BIST 9.911
DOLAR 35,42
EURO 36,30
ALTIN 3.061,32
HABER /  GÜNCEL

Onların 'asgari' ücreti 1475 lira!

Mersin Serbest Bölgesi'nde bütün işverenlerin ücretlerini asgari ücret, kalifiye işçilerde ise 1400 TL'de sabitleme kararına karşı iş bırakan iki fabrikanın işçileri 1475 liralık ücret talebini kabul ettirdi.

Abone ol

15 bine yakın işçinin çalıştığı, üretiminin yüzde 80'i tekstilden oluşan Mersin Serbest Bölge'de ücretler konusunda ilginç gelişmeler yaşandı. 

İşverenlerin yeni dönemde asgari ücret artışı sonrası ücretlerin asgari ücret seviyesinde tutulması, kalifiye işçilere ise en fazla 1400 lira verilmesi konusunda karar aldığı sanayi bölgesinde, Raysi ve Trent işçileri bu duruma karşı çıktı. İşçiler fiili olarak iş bırakarak ücretleri 1475 liraya çekti. Şimdi diğer firmaların işçileri de Raysi ve Trent işçilerine verilen zammı talep ediyor.

Evrensel gazetesinden Halil İmrek'in haberine göre, Mersin Serbest Bölgesi'nde işverenler ocak ayı sonu bir araya gelerek asgari ücrete gelen zammı ele aldı. Toplantıda AGİ’yle birlikte 1300 liraya çıkarılan asgari ücret sonrası yapılacak düzenlemeler ve fazla mesailerin serbest bölgede nasıl uygulanacağını ayrıntılandırıldı. Buna göre kalifiye olmayan ve ücretleri düşük olan işçilerin ücretlerinin 1300 TL yapılması, asgari ücret üzerinde ücret alan işçilerin ücretlerinin ise 1400 lirada sabitlenmesi kararı aldı. Fazla mesailerle ilgili olarak da asgari ücretin 1170 TL olduğunu asgari geçim indirimiyle birlikte 1300 lira olduğu belirtilerek, fazla mesai ücretlerinin 1400 lira ücret üzerinden değil 1170 lira üzerinden hesaplanması kararlaştırıldı. Kararların bütün firmalar için bağlayıcı olacağı, 1400 lira üzerinde ücret veren işverenlere 'caydırıcı cezalar' verileceği de bildirildi.

İŞ BIRAKMA EYLEMİ

Ancak bu duruma itiraz ederek geçen pazartesi günü iş bırakan her ikisi de bölgedeki önemli işverenlerden Ramazan Günay'a ait Raysi ve Trent işçileri daha yüksek ücret taleplerini kabul ettirdi. Asgari ücrete yapılan zammın kendilerine yansıtılması için iş bırakan işçiler eylem sonrasında işverenle yaptıkları görüşmede üretimin temel birimini oluşturan makinecilerin ücretlerinin 1475 TL olmasını kabul ettirdi. Serbest Bölge’de çalışan işçiler, zamlı ücretlerini büyük oranda 20 Şubat’ta alacak.

Fazla mesai hesabındaki fark

İşverenlere göre işçi ücreti olan 1170 TL, 30’a bölündüğünde günlük yevmiye 39 TL oluyor. İşçiler 9 saat çalıştıkları için bu yevmiye de 9’a bölünüyor ve saat ücreti 4.3 lira oluyor. Oysa işçilerin alacağı ücret 1400 lira. Bu ücret 30’a bölündüğünde günlük yevmiye 46.6 TL oluyor. Bu da yasal çalışma saati olan 8 saate bölündüğünde işçilerin saat ücreti 5.8’e tekabül ediyor. İşçi sıklıkla fazla mesaiye kaldıkları için bu hesapla her işçi 5.8 TL yerine 5.3’e çalışmış oluyor. Mesai ücretlerinin yüzde 50 zamlı olduğu düşünüldüğünde işçi bir ay boyunca kaldığı fazla mesaide her saat başı 2.25 TL kayba uğruyor.