'Ölümsüz Aşk' koruma altında!
ÇANAKKALE'nin Biga ilçesindeki Parion Antik Kenti'nde yapılan kazılarda bulunan "1500 yıllık mezar", kazı ana sponsorunun da desteğiyle koruma altına alınıp arkeoparka dönüştürüldü. Koruma alrına alınan mezarda 'bitmeyen bir aşk öyküsü' var.
Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyündeki Parion Antik Kenti'ndeki kazılarında bulunan ve iki sevgiliye ait olduğu tahmin edilen 1500 yıllık mezar, "bitmeyen bir aşkın öyküsü" olarak koruma altına alınıp, arkeopark haline getirildi. Parion Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İÇDAŞ AŞ ana sponsorluğundaki kazılara devam ettiklerini söyledi.
Prof. Dr. Vedat Keleş, mezarın bulunduğu alanın arkeolojiyi koruma ve kollama ayağının en iyi uygulandığı örneklerden biri olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: "Hemen arkamızda büyük bir termik santral var. Yapımı sırasında inşaat sahipleri, bu bölgede Parion'dan dolayı bir arkeolojik kalıntı olup olmadığı noktasında Çanakkale Kültür ve Varlıkları ve Koruma Kurumuna başvurdular. Onlar da bize buranın kazılıp kontrol edilmesi görevini verdiler. Burada bir arkeolojik dokunun olup olmadığı noktasında bine yakın sondaj çalışması gerçekleştirdik ve bu çalışmalar sonucunda bu alanda arkeolojik dokuya rastladık. 2010'da burayı tespit ettik. 2011 yılında da kazılarına başladık. 2011'de yaptığımız kazılarda Geç Bizans şapeli ortaya çıkarıldı."
"Sevgililer Şapeli" Diğer mezarda ise iki kişinin bulunduğunu anlatan Keleş, şunları kaydetti: "Antropologların bize verdiği bilgiye göre birbirine sarılmış biri erkek diğeri kadın iki kişinin mezarıydı. Birbirine sarılmış erkek ve kadının mezarı olmasından dolayı da dönemin kazı başkanı 'Buraya Sevgililer Şapeli adını verelim' demişti. Nihayetinde Geç Bizans şapeli olsa da biz buna biraz ironik yaklaşarak buraya Sevgililer Şapeli adını verdik, ancak öğrendik ki buranın adı çevrede 'Aşıklar Tepesi' olarak anılıyormuş. Mezardan sonra söz konusu alana Geç Bizans döneminde şapel yapılmış.
Aslında biz farkında olmadan burada böyle bir aşkın yaşandığını ortaya çıkarıp, aşkın kalıntılarını da bulmuş olduk. Hemen bu noktayı koruma altına almak istedik. Hem aşkı hem de bu yapıyı koruma altına alalım dedik. Hemen ana sponsorumuz İÇDAŞ'a başvurduk. Sponsorumuz, konuya çok olumlu yaklaştı. Parion'da bize sağlamış olduğu desteğin yanında 'Buraya da çok güzel bir koruma alanı yapalım' dedi. Biz de hemen işe koyulduk. Planlarını çizdirdik, hiçbir yere dokunmadan mükemmel bir koruma örneği gerçekleştirdik ve burayı bir arkeopark haline getirdik."