Önce sınırı korudu şimdi sınırları aşıyor
Karakol ve üs bölgelerinin yanı sıra sınır güvenliğinde kum torbalarının yerini, kolay ve hızlı kurulabilen akordeon engel sistemi alıyor
Abone olKarakol, üs bölgeleri ve sınır güvenliğinin sağlanmasında kullanılan kum torbalarının yerini "akordeon engel sistemi" alıyor. Suriye sınırındaki gelişmelerden sonra kullanılmaya başlanan sistemin ihracatı için de görüşmeler yapılıyor.
Akordeon engel sistemleri, tehdit ve saldırılara karşı koruma sağlamak amacıyla çeşitli konfigürasyonlarda savunma bariyerleri olarak kullanılıyor.
Askeri ve sivil yaşamda yan yana, üst üste olmak üzere özel yaylar yardımıyla birbirlerine bağlanarak çok hücreli birimlerden oluşan sistemler, kurulduktan sonra toprak, kum gibi malzemelerle doldurularak sağlam bariyerler haline getiriliyor. Sistem, kolay taşınabilir ve kurulabilir olması, minimum iş gücü gerektirmesi ve uzun süre kullanılabilmesi gibi özellikleriyle tercih ediliyor.
Akordeon engel sistemleri, Türkiye'de de özellikle Suriye sınırında yaşanan gelişmelere karşı alınan tedbirlerin parçası olarak bir süredir kullanılıyor.
Alp Çelik İhale Müdürü Ahmet Ertürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, akordeon engel sisteminin en büyük avantajının hafif ve pratik şekilde mevzi oluşturulmasına imkan sağlaması olduğunu söyledi.
Karakolların, sınır birliklerinin ve operasyon bölgelerindeki unsurların korunmasında sistemin önemli katkılar sağladığını belirten Ertürk, engelin, özellikle arkasına konuşlanan askerler için kurşun ve şarapnel parçası gibi tehditlere karşı güvenli bir alan sağladığını kaydetti.
YURT DIŞINA DA SATILACAK
Ar-Ge çalışmaları sonrasında güçlendirilen ürünü ilk kez 2 yıl önce aldıkları ihale doğrultusunda Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) teslim etmeye başladıklarını anlatan Ertürk, tamamen yerli ürünlerinin üretimini Sivas ve Adana'daki fabrikalarda gerçekleştirdiklerini bildirdi. Sistemin özellikle Suriye sınırındaki katkılarına işaret eden Ertürk, "Suriye sınır bölgesinde yaklaşık 150 kilometrelik bir bölüm, özellikle Hatay Yayladağ bölgesi, 2 kat kullanılan ürünlerimizin üzerine jiletli teller geçirilerek kapatıldı. Bununla ilgili sınır bölgesindeki birliklerden Genelkurmay Başkanlığına teşekkür yazıları gitmiştir. Özellikle Suriye'deki El Bab operasyonunda pratik şekilde kullanımı ve kayıpları minimum seviyede tutmasıyla katkı yaptı." dedi.
Ertürk, sistemin yurt dışına satışı için görüşmeler yaptıklarının altını çizerek, şöyle devam etti:
"Makine parkımızı tamamen modernize edip, robot sistemine geçirerek üretimimizi devam ettiriyoruz. Dünyada İngilizlerin patentli bir ürünü var. Yerli yapım olarak TSK'ya çok daha düşük maliyetli olarak bu ürünü sunuyoruz. Hedef pazarlarımız özellikle Ortadoğu ve Afrika ülkeleri. Bu yönde tanıtımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF) bizim için verimli geçti. IDEF'te Suudi Arabistan, Katar, Malezya, Somali gibi ülkelerle güzel sipariş bağlantıları gerçekleştirdik, olumlu geri dönüşlerimiz var."
MALİYETİ 5'TE BİRE DÜŞÜRDÜ
Akordeon engel sisteminden önce kum torbalarının kullanıldığını anlatan Ertürk, "Kum torbalarının doldurulması ve istiflenmesi çok zaman alan ve emek isteyen bir iş. Ürettiğimiz 5 gözlü akordeon engel sistemiyle 5 bin kum torbasıyla bir günde alınan önlemi bir saate sağlayabiliyoruz. En büyük avantajlarından biri de pratiklik ve hafiflik. Bunun yanı sıra duvarın mermi geçirmez bir şekilde oluşturulması önemli. Rakip ürüne karşı 5'te bir maliyetle bunu TSK'ya veriyoruz." diye konuştu.
Ertürk, Ar-Ge çalışmalarıyla daha hafif bir ürünü, daha ucuz maliyetle, daha dayanıklı şekilde üretmek için çalıştıklarını bildirdi.
Özellikle engel sisteminde kullanılan kumaşın üzerinde durduklarını dile getiren Ertürk, kumaşın ultraviyole dayanımını 2 yıldan 5 yıla çıkarma konusuna yoğunlaştıklarını ifade etti. Ertürk, "Ar-Ge çalışmalarıyla yeni bir geliştirme yaptığımızda bunu TSK'nın ilgili birimlerine sunuyoruz. Kendilerinden onayı aldığımız sürece üretimi, adaptasyon sağlayarak sürdürüyoruz." dedi.