BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

Onlar Türkiye’nin ilkleri

Türkiye’nin ilk yüz ve kol nakli olan hastaları, Bursa’da din adamlarıyla bir araya geldi. Din adamlarına organ naklinin önemi anlatılırken,...

Abone ol

Türkiye’nin ilk yüz ve kol nakli olan hastaları, Bursa’da din adamlarıyla bir araya geldi. Din adamlarına organ naklinin önemi anlatılırken, yeni yüzleriyle hayata tutunanlar ise duygularını paylaştı.
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından "İslam dini ve organ bağışı" konulu seminer düzenlendi. 700 imama organ naklinin dini yönü anlatıldı. Seminere Türkiye’de ilk yüz nakli olan hastalardan Recep Sert, Recep Kaya ile ilk çift kol nakli olan Cihan Topal da katılarak yaşadıklarını anlattı.
Yeni yüzüyle seminere katılan Recep Kaya, “Artık herkesin bunu kabullenmesi gerekiyor. Bazıları organ nakline karşı çıkıyor. Bence karşı çıkılmaması lazım. Artık bu sistemin oturması gerekiyor çünkü bir insana organ bağışlayarak yeni bir hayat bağışlanmış oluyor” dedi.
Türkiye’de ilk çift kol nakli olan Cihan Topal ise, “Hayat artık yeni bir hayat olarak devam ediyor. Çok şükür gayet iyi gidiyor. 2010 yılında Türkiye’de bir ilki başardık. İlk kol nakliyle Türkiye’de çığır açtık. Benim tek hedefim, kızımı elinden tutup parka götürebilmekti. Çok şükür kızımı iki elinden tutup parka götürüp oynatabiliyor ve saçını okşayabiliyorum. Bu çok güzel bir duygu. Toplum olarak organ nakli günahtır diye düşünenler var. Organ nakliyle hayata küsmüş bir insana yeniden hayat veriyorsunuz. Ben bana iki elini bağışlayan aile sayesinde kızımı elinden tutup parka götürebiliyorum. Artık çantamı taşıyabiliyorum. Organ bağışını yaptıktan sonra en büyük sevabı işlemiş oluyorsunuz. Organ nakledilen hasta organ verene hayatı boyunca rahmet okuyor. Bundan daha büyük sevap olamaz diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Yüz nakli yapılan Recep Sert ise, nişanlısı Esma Akyurt ile beraber seminere katıldı. Sert, "Ameliyattan sonra her şey daha güzel oldu. Yeni bir hayatla tanıştım, çok mutluyum. Toplumda organ nakline karşı bir ön yargı var, onu aşmamız lazım. Organ nakli bir insanın umudu oluyor" diyerek herkesi organ bağışlamaya davet etti.
Bursa İlk Sağlık Müdürü Özcan Akan ise, “Organ bağışı oranı ülkemizde çok düşük. Organ nakli Avrupa ülkelerinin beşte biri kadar. Bizim gayemiz organ bağışına dikkat çekmek, toplumumuzu bu konuda bilinçlendirmek. Bugün din görevlilerimize yönelik bir seminer düzenledik. Din görevlilerini bilgilendiriyoruz. Bu faaliyetler sonucunda organ bağışını en azından medeni ülkeler seviyesine çekmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Bursa İl Müftüsü Mehmet Emin Ay ise şunları söyledi:
“Bizim dinimiz, ’Bir insanı yaşatmak bütün insanlığı yaşatmak gibidir’ buyuruyor. Bu seminerde, organ nakli konusunda dinimizin hükümlerini anlatacağız. Bursa’daki bütün din görevlisi arkadaşlarımızı bugün buraya davet ettik. Akıllarda hiçbir sorunun kalmamasını ve candan cana yapılan en büyük sadakanın organ bağışı olduğunu din görevlilerimizle paylaşmak ve kamuoyuna da din görevlilerimiz vasıtasıyla bunu ulaştırmak istiyoruz. Akıllarda herhangi bir sorunun kalmamasını temin etmek istiyoruz. Bugünkü programın maksadı budur. Her zaman İl Sağlık Müdürlüğümüzle ortak programlar yaparak insanları bu hususa dair bilinçlendirmek istiyoruz.”
(İHA)