BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  SAĞLIK

Önlemler tedaviden daha önemli

Kadınların en büyük korkusu kaşıntı, kötü kokular, yanma ve ağrı . Bunları sizde yaşıyorsanız önleminizi mutlaka almalısınız

Abone ol

Kaşıntı, adet döneminde veya ilişki sırasında ortaya çıkan kötü kokular, renkli akıntı, yanma ya da ağrı, vajinal enfeksiyonların belirtileri.  Neredeyse her kadın hayatının belli dönemlerinde bu durumla karşılaşıyor.

ÜREME ÇAĞINDA Kİ HER KADINDA AKINTI NORMAL

Memorial Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Doç. Dr. Tolga Ergin, vajinal enfeksiyonlar hakkında bilgi verdi: "

Bir miktar akıntı normal. Üreme çağındaki her kadında bir miktar şeffaf, kaygan ve kokusuz akıntı olur. Normal kabul edilen bu sıvıya fizyolojik vajinal akıntı denir. Bu akıntı; renksiz ve kokusuzdur, kaşıntı, irritasyon yapmaz. Fizyolojik vajinal akıntı, adet periyodu içinde yumurtlama gününe yaklaştıkça artma eğilimindedir. Yumurtlama döneminde bu akıntı artabilir ve sümüksü ve şeffaf bir görünüm alır.

Bel ağrısı enfeksiyona işaret edebilir. Vajinal enfeksiyonlara vajinit, rahim ağzı enfeksiyonlarınaysa servisit denir. Bunlar, fizyolojik olmayan vajinal akıntılar. Bu hastalarda akıntı daha bol miktarda, kötü, rahatsız edici kokudadır. Ayrıca kaşıntı görülebilir. Servisitlerse akıntılar yanında, kendilerini kasık ve bel ağrılarıyla belli eder.

Yabancı madde ayırımı, genital bölgede kullanılan parfümler, pedler, vajinal tamponlar veya prezervatif gibi yabancı maddeler vajinada tahriş yaparak akıntıya neden olabilir.

İDRAR YAPARKEN AĞRI VARSA DİKKAT!

Kıvamlı akıntılarla kaşıntı şikayetleriyse mantar enfeksiyonuyla ilişkili. Enfeksiyona dış genital organlar da katılır. Bunun sonucu genital bölgede kızarıklık, ağrı ve şişlik oluşur. Mantar enfeksiyonu bazen idrar kanalını da etkileyerek idrar yaparken ağrıya neden olabilir. Bazı vajinal enfeksiyonlarsa sessiz seyredebilir ve zamanla komplikasyonlara sebep olabilir.

KOLAY VE ETKİLİ ÖNLEMLER

* Genital bölgenin nemli kalması, mantar başta olmak üzere bazı enfeksiyonlar için uygun zemin hazırlar. Genital bölgenin temizliğinde özellikle bu amaçla üretilmiş ürünleri tercih edin.

* Sentetik iç çamaşırları hava sirkülasyonunu engeller ve nemi emmez. Pamuklu çamaşırları tercih edin ve sık değiştirin.

* Renkli tuvalet kağıtları, parfümler, kokulu kişisel hijyen ürünleri ve sabun genital bölgenin düşmanları. Bu ürünleri kullanmamaya gayret edin.

* Sanılanın aksine vajina içini su veya başka bir şeyle yıkamak hijyenik bir davranış değil. Bu şekilde bir uygulama vajina içerisinde bulunan mikro-organizmalarla o bölgedeki asit-baz dengesini değiştirir.

* Tuvalet sonrası temizliği önden arkaya doğru yapın.

* Vajinal tamponların kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, tamponun sık aralıklarla değiştirilmesi. Tamponlar uygun kullanıldıklarında vajinanın doğal ortamını bozmaz. Ancak uzun süre vajina içinde kaldığında bu tamponlar enfeksiyon gelişimi bir yana, hayatı tehdit eden enfeksiyonlara bile neden olabilir.

* Islak mayoyla kalınmaması da oldukça önemli. Ayrıca klorlu su vajinal asit ortamını etkileyebildiği için havuz sonrası hemen duş almak unutulmamalı.

* Vajinal enfeksiyonların büyük bir kısmı cinsel ilişki sırasında bulaşır. Uzun süreli tek eşli ilişkiniz yoksa mutlaka cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı önlem alın. Bu hastalıklardan korunmanın tek ve en etkili yolu, prezervatif.