BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

Ömür boyu hapse itiraz etti idam aldı

Cemaati İslam örgütünün lideri Molla hakkında idam cezası çıktı.

Abone ol

Bangladeş’te Cemaat-i İslami örgütünün liderlerinden Abdülkadir Molla, 1971’deki bağımsızlık savaşı sırasında insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle özel mahkeme kararıyla idam cezasına çarptırıldı.

Abdülkadir Molla, Şubat ayında suçlu bulunmuş ve ömür boyu hapse mahkum edilmişti.

Molla’nın iptali için başvurduğu Temyiz Mahkemesi, Cemaat-i İslami liderinin cezasını idama çevirdi.

BANGLADEŞİ KARIŞTIRACAK KARAR

Abdülkadir Molla’ya verilen ömür boyu hapis cezası Bangladeş halkının tepkisini çekmiş, protesto gösterileri düzenlenmişti.

Molla’nın destekçileri karar için ‘siyasi’ yorumunu yaparken, karşıtları ise ömür boyu hapis cezasını ‘çok hafif’ olarak nitelendirdi.

Başkent Dakka’da binlerce kişi, bağımsızlık mücadelesi sırasında toplu katliam yapmak suçundan da hüküm giyen Molla’ya idam cezası verilmesi için protesto gösterileri düzenlemişti.

SİYASİ KAN DAVASI YÜRÜTÜLÜYOR

Molla’ya ve son birkaç ayda diğer İslamcı liderlere verilen cezalar, hükümetin ‘siyasi bir kan davası’ yürüttüğünü savunan Cemaat-i İslami destekçilerini sokaklara dökmüştü.

Ocak ayından bu yana yapılan protesto gösterilerinde 100’den fazla kişi öldü.

Kendisine yöneltilen altı suçlamanın beşinden suçlu bulunan Cemaat-i İslami örgütü liderlerinden Abdülkadir Molla, Dakka’nın Mirpur bölgesindeki toplu katliamdan sorumlu tutulmuş ve bu katliam sonrası ‘Mirpur kasabı’ olarak anılmaya başlamıştı.

Molla’nın ömür boyu hapis cezasını temyize taşıdığı mahkeme bugün bu başvuruyu reddedip, idam cezası verilmesi kararına vardı.

BİRE KARŞI DÖRT OYLA ÇIKTI

AFP haber ajansına konuşan Savcı Ziyad el Malum, kararın mahkemede bire karşı dört oyla kabul edildiğini söyledi.

Karara çok şaşırdığını ifade eden El Malum, “Güney Asya hukuk tarihinde ilk defa Temyiz Mahkemesi bir cezanın ağırlaştırılması kararı alıyor.” dedi.

Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Bangladeş’in bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan’la işbirliği yapan ve onların safında yer alanların yargılanması için, 2010 yılında Bangladeş hükümeti tarafından kurulmuştu.

İnsan hakları örgütleri, mahkemenin uluslararası standartlara uygun davranmadığını söyledi.

Bangladeş hükümetinin verilerine göre bağımsızlık savaşı sırasında 3 milyondan fazla kişi öldü. Bazı araştırmalar ise, ölü sayısının 300 bin ile 500 bin arasında değiştiğini belirtiyor.