Yıllık ilaç harcaması 8 milyar dolar olan Türkiye’de, sigaraya 9 milyar dolar ödeniyor.
Abone olYıllık ilaç harcaması 8 milyar dolar olarak gerçekleşen Türkiye’de sigaraya 9 milyar dolar ödeniyor. Araştırmalara göre her yıl 100 bin kişi sigaradan hayatını kaybediyor.
Çocukların yüzde 75’i ise pasif içici.
Türkiye’de geçen yıl sigaraya 9 milyar dolar harcandı. Parasını tütüne yatıran 25 milyon tiryaki, karşılığında ölüm ve hastalık aldı. Sigara şirketleri kârına kâr katarken, her yıl 100 binden fazla insan sigaranın yol açtığı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybetti. Yüz binlercesi de astım, kronik bronşit ve kalp damar rahatsızlıklarına yakalandı. Türkiye’nin yıllık ilaç harcaması yaklaşık 8 milyar dolar olarak gerçekleşirken sigaraya 9 milyar dolar ödenmesi dikkat çekiyor. Araştırmalara göre Türkiye’de yetişkin nüfusun yüzde 44’ü sigara bağımlısı. Ancak bu oran 23-35 yaş aralığındaki gençlerde yüzde 60’a çıkıyor. İlginç bir sonuç da kadınlar arasında gözleniyor. 10 yıl öncesine kadar her 11 erkeğe karşılık 1 kadın sigara içerken bu rakam şimdilerde 7’de 1’e kadar çıktı. Yeşilay Derneği’nin ‘2006 Yılı Madde Bağımlılığı Raporu’na göre ülkede sigaraya başlama yaşı 10’a düştü.
Dünyada en fazla sigara içilen ülkeler arasında yer alan Türkiye'de sigara alışkanlığı çocuklar ve kadınlar arasında da hızla artıyor. Sigarayla Savaşanlar Vakfı (SSV) Başkanı M. Ubeyd Korbey ise her bin çocuktan 4'ünün 6 yaşında sigara içmeye başladığını belirtiyor. Küçük çocukların bu alışkanlığa genellikle babasının paketinden sigara çalarak başladığını ifade eden Korbey, "Yaş 12-13'e ulaşınca sigara, grup arkadaşlığına dönüşüyor. O gruba girmek isteyen diğer çocuklar da sigaraya başlıyor." değerlendirmesinde bulunuyor. Tütün mamullerinin yol açtığı zararlar sürekli büyürken, Sigarayla Etkin Mücadele Yasası ise TBMM’de bekliyor. Önceki dönem hazırlanan yasa tasarısında, kapalı mekanlarda sigara içme yasağı genişletiliyor. Ayrıca okul ve cami bahçelerinde sigara içmek de yasaklanıyor. Öte yandan tasarının yasalaşması halinde asker, polis, zabıta ve özel güvenlik görevlileri üniformalarıyla sigara içemeyecek. Televizyon programlarında sigara ve diğer tütün ürünleri kullanılamayacak.
Çocukların yarısı sigara içicisi
Sağlık Bakanlığı'nın çocuklar üzerinde yaptığı bir araştırmaya göre 13-15 yaş grubundaki çocukların yüzde 35'i alkol kullanırken, yüzde 50'si sigara içiyor. Gençlerin yüzde 29,3’ü en az bir kere sigara içmeyi denediğini söylüyor. Araştırmada, sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımının özellikle çocuklar arasında yaygınlaştığı ve önemli bir toplumsal soruna dönüştüğü vurgulanıyor. Sigara, akciğer, mide ve prostat kanserleriyle kalp damar hastalıklarının en önemli sebebi. Akciğer ve gırtlak kanserlerinin yüzde 90'ı, tüm kanserlerin yüzde 30'u, bronşit ölümlerinin yüzde 75'i ve kalp krizlerinin yüzde 25'i sigaradan kaynaklanıyor. Bu da beyin, kalp ve damarların tahribine sebep oluyor. Sigara içenler, içmeyenlerden daha hızlı yaşlanırken, sigara erkek ve kadınlarda kısırlık ihtimalini 10 kat artırıyor.
‘Efkâr’ dağıttığı yalan
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Balcıoğlu, sigaranın alkol ve uyuşturucuyla aynı etkiyi yaptığını belirtiyor. "Efkâr dağıtmak için sigara içiyorum." gerekçesinin altında bağımlılığın yattığını vurgulayan Balcıoğlu, "Sigarada bulunan zararlı maddeler beyin hücrelerini uyuşturuyor. Bu haliyle keyif verici bir madde tablosu ortaya çıkıyor. Ama bu sağlıklı bir keyif biçimi değil. Başta beyin olmak üzere vücudun tüm sistemleri zamanla altüst oluyor." diyor.
