BIST 9.227
DOLAR 34,37
EURO 36,51
ALTIN 2.873,30
HABER /  EKONOMİ

Önce kazanacağız sonra harcayacağız

Uluslararası Gayrimenkul Fuarı MİPİM’de konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, açıklamalarda bulundu

Abone ol

Fransa’nın Cannes şehrinde devam eden Uluslararası Gayrimenkul Fuarı MİPİM’de konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin fuarda onur konuğu olmasının gurur duyulacak bir durum olduğunu söyledi.

Babacan, "Türkiye’ye özel önem verilmesi, Türkiye’nin ayrı bölümünün olması ve ilk defa çok sayıda şirketle burada temsil ediliyor olmamız ülkemiz adına gurur duyulacak bir gelişme." diye konuştu.

Gayrimenkul sektörünün Türk ekonomisi için son derece önemli olduğunu belirten Ali Babacan, projelerin sadece Türkiye ile sınırlı kalmadığına dikkat çekti. Babacan, "Umut ediyoruz ki bundan sonraki senelerde daha fazla sayıda kuruluşumuz daha büyük alanlarda daha çok projeyle iştirak etsinler." dedi.

Gayrimenkul fiyatları ile alakalı her ülkede tartışmalar yaşandığını söyleyen Babacan, "Devlet, makro-ekonomik dengelere dikkat ettikten sonra, ekonomi genelinde sağlam bir zeminde yürüdükten sonra gayrimenkul piyasasından korkmamak lazım. Ama ekonominin geneliyle alakalı bir dengesizlik söz konusuysa iç talepte tasarruf oranlarımızdan kopuk ve ekonominin temellerinden kopuk trend varsa o zaman gayrimenkul piyasasında da geçici sıkıntılar oluşabilir." vurgusunda bulundu. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Ama biz Türkiye’de öyle bir şeye izin vermiyoruz. Hep diyoruz ki önce hak edeceğiz sonra o refahı yaşayacağız, Önce kazanacağız sonra harcayacağız." diye konuştu.

İSTANBUL'DA TAHKİM MERKEZİ KURULACAK

Gündemle ilgili de açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, henüz Türkiye’ye yatırım yapmamış dünyada çok sayıda fon olduğunu belirterek Türkiye’deki hukuki belirsizliğin yatırımcılar için endişe kaynağı olduğunu vurguladı. Başbakan Yardımcısı Babacan, yargı süreçlerinin bazen çok uzun olduğu ve sonuçlarının öngörülmediğini belirterek, "Bu sadece uluslararası yatırımcılar için değil kendi iç dünyamız için de önemli bir konu." diye konuştu.

4. Yargı Paketi'ni meclise gönderdiklerini hatırlatan Babacan, İstanbul’da bir tahkim merkezini kurulmasıyla ilgili yasal düzenlemenin hazır ve meclise gönderilmek üzere olduğunu belirtti. Babacan, "Özel sektör yönetiminin ağırlıkta olduğu bir İstanbul Tahkim Merkezi diye yeni bir yapı kuruyoruz. Mahkemelere gitmeden özel sektörün yine özel sektör tarafından yönetilen tahkim merkezlerinde sorunlarının çözümü. Tabi bu mahkeme yolunu kapatmaz ama her iki taraf arzu ediyorsa oralarda çözümler üretilebilir." dedi.

Özelleştirmelerin finansmanı ile ilgili de Ali Babacan, "Herhangi bir problem duymadık, böyle bir şey yaşandığı ile ilgili şikayette gelmedi." diye konuştu. Başbakan Yardımcısı Babacan, "Özelleştirdiğimiz kurumlara bakarsak bunlar zaten finans piyasaları için oldukça güvenilir sektörler ve Türkiye gibi gelişen bir ülkede bu lambalar yandıkça fabrikalar çalıştıkça sürekli işleyecek sektörler. Dolayısıyla özellikle özelleştirmesini yoğun şekilde yaptığımız sektörlerle ilgili ben bir finansman güçlüğü beklemiyorum. Tam tersine bunlar oldukça uygun kaynaklardan hem resmi uluslararası finans kuruluşlarından hem de özel sektör finans kuruluşlarından rahat finansman buluyorlar." ifadelerini kullandı.

HALKA ARZ İÇİN ÖNCELİK VAKIFBANK'TA

Ali Babacan, Ziraat Bankasının halka arzının bu yıl içerisinde gündeme gelme ihtimalini zayıf gördüğünü söyledi. Bu yıl önceliği Vakıfbank’a verdiklerini belirten Babacan, "Sırada Vakıfbank’ın ikinci halka arzı var. Ancak ondan önce bir şekilde Vakıflar Genel Müdürlüğü’nü ilgilendiren Anayasa Mahkemesi’nin üzerinde durduğu birkaç konu var. O da yakında netleşecek diye bekliyoruz." dedi. Mahkemenin konuyu netleştirmesinden sonra hemen hisse devirlerini gerçekleştirip ikinci halka arzı da tamamlayacaklarını belirten Başbakan Yardımcısı, "Vakıfbank’la ilgili benim tahminim yüzde 25’i yüzde 49’a çıkarmak gibi bir adımı atarız. Bu yılın ilk yarısında olmayabilir. Belki ikinci yarısında olabilir diye tahmin ediyorum." dedi. Bunun piyasa koşullarına da bağlı olduğunu belirten Babacan, "Piyasada fiyatların iyi olduğu noktada biz bunu yaparız. Halk Bankası'nda da birinci halka arzı yaptık. Sonra epey süre bekledik. Tekrar piyasa şartlarının oluştuğunu anladığımız anda da ikinci halka arzı yaptık. Ve şimdiye kadarki en başarılı özelleştirmelerden biri oldu." diye konuştu.

