BIST 10.648
DOLAR 32,75
EURO 35,09
ALTIN 2.450,33
HABER /  POLİTİKA

Öneri türbanı ÇÖZER mi?

Ak Parti ve MHP anlaştı ama anlaşma türbanı çözer mi? Hukukçuların cevapları...

Abone ol

AK Parti ve MHP türbanla ilgili anayasanın iki maddesinde değişiklik için anlaştı. AK Parti ve MHP türban sorununda anlaştı. Her iki parti 10. ve 42. maddelerde değişiklik için uzlaştı.

Peki bu uzlaşma türban sorununu çözebilecek mi? Üniversitelerde türban serbest kalabilecek mi? İşte Anayasa Hukukçularının cevabı... 

LAİKLİK İLKESİNİ DEĞİŞTİREMEYECEĞİNİZE GÖRE  

Prof. Dr. Mithat Sancar:  AK Parti ve MHP’nin türbanla ilgili olarak Anayasanın 10. ve 42. maddede değişiklik yapma kararları teorik olarak mümkün ancak pratik olarak sıkıntılı. Bu değişiklik uyarınca çıkarılacak bir yasanın yine Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilir. Siz 2. maddeyi yani laiklik ilkesini değiştiremeyeceğinize göre Anayasa Mahkemesi aynı içtihadı sürdürebilir. Anayasa Mahkemesi’nin görüş değiştirmiş ve farklı bir çoğunluğun oluşmuş olması lazım

Doç. Serap Yazıcı: CHP Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunmayacağı sözü verirse yasayla sorunun çözümü mümkün olabilir.

O SİHİRLİ CÜMLE NE?

Prof. Necmi Yüzbaşıoğlu: Tartışma hukuka bir cümle koymakla başlamıştı. Doğramacı koymuştu o cümleyi. Toplumsal uzlaşmayla halletmek yerine, hukukla tarif etmeye kalktılar. Şimdi sihirli cümle, neyse, bulsunlar, hepimiz rahatlayalım.

Prof. Mümtaz Soysal: Böyle sihirli bir cümle yok.YÖK yönetmeliğiyle falan böyle bir formül buluruz denmek isteniyor.

İDARİ UYGULAMAYLA ÇÖZÜLÜR

Prof. Levent Köker: İdari uygulamayla türbanı serbest bırakabilirler ve türban serbestisi gerçekleşmiş olur. Başbakan’ın eğer “bir cümleyle bunu çözeriz”den kastı buysa, bu bir idari işlemdir. Ancak benim fikrimce bir idari tasarrufla, türban serbestisi üniversitelerde geçerli hale getirilebilir. Üniversite yetkilileri bu konudaki tatbikatlarını değiştirirler, türban yasağı kalkmış olur.

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden: Anayasa Mahkemesi kararlarını aşmak istiyorlar. Muhalafetle anlaşarak dava açılması önlenecek. Anayasaya aykırılık kural da olsa yürürlükte kalacak. Bunlar hukuk dışılığın çağrısı.

Kaynak: ntvmsnbc