Ömer Çelik'ten Maraş kararını kınayan BM Güvenlik Konseyi'ne tepki
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Kıbrıs'ta Maraş bölgesinin açılması kararını kınayan BM Güvenlik Konseyi'ne tepki gösterdi.
Abone olBMGK'nın 15 üyesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Temmuz'da yaptığı "Maraş bölgesinin yüzde 3,5'u kadar bir bölgenin de açılacağı" açıklamasını kınama kararı alması tepki çekti.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter hesabından açıklama yaparak BM Güvenlik Konseyi'nin eleştirilerine yanıt verdi.
Çelik, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından 20 Temmuz'da açıklanan Maraş açılımının ikinci aşaması hakkında BM Güvenlik Konseyi tarafından yapılan Başkanlık Açıklaması ile çeşitli ülkelerin yaptıkları açıklamalara ilişkin paylaşımda bulundu.
"Tümüyle reddediyoruz"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KKTC ziyaretinde Kıbrıs Türkü'nün hak ve menfaatlerini bir kez daha güçlü şekilde savunduğunu belirten Çelik, "Cumhurbaşkanımızın Ada'daki gerçeklere ve hukuka uygun açıklamalarına karşı bazı ülkeler açıklamalar yaptı. Bu ülkelerin hukuksuz açıklamalarını tümüyle reddediyoruz. Cumhurbaşkanımız, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'la beraber KKTC'nin Maraş bölgesinin açılmasına dair güçlü ve hukuka uygun mesajlar verdi. Buna karşı çıkan ülkelerin söyledikleri, hukuka uygun değildir, sadece Rum-Yunan propagandasına dayanmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
"KKTC'nin Maraş açılımının ikinci aşamasına dair BMGK Başkanlığı tarafından yapılan açıklamayı tümüyle reddediyoruz." ifadesini kullanan Çelik, bu açıklamanın Rum-Yunan ikilisinin asılsız iddialarına dayandığını belirtti.
"Hukuka uygundur"
Ömer Çelik, "Maraş, açılmadığı ve askeri bölge ilan edildiği haliyle de KKTC toprağıdır. Maraş'a dair yürütülen açılım, mülkiyet haklarına saygı çerçevesinde yürütülmektedir ve uluslararası hukuka uygundur. BMGK kararları, mülkiyet haklarını ve egemenlik haklarını ihlal edemez. Gelinen noktada sahadaki gerçekliğin göz ardı edilmesi sürdürülemez hale gelmiştir." açıklamasını yaptı.
Maraş'ta mağduriyetlerin giderilmesinin gerekli olduğunu ifade eden Çelik, "Ada gerçeklerine ve hukuka uygundur. Uluslararası toplum Ada'daki gerçeklikle yüzleşmeli, Türk tarafının iyi niyetine rağmen Rum tarafının tutumu nedeniyle iki kesimli federal çözümün artık seçenek olmadığını görmelidir. KKTC'ye yönelik haksızlıklara son verilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin sunduğu yapıcı ve gerçekçi öneriyi desteklediklerini vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:
"Kıbrıs meselesine dair yegane adil ve kalıcı çözümün Türk halkının eşit egemenliği ve statüsüne dayalı bu çözüm olduğuna inanıyoruz. KKTC vardır ve var olacaktır. Cumhurbaşkanı'mızın sözlerine karşı açıklama yapan BMGK, bu tavrıyla itibar kaybına uğramaktadır. Cumhurbaşkanı'mızın açıklamaları, barıştan ve hukuktan yana olan herkesin desteklemesi gereken açıklamalardır."
Maraş 46 yıldır kapalıydı
Ada'da kuzey ve güneydeki Türk ve Rum yönetimleri arasında bir tampon bölge var. Tampon bölgenin en doğusunda, dünyanın en güzel sahillerinden birine sahip, 1974 öncesi Ada'nın turizm gelirlerinin yüzde 53'ünün geldiği Maraş bölgesi, 46 yıldır kapalıydı.
Bölgedeki mülklerin çoğu, o dönem uluslararası turizm yatırımcılarına ve Rumlara ait. Türk tarafı, Maraş'ı müzakerelerde güçlü bir pazarlık kozu olarak elinde bulunduruyordu.
Kapalı Maraş'ın sahildeki yaklaşık 2 kilometrelik kısmı ve sahilin arka caddesi olan Demokrasi Caddesi, 8 Ekim 2020'de, halkın polis ve asker kontrolünde yaya geçişleri için açılmıştı.