BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,54
ALTIN 3.024,41
HABER /  DÜNYA

Omurgasını bacak kemiğiyle doldurdular

İngiltere'de 5 yaşındaki kızın omurgasındaki 10 santimetrelik boşluk, bacak kemikleriyle dolduruldu.

Abone ol

BBC'nin haberine göre, Birmingham Çocuk Hastanesi'nde 13 saat süren ameliyatla Rosie Davies'in omurgasında doğuştan gelen boşluk, hiç hareket ettiremediği bacaklarından alınan kemiklerle dolduruldu. Böylece, küçük kızın iç organlarının iflas etmesi ve hayati tehlikesinin önüne geçilmiş oldu.

Rosie, ''spinal segmental disjenezi'' adı verilen, çok nadir görülen bir rahatsızlıkla dünyaya geldi. Küçük kızın omurgasını oluşturan 5 kemik yoktu, bu da omurgada 10 santimetrelik bir boşluk yaratıyordu.

Omurgasındaki bu boşluk, Rosie'nin vücudunun üst bölümünün desteksiz kalması ve iç organlarının ezilmesi anlamına geliyordu.

Ameliyattan önce yapılan son kontrolde, Rosie'nin böbreklerinin baskıya uğradığı belirlendi.

Operasyon için Rosie'nin bacakları dizlerinin altından kesildi. Omurgadaki boşluk kesilen bacaklardan alınan kemikle dolduruldu, fazladan destek amacıyla küçük kızın üst omurgasıyla kalçalarına iki metal çubuk yerleştirildi.

Rosie'nin babası, kızının ameliyattan önce adeta ''saatli bomba'' olduğunu belirterek, ''Ne kadar süre daha onunla birlikte olacağımızı asla bilemiyorduk'' dedi.

Baba, Rosie'nin ameliyat sonrası yaşam süresinin normal bir çocuğunkiyle aynı seviyeye yükseldiğini ifade etti.

Ameliyattan sonra Rosie'nin bacaklarında hissin geri döndüğünün ilk işaretlerinin görüldüğü, bunun, küçük kızın bir gün protez bacaklarla yürüyebilmesinin mümkün olabileceği anlamına geldiği belirtildi.

Bu boyutta bir ameliyat Avrupa 'da daha önce hiç denenmemişti. Buna benzer tek işlem, 10 yıl önce Yeni Zelanda'da yapılmıştı.

Rosie'yi ameliyat eden beyin ve sinir cerrahlarından Guirish Solanki , operasyonun sonuçlarından çok memnun olduklarını söyledi.

Solanki, Rosie'nin sinirlerine zarar vermemek için azami dikkatle çalışmak zorunda kaldıklarını kaydetti.