BIST 9.420
DOLAR 34,33
EURO 36,33
ALTIN 2.839,55
HABER /  SAĞLIK

Ölümcül obezlere tedavi yolu

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesinde, ölümcül derecede obezler, tedavi ediliyor.

Abone ol

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesinde, ölümcül derecede obezler, Türkiye'de ilk kez uygulandığı belirtilen iki aşamalı ameliyat ile tedavi ediliyor. AÜ Hastanesinde 1.62 metre boyunda 207,5 kilogram ağırlığındaki 45 yaşındaki kadın hastaya, iki aşamalı ameliyatla obezite tedavisine başlandı. İlk aşamada laparoskopik (kapalı) yöntemle hastanın ince bağırsağının yüzde 80'inin devre dışı bırakıldığı ve kadının 14 günde 21,5 kilogram verdiği bildirildi. Hastaya bir yıl sonra ikinci ameliyat uygulanarak ince bağırsağın eski haline getirileceği, bu aşamada gastrik by-pass ile midenin küçültüleceği belirtildi.

YARDIMSIZ YÜRÜYEMEYEN HASTALARA
AÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güner Öğünç, beden kitle indeksi 40 ve üzerinde olan, tüm vücudunda ya da gövde ve karın bölgesinde obezite bulunan, cerrahi dışı tüm yöntemleri denemiş, ancak başarılı olamamış kişileri ameliyat ettiklerini söyledi. Obezleri, mideye takılan bir bant (mide kelepçesi) veya gastrik by-pass ile tedavi ettiklerini belirten Prof. Dr. Öğünç, Türkiye'de ilk kez, birisinin yardımı olmadan yürüyemeyen ve ölümcül derecede obez bir kişiye iki aşamalı ameliyat uyguladıklarını kaydetti. Ölümcül derecede obezlere doğrudan cerrahi müdahale yapılamadığına dikkati çeken Prof. Dr. Öğünç, ilk aşamada uyguladıkları yöntem ile bu kişinin kilosunun bir yılda önceki kilosunun yarısına düşeceğini söyledi.

AMELİYATIN RİSKİ

İlk aşamada hastanın ince bağırsağının alt ve üst kısmında ağızlaşma yaparak bağırsağın yüzde 80'ini devre dışı bıraktıklarını ifade eden Prof. Dr. Güner Öğünç, bu nedenle kişinin aldığı gıdaların büyük bölümünü sindirmeden vücuttan attığını belirtti. Kişinin bu şekilde istediği her şeyi yiyebildiğini, ancak kilo almadan ayda 10 kilo verdiğini ifade eden Prof. Dr. Öğünç, bir yıl sonraki ikinci aşamada ince bağırsağın eski haline getirileceğini söyledi.

Bunun yapılmaması durumunda kişinin iki yıl sonra ''bir deri bir kemik'' kalacağını ve ölüm riski doğacağını bildiren Prof. Dr. Öğünç, bu nedenle ikinci aşamanın çok önemli olduğunu kaydetti. Bu aşamada yaptıkları gastrik by-pass ile midenin bir yumurtanın sığabileceği kadar küçültüldüğünü ve kişinin yeniden kilo almasının önlendiğini belirten Prof. Dr. Öğünç, iki aşamalı ameliyatın maliyetinin 20-22 bin YTL olduğunu ifade etti. Obezitenin dünyadaki açlıktan daha ciddi bir sorun olduğunu savunan Prof. Dr. Öğünç, ABD'de 34 milyon milyon obez bulunduğunu, bunların 11 milyonunun ameliyata ihtiyacı olduğunu söyledi.