BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,68
ALTIN 2.960,65
HABER /  GÜNCEL

Onbinlerce sivil Halep'ten kaçıyor

Birleşmiş Milletler'e göre, hafta sonunda Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep'teki çatışmalar nedeniyle en az 200 bin sivil kentten kaçtı. Hükümet isyancılar elindeki bir semtte denetimi sağladıklarını bildiriyor.

Abone ol

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinatörü Valerie Amos, Suriye'nin Halep kentindeki çatışmalar nedeniyle son iki günde yaklaşık 200 bin kişinin kentten kaçtığını açıkladı.

Bununla birlikte 2,5 milyon nüfuslu Halep'te hâlâ iki ateş arasında sıkışıp kalan çok sayıda sivil olduğuna dikkat çeken BM yetkilisi, bu kişilerin acil yardıma muhtaç olduğunu vurguladı.

Bir haftadır kentin bazı semtlerini ele geçiren isyancılara karşı aralıklarla düzenlenen bombardımanlar ardından, Suriye hükümetine bağlı güçler Cumartesi günü kente geniş kapsamlı bir operasyon başlatmıştı.

Halep'teki bir muhalif eylemci, patlama seslerinin kesilmediği korkunç bir gece geçirdiklerini, ambulans çağırmak için aradıklarında telefonları kimsenin açmadığını söyledi.

Yardım örgütleri çatışmalar nedeniyle Halep'e girmekte zorlanıyor.

Halep’in dış mahallelerindeki BBC muhabiri Ian Pannell, kentte gıda sıkıntısı yaşandığını ve elektriklerin kesik olduğunu bildiriyor.

Pannell, 24 saat açık bir fırın olduğunu ve ekmek almak için fırını çevreleyenlerin, ekmekten başka yiyecekleri olmadığını söylediklerini aktarıyor.

BM yetkilisi Valerie Amos da çoğu sivilin evlerinin bodrumlarına ya da okullar ve kamu binalarına sığındığını, kentte acilen içme suyu, yemek ve battaniyeye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Amos, taraflara sivillerin ateş altında kalmamasına çalışma ve yardım kuruluşlarına erişim sağlama çağrısı yaptı.

Hükümet: Selahaddin'de denetimi sağladık

Halep'teki çatışmalar, Cumartesi gününden bu yana kentin güneydoğusundaki Selahaddin semtinde yoğunlaşıyor.

Suriye devlet televizyonu askerlerin burada denetimi yeniden ele aldıklarını duyurdu; semtten görüntüler ve denetimi sağladıklarını söyleyen askerlerle mülakatlar yayınladı.

Özgür Suriye Ordusu öncülüğünde örgütlenen isyancılar ise yoğun bombardımana hedef olduklarını söylemekle birlikte, semtten püskürtüldükleri haberlerini doğrulamadı.

Kentin kuzeydoğusuna düşen Sahur semtinden de yoğun bombardıman ve çatışma haberleri geliyor.

Londra merkezli İnsan Hakları Gözlemevi, dün ülke genelindeki çatışmalarda en az 67 kişinin öldüğünü belirtiyor.

ABD: Halep Esad'ın sonunu getirecek

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Halep'teki saldırıların Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın sonunu getireceğini ileri sürdü.

Orta Doğu ülkelerine beş günlük bir ziyaret düzenleyen Pannetta, Suriye krizinin derinleştiğini ve şiddetle eleştirdiği bu son operasyon ile Esad'ın kendi sonunu hızlandırdığını savundu.

Panetta, "Eğer kendi halklarına böylesi trajik saldırılarda bulunmayı sürdürürlerse, bu Esad'ın tabutuna çiviyi çakacaktır." dedi.

ABD Savunma Bakanı, "Esad'ın kendi halkına yaptıkları rejiminin sonunun geldiğini açıkça gösteriyor. Tüm meşruiyetlerini kaybettiler." şeklinde konuştu.

Panetta, rejimin devrilip devrilmeyeceğinin artık bir soru işareti olmaktan çıktığını, asıl sorunun rejimin ne zaman devrileceği olduğunu söyledi.

Leon Panetta, Orta Doğu turu kapsamında Tunus, Mısır, İsrail ve Ürdün'de temaslarda bulunacak.

Panetta, temaslarıyla Esad'ın koltuğunu bırakması ve Suriye'de demokrasiye geçişin sağlanması için uluslararası platformda bir uzlaşı sağlamaya çalışacağını söylüyor.

'İsyancıları silahlandırın'

Suriye'nin bölgedeki başlıca müttefiki İran’ı ziyaret eden Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ise Suriye’nin Halep’teki isyancıları yenilgiye uğratacağını söyledi.

Muallim ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ise Suriye'de yaşananların "Siyonist rejimin komplosu" olduğunu öne sürdü.

Salihi bazı bölge ülkelerinin de Suriye'de karışıklık yaratmak istediğini iddia ettiği İsrail'in tutumunu paylaşması karşısında hayrete düştüğünü kaydetti.

Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı ise uluslararası topluma, isyancıları silahlandırmaları çağrısında bulundu.

AFP haber ajansının haberine göre, SUK lideri Abdulbasid Seyda, Abu Dabi’de yaptığı basın açıklamasında “Tankları, savaş uçaklarını durduracak silahlar istiyoruz” dedi.

Seyda ayrıca, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a sığınma hakkı verilmesi yerine, Suriyeli liderin “yaptığı katliamlar nedeniyle” yargılanması gerektiğini söyledi. Son günlerde Suriye için 'Yemen formülü'nün uygulanması tartışmaları yeniden canlanmıştı.

Seyda, Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in iktidardan ayrılması karşılığında “affedilmesini” öngören anlaşmaya atıfta bulunarak Yemen örneğinin Suriye’de uygulanamayacağını belirtip ekledi:

“Katliamlar yapıldı. Beşar Esad’ın yargılanması gerektiğine inanıyoruz. O bir suçlu. Korumaya alınmamalı.”

Muhalif lider, SUK’un geçiş hükümeti kurulabilmesine yönelik planları, silahlı mücadele veren isyancılarla görüşebileceklerini ifade etti.

“[Geçiş hükümetine yönelik] fikirleri değerlendiriyoruz ve Suriye’deki tüm güçlerle iletişim kuracağız” diye konuşan Seyda, hükümet liderinin “dürüst ve vatansever olması gerektiğini, Suriye devriminin amaçlarına da bağlı olması gerektiğini” söyledi.

SUK lideri ise, “Arap kardeşlerimiz ve dostlarımızdan Özgür Suriye Ordusu’nu desteklemelerini istiyoruz” diye konuştu.

Körfez ülkeleri, Nisan ayında Özgür Suriye Ordusu’na “maaş” ödenmesi kararı almış, bu karar paranın kara borsadan silah alımına neden olabileceği düşüncesiyle eleştirilmişti.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye’de hükümet karşıtı gösterilerin çıktığı 2011 yılı Mart ayından bu yana ölenlerin sayısının 20 bini aştığını söylüyor.