Tütünün içinde 4 bine yakın zehir bulunuyor
Nikotin (kanserojen)
Polonyum 210 (kanserojen)
Radon (radyasyon)
Metanol (füze yakıtı)
Toluen (tiner)
Kadmiyum (akü metali)
Bütan (tüp gaz)
DDT (böcek öldürücü)
Hidrojen siyanür (gaz odaları zehiri)
Aseton (oje sökücü)
Naftalin (güve kovucu)
Hidrojen siyanür (gaz odaları zehiri)
Arsenik (fare zehiri)
Amonyak (tuvalet temizleyicisi)
Karbon (egzoz monoksit gazı)
3 bin 885 ayrı toksik madde
FETHULLAH GÜLEN - Tedricî intihar olduğu için sigara haramdır
Sigaranın sebep olduğu çok çeşitli rahatsızlıklar var. Bu rahatsızlıkların yanısıra sebep olduğu ailevî, iktisadî ve içtimaî problemler var. Sigaraya verilen para tamamen israf olduğu için haramdır hem de çoluk çocuğun rızkından kesilerek verildiğinden, doğrudan kul hakkı ihlali söz konusudur. Sigara içilen kapalı mekânlarda, kahvelerde pasif içiciler dumanaltı oluyor, bundan çok olumsuz etkileniyor. Bu, hem içenler hem de pasif içiciler için tedricî bir intihardır. Sigarayı içen, zehirlediği insanın da hakkına girmektedir. Sayısını tahmin edemediğimiz binlerce gencecik insan bir hiç uğruna telef olup gidiyor. Bu gerekçeler göz önüne alındığında sigara haramdır. Selef ulemasının bu mevzuda net bir fetva vermemiş olması ihtimal o dönemde sigaranın zararlarının bu derece bilinmeyişindendir. Eğer onlar da sigaranın zararlarının bu derece olduğunu bilselerdi fetvaları daha farklı olurdu.
PROF. HAYRETTİN KARAMAN - Sigara, 3 sebepten dolayı dinen haramdır
Üç sebepten dolayı sigara tiryakiliği ve sigara dinen haramdır. Birinci olarak sağlığa zararlıdır. İkincisi çevreye ve insanlara zarar vermektedir. Şeran boşa para vermek israftır. Sigaraya verilen ise boşa verilmenin yanında sağlığa zarar veren bir şeye verilmesinden dolayı israftır. Bunlar tek başlarına bile haramken üçü bir arada olduğunda sigaraya ve tiryakiliğine haram hükmü verilir. Geçmişte İslam alimlerinin bir kısmı sigaraya mekruh veya mubah hükmünü vermeleri tamamen bilgisizlikten kaynaklanmaktadır. Tıbbi tahliller ortada yokken zararının bu kadar tehlikeli olduğu bilinmezken mubah veya mekruh hükmü verilmiştir.
Tiryakilerde kanser ve kalp damar hastalığına yakalanma riski 3 kat fazla
Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sedat Altın, sigaraya ne kadar erken başlanırsa, kanser ve kalp hastalıklarına yakalanma riskinin de o kadar yükseldiğini aktarıyor. Sigara tüketimindeki artış nedeniyle akciğer kanseri, kronik astım (KOAH) ve bronşit vakalarının hızla arttığını dile getiren Başhekim Altın, "Geçen yıl hastanemizde 12 bin yataklı hastayı tedavi ettik. Bunun 4 bin 500'ü KOAH, 2 bin 800'ü de akciğer kanseriydi. 410 yataklı hastanemizde artan talebe cevap vermekte zorlanıyoruz." şeklinde konuşuyor.
Kartal Koşuyolu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Kaan Kırali ise sigaranın kalp-damar hastalığına yakalanma riskini 2-3 kat artırdığı bilgisini veriyor. Sigara dumanında bulunan zehirli maddelerin damarlarda tıkanmaya yol açan yağlanmayı hızlandırdığını kaydederek, "Kanı pıhtılaştırıyor, kılcal damar gelişimini de yavaşlatıyor. Sonuçta tansiyon ve kalp krizleri kaçınılmaz hale geliyor." örneğini veriyor.
Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Klinik Şefi Prof. Dr. Fahri Ovalı ise sigaranın hamileler ve bebekler üzerindeki etkisine dikkat çekiyor. Annenin, sigara içen ya da içilen ortamlarda bulunması halinde düşük kilolu doğum riskinin arttığını hatırlatan Ovalı, "Doğum sonrasında da genellikle astım, bronşit ve zatürre gibi solunum problemleri görülüyor. Bu nedenle hamileler kesinlikle sigara içmemeli ve içilen ortamda bulunmamalı. Ayrıca bebeğin bulunduğu yerde de kesinlikle sigara içilmemeli." uyarısını yapıyor.
Hastaların dilinden sigara
Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde KOAH tedavisi gören Müsellim Soydemir (73) 41 yıl boyunca günde iki paket sigara içmiş. Rahatsızlanınca sigarayı bırakan Soydemir, "16 yıldır içmiyorum; ama hâlâ sigaranın hastalığını çekiyorum." diyor. Yıllardan beri KOAH'ın dışında mide, böbrek ve yüksek tansiyon sorunu da yaşadığını anlatan Soydemir, "Gerçek bir Müslüman sigara içmez. Bunu şimdi anladım." ifadesini kullanıyor. 38 yıl boyunca içtiği sigaradan astıma yakalanan Ali Ersoy (57) ise "Özellikle gençlere seslenmek istiyorum. Sigaraya elinizi bile sürmeyin." çağrısını yapıyor. Ersoy, televizyon dizilerinde oyuncuların sigara içmesine de çocuk ve gençleri özendirdiği için tepki gösteriyor. KOAH hastası Süleyman Binay (50) nefes alamayıp krize girince acilen hastaneye kaldırılıyor. Her krizde 15-20 gün hastanede yatan Binay, "Bu sekizinci krizim. Bu böyle ne kadar devam edecek bilmiyorum." diyor. Akciğer kanserine yakalanan Erol Ketenci (48) ise şöyle konuşuyor: "Yıllarca içtiğim sigaranın armağanı kanser oldu. Şimdi oğlumu sigaradan vazgeçirmeye çalışıyorum; ama başaramıyorum."
Kaynak: Zaman Gazetesi