5 yaşındaki B.K. olayı gözleri sokaktaki sert yaşamın acımasız koşullarına çevirdi. Kağıt toplayan gençler de sokakların ev sahiplerinden
Abone olİstanbul'un göbeğinde mendilci çocuklar tarafından hunharca dövülen Bedrettin K. olayı, her gün önünden sıklıkla geçtiğimiz hayatları ülke gündemine taşıdı.
Onlar sokağın insanları. Akşam, İstanbul'da kağıt toplayan gençlerin 'tek duvar' evlerine girdi. Bakırköy'deki eski Derby Fabrikası'nın alanındaki derme çatma odada kalan 7 gencin sözleri yürek burkacak türden: 'Şanlıurfa'dan 7 ay önce maddi sıkıntılar nedeniyle göç etmek zorunda kaldık. Herkes kazandığı parayla Urfa'daki ailesine bakıyor. Biz dilenci değiliz, hırsızlık da yapmıyoruz. Çöpten kağıt topluyor, namusumuzla ekmeğimizi kazanıyoruz.'
En büyük korkuları: Enfeksiyon
Dİlenen çocuklarla karıştırılmak istemeyen gençler, 'İş çok ama bize iş veren yok' diyor. H.G. günde yaklaşık 25 TL kazandığını belirterek, 'Çalışmaktan başka çaremiz yok. Topluma zararlı değil, faydalıyız. Her ne kadar zabıtalar bizi rahat bırakmasa da geri dönüşümü sağlıyoruz. Kötü bir iş yapmıyoruz. Hırsız da değiliz' görüşünde. Hiçbir sosyal güvencesi olmayan gençler, en çok hastalanmaktan korkuyor. Her gün çöplerden enfeksiyon kapma riski ile karşı karşıya kalan gençler, gelecekten umutsuz. Ortak dilekleri ise bir an önce insani yaşam koşullarına kavuşmak.
5 kardeş koruma altında
İSTANBUL'DA, mendil satan çocuklar tarafından darp edilen B.K. ve 4 kardeşi mahkeme kararıyla koruma altına alındı. Şiddet mağduru B.K., tedavisinin ardından İstanbul'daki bir yuvaya yerleştirilecek. 1 yaşındaki kardeşi Y.K. da aynı yuvada kalacak. Adana'da bulunan kardeşlerİ, S.K. (11), F.K. (9) ve A.K. (7), İstanbul 2. Çocuk Mahkemesi'nin kararıyla, jandarma ve kaymakamlıkça teslim alındı. Yeni kıyafetler giydirilen kardeşler, Adana'daki bir yuvada kalmaya başladı. Dayak olayına karışan 3 çocuk da geçici olarak İstanbul'da rehabilitasyon merkezine yerleştirildi.
Sokak yerine Hip hop
ESENYURT Belediyesi, Kültür Merkezi'nin alt katını sokak çocukları için tahsis etti. Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, 'Çocuklarımızın uyuşturucu ağına düşmemesi için bu projeyi hazırladık. Hip hop, folklor kurslarını devreye soktuk. Şu anda ilgi çok iyi' dedi.
SOKAKTA çalışan çocuklar sorunundan belediyeler de dertli. Belediyeler yetkisizlik nedeniyle çocuklara yeterince sahip çıkamamaktan şikayetçi. Kimi belediyeler çözüm yolları arıyor.
KAYIT ETTİRİYORUZ OKULA GİTMİYORLAR
Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara: 'Kurduğumuz spor kulübü ve Çocuk Şube Müdürlüğü'yle ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz 'Kanka' projesiyle rehabilitasyon için çaba harcıyoruz. Bazı Roman çocuklarının nüfus cüzdanı yok. Cüzdanlarını çıkarıp okullara kayıt ettiriyoruz. Ancak gitmiyorlar. Tabii ki tam olarak yetkimiz yok.'
Şişli Belediye Başkan Yrd. Kahraman Eroğlu: 'Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile işbirliği içindeyiz. Zabıta ekiplerimize çocuklara nasıl davranmaları konusunda eğitim veriyoruz.'
Büyükçekmece Belediyesi ise 20 mendilci çocuğu sanatla buluşturdu. 20 çocuktan oluşan koro, belediyenin bütün etkinliklerinde konserler verdi. Belediye Başkanı Hasan Akgün 'Çoğunu gece yarılarına kadar sokaklarda mendil satarken görüyorduk. Bu yavrularımızın sokaklarda telef olup gitmemesi için projeyi hayata geçirdik' dedi.
Elimiz kolumuz bağlı
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk: İlçede tiner çeken ve mendil satan yaklaşık 120 çocuk var. Sorumlusu parlementodur. Bir kız çocuğu günde 3 kere hırsızlık yapıyor, ailesine teslim ediliyor. Aileye sorgu yok. Yetkili olunmak için devletin acil yasa çıkarması şart.
450 çocuk okula dönüyor
Esenler Belediyesi, okula gitmeyen çocuklara çözüm arıyor. Milli Eğitim'in 'Yetiştirici Sınıf Öğretim Programı' kapsamında ilçede okula gidemeyen 450 çocuk okula dönüyor. (Akşam)