşlarımız da yine SGK'ya başvuru yaparak SGK dul aylığı alabilirler.
SGK, annesi veya babası vefat eden kız çocukları için de SGK çeyiz parası uygulamasını getirmiştir. SGK çeyiz parası uygulaması evleneceği zaman SGK yetim aylığı kesilecek olan bayan vatandaşlarımız içindir. SGK çeyiz parası toplu bir şekilde 24 aylık SGK yetim aylığının evlenirken verilmesidir. SGK çeyiz parası sayesinde kız çocukları evlenirken kimseye muhtaç olmadan istedikleri şekilde evlenebilecekler.

SGK, SGK askerlik borçlanması uygulaması ile emeklilik için büyük kolaylıklar sağlamıştır. SGK askerlik borçlanması ile erken SGK emeklisi olma imkanınız bulunmaktadır. SGK askerlik borçlanması uygulaması askerlik yapılan tüm süreyi borçlanma hakkı tanımıştır. Yani 15 ay askerlik yaptıysanız ve emekli olmanıza 15 ay varsa toplu olarak belirlenen ücreti SGK'ya ödeyerek 15 ay erken SGK emeklsii olabilirsiniz. SGK askerlik borçlanması yaparken asker olduğunuz sürenin tamamını borçlanmak zorunda değilseniz. Bir gün bile olsa SGK askerlik borçlanması yapabilirsiniz. SGK askerlik borçlanması SGK doğum borçlanması adı altında bayan vatandaşlarımız için de mevcuttur. Yine aynı şekilde iki yıl boyunca SGK doğum borçlanması yapabilirsiniz.
SGK, devlet memuru olan vatandaşlarımızın eşinin veya çocuklarının vefat etmesi durumunda kişiye SGK ölüm yardımında bulunur. SGK ölüm yardımında cenaze masrafları kişinin bağlı olduğu SSK, BAĞ-KUR veya Emekli Sandığı kurumunca ödenir. SGK ölüm yardımının amacı kişiye kötü gününde bir miktarda olsa yardım etmek ve destek olmaktır. SGK'nın yaptığı SGK ölüm yardımının bir başka çeşidi de vefat eden kişinin ailesine yapılan SGK ölüm yardımıdır. SGK ölüm yardımında vefat eden kişinin cenaze masrafları ve nakil bedelleri yine bağlı olunan SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı kurumlarınca ödenmektedir.
SGK'nın bizler mağdur olmayalım, başkalarına muhtaç olmayalım ve rahat bir emeklilik yaşamı sürelim diye yaptığı uygulamaların başlıcaları bunlardır. Şimdi size SGK'nın SSK kurumuna bağlı olan kişiler için uygulamaya koyduğu, internet üzerinden kolay bir biçimde ne gibi SGK uygulamalarına erişebileceğinizi anlatacağız.

Yazımızın başında SSK hizmet dökümü sorgulamanızı nasıl yapacağınızı anlatmıştık. Şimdi ise size SGK'nın çok bilinmeyen ama aslında hayatımızda büyük kolaylıklar sağlayacak olan SSK uygulamalarından bahsedeceğiz.

SGK SSK Gecikme Zammı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Ödemediğiniz her SGK priminize gecikme faizi eklenmektedir. Eğer SSK gecikme faizinizin ne kadar olduğunu bilmiyor ve hesaplamak istiyorsanız SGK'nın biz vatandaşlara sunduğu SGK SSK gecikme zammı hesaplama uygulamasını kullanabilirsiniz. Peki bu SSK gecikme zammı hesaplama uygulamasını nasıl kullanacaksınız. Aşağıdaki linke tıklayarak SGK SSK gecikme zammı hesaplama hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

SGK SSK Rapor Girişi Nasıl Yapılır?

SGK SSK rapor girişi uygulaması işverenler için uygulamaya konmuştur. SGK SSK rapor girişi ile SGK'ya gitmeden online bir biçimde rapor almış çalışanınızın bilgilerini internet üzerinden girebilirsiniz. SSK rapor girişi ile ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki linke tıklamanız yeterli olacaktır.

SSK İşyeri No Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK SSK işyeri numaranız devlet tarafından yapılan herhangi bir kontrolde sizin için gerekli olacaktır. Şimdilik sadece İstanbul'daki işyerleri için yapılan www.ito.org.tr adresiyle işyeri sicil numaranıza ulaşabilirsiniz. Peki diğer işyerleri SGK SSK işyeri sicil numaralarını nasıl öğrenecekler. Bunu aşağıdaki linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.