Terhisine 14 gün kala kışlada şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Serkan Gündüz'ün ailesi, Türkiye'yi AİHM'de mahkum ettirdi.
Abone olMayına basarak yaşamını yitirdiği için şehitlik belgesi gönderilen, ancak ailesinin 'Şüpheli ölüm' itirazları üzerine kayıtlara 'intihar' olarak geçen er İbrahim Serkan Gündüz için, AİHM'de Türkiye'ye 24 bin euro tazminat cezası verildi.
'KOMUTAN OĞLUMU TOKATLAMIŞ'
İbrahim Serkan Gündüz (20) 1999 depreminde Yalova'daki evlerinin enkazından sağ kurtulmayı başardı ancak askerliğini yaptığı Hakkari Çukurcu'dan sağ dönemedi. Terhisine 14 gün kalan Gündüz'ün ölümü askeri tutanağa göre şöyle gerçekleşti: Erzak deposunda görevli olan Serkan, terhisine kısa süre kaldığı için giysilerini yıkamak istedi. "Komutanım giysilerimi yıkayacağım. Anahtarı verir misiniz?" dedi. Komutan bunu kabul etmedi, ancak Gündüz ısrarcı oldu. İsteği kabul edilmeyen Gündüz sinirlendi ve görev yaptığı yerden çıkarak mayınlı alana doğru koştu. O sırada da mayın patlaması nedeniyle yaşamını yitirdi."
ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR
Olayın olduğu günün akşamında askeriyeden arandıklarını ve "Çatışma çıktı oğlunuz şehit oldu" denildiğini aktaran Servet Gündüz, "Oğlum şehit sayıldığı için Yalova'da askeri törenle uğurlandı. Bir şehidin tüm hakları neyse bize onun verileceği söylendi. Ancak sonradan durum değişti" diye konuştu. "Durumun değişmesi"nin nedeni ise, Gündüz ailesinin yakını olan bir avukatın, aileye oğulları için tazminat talebinde bulunabileceklerini söylemesiyle oldu. Oğulları için 130 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açan ailenin isteği kabul edilmediği gibi "Oğlunuz şehit olmadı, intihar etti" denildi.
'TABUTU AÇTIRMADILAR'
Gündüz'ün Yalova'da yaşayan ailesi ise bu anlatımlara inanmıyor. Olaydan sonra konuştukları Serkan'ın bazı arkadaşlarının konuşmaya çekindiğini, bazılarından ise farklı bilgiler aldıklarını ifade eden baba Servet Gündüz, "Komutan sadece anahtar isteyen oğluma kızmış. Küfür edip tokatlamış. Sonrasında ne olduğunu bilmiyoruz. Tabutunu açmamıza izin vermediler. İnsan mayına basarak nasıl intihar eder?" dedi.
İLK CEZA AİHM'DEN GELDİ
Oğluna şehitlik mertebesi verilmemesi ve oğlunun kaybıyla maddi ve manevi zarara uğradığını belirterek 2005'te AİHM'e başvuran Servet Gündüz, davanın 24 bin Euro tazminatla sonuçlandığını Star'dan öğrendi. Amaçlarının para kazanmak olmadığını ifade eden anne Nermin Gündüz ise, "Oğlumun ölümüne sebep olan kişinin bulunup cezalandırılmasını, oğlumun hakkettiği şekilde resmen şehit sayılmasını istiyorum." diye konuştu. AİHM verdiği kararla aileye 24 bin Euro tazminat verilmesini kararlaştırırken, 2 bin 503 Euro olan mahkeme masraflarını da Türkiye'nin ödemesini hükme bağladı.
BİR GÜNDE 6 MAHKUMİYET KARARI
Serkan Gündüz kararının yanı sıra 11 Ocak günü AİHM'de Türkiye aleyhine açılan, 'arazi kamulaştırması', 'Kürtçe mektup yasağı', 'Jandarma köpeğinin öldürdüğü çocuk', 'Kıbrıs'ta mülkiyet sorunu' ve 'adil yargılanma hakkının ihlali' olmak üzere 5 dava da aleyhte sonuçlandı.