Kara Harp Okulu’na subay yetiştiren Menteş Ateşli Tatbikat Bölgesi’nde eğitime alınan Harbiyeliler, oluşturulan atışlı tatbikat bölgesinde g...
Abone olKara Harp Okulu’na subay yetiştiren Menteş Ateşli Tatbikat Bölgesi’nde eğitime alınan Harbiyeliler, oluşturulan atışlı tatbikat bölgesinde gerçek savaş ortamını birebir yaşıyor. Yaklaşık 40 derece sıcakta tahammül sınırlarının zorlandığı eğitimlerde, kadınlar da erkekler gibi aynı zorlu eğitimi görüyor.
Birçok cumhurbaşkanı çıkartan Kara Harp Okulu’nun öğrencileri, yaz kampı için Menteş Ateşli Tatbikat Bölgesi’nde intibak eğitimlerine başladı. Yıl içinde gördükleri askeri eğitimi İzmir’in Urla ilçesindeki Menteş Askeri Yaz Kampı’nda intibak eğitimiyle pekiştiren Harbiyeli öğrenciler, 40 derece sıcaklıkta kamuflajlarıyla karşılaşabilecekleri en zorlu koşullara hazırlanıyor. Bütün günün eğitimle geçtiği kampta çadırlarda kalan öğrenciler, yemeklerini hep birlikte yiyerek paylaşma kültürünü de öğreniyor.
Bölgede haziran-eylül ayları arasında 8 hafta eğitim gören subay adayları, gerçek muharebe şartlarında eğitim görüyor. Güne saat 6’da başlayan kahvaltıdan önce 5 bin metre koşan öğrenciler, kahvaltı sonrası muharebe sahasında savunma, taarruz ve iç güvenlik eğitimleri alıyor. Öğleden sonraki zamanlarını spor ile yüzme eğitimine ayıran Harbiyeliler, akşam da sosyal tesislerde zaman geçiriyor.
PARKURU BAŞARIYLA BİTİRENE MEMLEKET ÖDÜLÜ
Harbiyeli öğrenciler subay olabilmek için kampta 40 kilometrelik 19 etaplı parkuru tamamlamak zorunda kalıyor. Parkurların en zorlusu olan ve normal şartlarda 12 saatte biten güven parkurunda dayanıklılık, birlik ruhu, güç, cesaret, sabır, irade gerektiriyor. Parkuru 12 saatten önce başarıyla bitiren Harbiye mangası ise ödüllendirilerek memleketlerine bir gün önceden izne gönderiliyor.
Eğitimleri kapsamında düz yüksekliklerden ve helikopterden iniş eğitimi alan Kara Harp Okulu öğrencileri, kayalık bölgelere çıkmayı da öğreniyor. Parkurlarından en zorlularından sızma parkurunda silah ve teçhizatlarını kuşanan öğrenciler, direnci zorlayacak eğitim alanında mevzi alma, sürünerek ilerleme, nişan alma gibi farklı eğitimleri uyguluyor. Gerçek savaş mühimmatlarının kullanıldığı sızma parkuru, Harbiyelilerin zor muharebe şartlarında birlik olarak hareket etmelerini, fiziki ve ruhi dayanıklılıklarını artırmayı hedefliyor.
OYUNLARI BİLE SAVAŞ
Boş zamanlarında oynadıkları oyunları bile savaş üzerine olan öğrenciler, paintboll oynayarak taktik geliştiriyorlar. İki takım hainde oynanan bu oyun da askerlere savaş taktikleri konusunda tecrübe kazandırıyor. Harbiyeliler eğitimlerinde yaralı silah arkadaşlarını tüm zorlu koşullara rağmen geride bırakmamayı da öğreniyor. Mangada yaralanan bir asker senaryo gereği nehir geçiş öncesi arazideki malzemeden yapılan sedye ile arkadaşlarının yardımıyla karşıya geçiriliyor. Deniz eğitimde Harbiyelilere ayrıca 7 metre kuleden atlama, bot devirme, kürek ve savunma eğitimi, denizden halatla tırmanma, savaş yüzmesi taktikleri veriliyor. Öte yandan adaylar için kurulan göğüs göğüse muharebe alanında da çeşitli dövüş sanatlarından alıntılar yapılarak
eğitim veriliyor.
KADINLAR DA ZOR ŞARTLARDA MÜCADELE EDİYOR
Menteş’te subay adayları helikoptere ellerindeki techizatlarla en kısa sürede inme ve binme eğitiminden de geçiyor. UH-1 ve Cougar helikopterlerini kullanan subaylar, kuvvet kaydırma gerektirdiğinde kullanacakları helikopterleri de tanıyorlar.
Zorlu eğitimde kadın Harbiyeliler de erkekler gibi zor koşullarla mücadele ediyor. Kadın Harbiyeli ikinci sınıf öğrencilerinden Hilal Kas eğitimlerini zor koşullarda almalarına rağmen erkekler kadar dayanıklılık gösterdiklerini belirterek, “Elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Biz de erkekler gibi eğitim görüyoruz. Eğitimde ayrıcalık yok ” dedi.
YABANCI ÖĞRENCİLER DE VAR
Menteş Atışlı Tatbikat Bölgesi’ndeki eğitimlere başka ülkelerden de talep geliyor. Türkmenistan, Kırgızistan, Kosova, Bosna Hersek, KKTC, Kosova, Gambiya gibi çeşitli ülkelerden çok sayıda öğrenci, Harbiyelilerin yanında eğitim alıyor. Gambiya’dan gelen Ebou Touray Kara Harp Okulu’nda eğitim almaktan gurur duyduğunu belirterek, “Burası dünyanın en iyi okullarından biri. Buradaki eğitimin ülkemde bana katkı sağlayacağını ve iki ülke arasındaki ilişkileri geliştireceğini düşünüyorum. Ayrıca çok güzel arkadaşlıklar kuruluyor” diye konuştu.
(İHA)