BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,47
ALTIN 3.038,64
HABER /  GÜNCEL

Onları tek deprem vurmuyor!

Maddi ve manevi anlamda tam bir felakete sahne depremden sonra, uluslararası yardım kuruluşlarının yardımları önünde birçok sorun var. Endişeler giderek artıyor....

Abone ol

Trajedide ikinci perde
Devletlerden gelen para yardımının yanı sıra, bütün dünyadaki hekimlik örgütleri, ev kadınları, işadamları ve din kuruluşları da kendi inisiyatifleriyle seferber olmuş durumda. İlk Türk yardım ekibi de bölgeye ulaştı. Ancak bölgede hüküm süren kaos, yardım için avuç açan milyonları hayal kırıklığına uğratabilir.

Rakamlar katlanacak
Güney Asya'daki kayıp sayısı 80 bini aştı. Bölgede faaliyet gösteren Kızılhaç yetkilileri, "Ölü sayısı 100 bini geçebilir" diyor. BM de açlık, susuzluk ve salgınlarla ölü sayısının, deprem ve tsunamideki rakamların iki katına çıkabileceğini belirtiyor. BM sağlık ekibine göre, şu anda 5 milyon kişi yaşamlarını sürdürmek için gerekli kaynaklara sahip değil.
Organizasyon zor
İki kıtada 11 ülkeye yayılan felaket, altyapıyı ve iletişim ağını da vurduğu için, yardımların felaketzedelerle buluşturulmasında çok büyük güçlük çekiliyor. Uçaklarla bölgeye tonlarca yiyecek ve tıbbi malzemeyle birlikte doktorlar da taşınıyor, ancak ya gelenleri ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak araçlar ya da bu araçları çalıştıracak benzin sorun oluyor.
Milyonlarca evsiz
Hayatını kaybedenlerin gömülmesi için tabut ve toprak bile bulunamıyor. Müdahale edilecek on binlerce yaralı ile temiz suyla yiyeceğin yanı sıra, çadır ve battaniye bekleyen milyonlarca evsiz var. Endonezya'daki yolsuzluk ve Sri Lanka'daki siyasi kaos, yardım yapmak isteyenleri tereddüde düşürüyor.

RADİKAL