CARİ AÇIK BİRAZ YÜKSEK ÇIKABİLİR

Ali Babacan, Ocak ayında son 2 yıldır en düşük cari açığın görüldüğünü hatırlatarak turizm verilerinin yenilenmesi ile beraber orada da yaklaşıl 2,5 milyarlık düzeltme geldiğini vurguladı. Babacan, "Bu yıl içerisinde bizim orta vadeli programımızda öngördüğümüz cari açık rakamının hala gerçekçi olduğunu düşünüyoruz. Geçen sene istisnai bir şekilde iç talep gerileyince bizim büyümemizde dış talebin katkısı arttı. Ama iç talebin de küçük bir eksi katkısı var, yüzde 2 küsür bir büyüme göreceğiz 2012 için. 2013'te büyümenin yarısı iç talepten yarısı dış talepten gelecek." dedi. İç talepteki bir miktar canlanmanın cari açık üzerinde de bir miktar etkisi olabileceğini ifade eden Başbakan Yardımcısı, 2013'te biraz daha yüksek bir cari açık çıkabileceğini vurgulayarak, "Bu beklenen bir gelişme, olursa da sürpriz olmaz." diye kaydetti.

MERKEZ BANKASI'NIN İSTANBUL'A TAŞINMASI KARARI ALINMADI

Merkez Bankası’nın İstanbul’a taşıması tartışmalarına ilgili de henüz alınmış bir karar olmadığını söyleyen Babacan, Ataşehir’de Merkez Bankası’nın aldığı arsanın da şu anki plana göre Merkez Bankası’nın İstanbul şubesi olacağını vurguladı. İMKB’nin de yeni çıkan kanunla Borsa İstanbul olduğunu hatırlatan Babacan, "Şu an için İMKB’nin bugünkü yerinde devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz." diye konuştu.

EV ALANA OTURMA İZNİ

Yabancılara vatandaşlık verilmesi ile ilgili ise Ali Babacan, vatandaşlık ile oturma izninin ayırt edilmesi gerektiğini söyledi. Babacan, "Eğer ciddi bir rakama Türkiye’den ev aldıysa yılın bir iki ayını Türkiye’de geçirmek istiyorsa bu kişilere oturma izni konusunda daha fazla toleranslı olmak gerektiğini düşünüyorum, bununla ilgili de çalışma başlattık." dedi. Başbakan Yardımcısı Babanacan, "Burayı ikinci bir evi olarak seçmiş ve buraya yatırım yapmış, bunların muhtemelen iş adamı iş kadını kimliği onların Türkiye’ye gidip gelmesi sadece aldığı ev değil daha çok iş getirecektir ekonomimize, mutlaka katkıda bulunacaktır." diye konuştu.

Vatandaşlığın ise ayrı bir konu olduğunu belirten Babacan, "Göğsümüz kabararak görüyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak için çok ciddi bir ilgi alaka var. Çünkü o ay yıldızlı pasaportun çok geniş bir coğrafyada nasıl kapı açtığını artık nasıl insanların kolay iş yaptığını görüyoruz. Onun kurallarını kriterlerini çok iyi belirlemek lazım." ifadelerini kullandı. Bunun kötüye kullanılmasını önlemek gerektiğini aktaran Babacan, "TC vatandaşlığının kıymetini iyi bilmek lazım herkese dağıtılacak bir şey değil." vurgusunda bulundu.

OLİMPİYAT ŞANSIMIZ FENA GÖZÜKMÜYOR

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "2020 olimpiyatları ile ilgili kararı olimpiyat komitesi verecek. Olimpiyat Komitesi’nin 100'den fazla üye ülkesi var. Olimpiyatların kendine has bir özellikleri var. Orada bulunan ekibimiz usulüne uygun şekilde çalışmalarını devam ettiriyor. Bu çerçevede de çok sayıda görüşme yapıldı, yapılıyor. Türkiye’nin şansı bu sefer fena gözükmüyor." dedi. Nisan’da bir sunuş gerçekleştirileceğini Temmuz ayında da kendisinin başkanlığında Lozan'a gideceklerini belirten Babacan, kararın verileceği Arjantin’e ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bir heyetle gidileceğini tahmin ettiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan fuarda bulunan Türk stantlarını da gezerek, firmalardan gerçekleştirecekleri projelerle ilgili bilgi aldı.