On Türk filmi bir çizgi film kadar etmedi
2009’da 70 yeni yapımla sayısal rekor kıran Türk sineması kâr ve kalite olarak 1 milyon 400 bin seyirciye ulaşan Buz Devri III’ün gölgesinde kaldı.
Abone olÇevrilen film sayısı olarak 2009’da rekon kıran Türk sinema sektörü, gişede hüsran yaşadı. Sinema sektörünün en tanınmış PR’cılarından Nizam Eren’in Sinema Gazetesi’nde de yayınlanan araştırmadan da faydalanarak ortaya koyduğu rakamlar, sektörün büyük bir açmazda olduğunu ortaya koyuyor.
SON İKİ YILA İVEDİK DAMGASI
Birkaç filmin gişe başarısının istatistikleri yanılttığını belirten Eren, yıl boyunca yaklaşık 17 milyon 250 bin biletli seyircinin salonlara geldiğini bunların 4 milyon 331 bin adedinin Recep İvedik II’yi izlediğini hatırlatan Eren, geri kalan 69 filmin durumunun bu küçük örnekten anlaşılabileceğini söyledi. 2009’un bazı sinemacılar açısından gerileme ifade ettiğini bildiren Nizam Eren şunları söyledi:
“Vizontele, Vizontele Tubaa ve Organize İşler ile 2 milyon barajını aşan Yılmaz Erdoğan 31 Aralık itibariyle gişede hüsran yaşadı. Film şu an yüzde 50 indirimle oynuyor ama Erdoğan bu filmiyle eski başarılarının yanına bile yaklaşamayacak. Aynı durum Çağan Irmak için de geçerli. Irmak bir önceki yıl Issız Adam ile 2 milyon 750 seyirci toplamıştı, yeni filmi Karanlıktakiler 120 binde kaldı. Kurtlar Vadisi Gladio da 2009’un hayal kırıklığı yaratan bir diğer yapımıydı.”
TÜRK SİNEMASINDA 3D YILI
Avatar, Buz Devri III, Yeni Yıl Şarkısı gibi 3D Hollywood yapımlarının birçok ülkenin ulusal sinemasında olduğu gibi Türkiye’de yerli sinemaya darbe vurduğunu kaydeden Nizam Eren, bu yıl Türk sinemasında 3 boyutlu filmler çekileceğinin de müjdesini verdi. Çekilen 70 filmden 44’ünün 100 bin barajını aşamayarak zarar ettiğini ifade eden Eren, “12 yapım da bu barajı aşmasına rağmen yüksek kopya sayısı ve reklam harcamaları sebebiyle zarar ettiğini düşünüyorum. Geri kalan 14 filmin en azından zarar etmediği, küçük de olsa kar edebildiğini gösteriyor” dedi.
RAKAMLARLA SİNEMADA 2009
Toplam film sayısı 70
Yılın en çok gişe yapan filmi Recep İvedik II (4 milyon 331 bin kişi)
Kesilen bilet sayısı 17 milyon 250 bin (yaklaşık)
En yüksek hafta sonu açılışı 13 Şubat / Recep İvedik - 1 milyon 209 bin 403 kişi
En çok film çıkan ay Ekim - 11 adet
En az film çıkan ay Mart - 5 adet
En çok film çıkan hafta 18 Eylül, 6 Kasım, 18 Aralık 4’er film
En çok bilet kesilen hafta 13-19 Şubat 2009-
2 bin 575 bin 383 adet
En kötü haftasonu açılışı Mazi Yarası - 8 sinemada
3 gün 227 kişi
En fazla kopya sayısı 390 kopya Recep İvedik
En az kopya sayısı 4’er kopya ile ‘Hayatın Tuzu’ ve ‘Havar’
70 film için kopya sayısı 6 bin 501 / 6.5 milyon dolar
17 günde milyarı buldu
James Cameron’un bilim kurgu filmi ‘Avatar’ın, 17 günde, dünya genelinde bir milyar dolardan fazla gişe hasılatı elde ettiği bildirildi. Exhibitor Relations şirketinden Chad Hartigan adlı uzman, filmin ABD ve Kanada’daki hasılatının 350 milyon dolardan fazla olduğunu, dünyanın geri kalanında ise yaklaşık 670 milyon dolar hasılat elde ettiğini belirtti. Hartigan, hiçbir filmin bu kadar hızlı bir şekilde milyar dolar barajına ulaşmadığını kaydederek, tahminlere göre, filmin gişe hasılatının 4 milyar dolara kadar ulaşabileceğini söyledi. ‘Titanic’, ‘Aliens’ ve ‘Terminator’ filmlerinin yönetmeni James Cameron’ın çığır açan filminde, sinema tekniklerinde son teknolojiden hiçbir masraftan kaçınılmadan faydalanıldı. Üç boyutlu olarak da izlenebilen film, Na’vi adlı bir halkın yaşadığı Pandora adlı gezegende geçiyor.
Sayı arttı SEYİRCİ azaldı
• Geçen yıl film sayısı artmasına karşın kesilen bilet sayısı azaldı. 2009 yılında şirket kampanyalarının yapılmaması, (gençturkcell’in 1 bilete 1 bilet bedava gibi), domuz gribi gerçeği, ekonomik durum ve filmlerin genel kalitesi izleyiciyi salonlardan uzaklaştırdı.
• 3D Hollywood yapımları, normal filmlerin iki katı olmasına rağmen gişede artan bir başarı elde ettiler. Söz gelimi Buz Devri III’ü 1 milyon 400 bin kişi izledi.
• Sadece 3 korku filmi çekilirken 7 romantik komedi gösterime girdi. Son 10 yılda gösterime çıkmayan tür yine western oldu ve 2010’a kaldı.