Nijerya uyruklu bir iş adamının İstanbul'da rahatsızlanması Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi.
Abone olİstanbul'da Nijerya uyruklu 43 yaşındaki Fabian Chiman Egeolu, Ebola şüphesiyle gözlem altına alındığı Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden, ayrıntılı tanının yapılması için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.
Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Hasan Sinan Uslu, yaptığı açıklamada, Nijerya uyruklu hastanın 21 Eylül'de Türkiye'ye giriş yaptığını söyledi.
Egeolu'nun bugün 06.40'ta yüksek ateş, sağ bacakta ağrı, kaslarda tutulma şikayetleriyle hastanenin erişkin acil polikliniğine başvurduğunu ifade eden Uslu, şunları kaydetti:
"Hastaneye başvurduktan sonra Nijerya'dan gelmesiyle beraber gerekli ön tanılar için tetkikleri tamamlanıyor. Hastayı, ön tanıyı aldıktan sonra hızlıca izole bir odaya aldık. Burada hem temas hem de damlacık izolasyonunu sağlayacak tarzda bir önlem aldık. Ön tanısının gerçekleşmesinin hemen arkasından da ilgili yer olan Haseki Eğitim ve Araştırma Hastane'sinin enfeksiyon bölümüyle konuşuldu. Hasta, İl Sağlık Müdürlüğü'nden gelen ambulanslarla güvenli şekilde transfer edildi. Yapılan testler viral testler olduğu için henüz bir sonuç yok. Mevcut olan testlerin çoğu klasik, yaptığımız testler ve gerçekten tanı koydurucu değil, ön çalışmalardır bunlar. Bunlar hep ön bulgudur."
Egeolu'nun, özel giysili sağlık personelince ambulansa konularak Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldüğü görüldü.
EBOLA TESTLERİ
Bu arada Ebola testleri henüz Türkiye'de yapılamıyor. Örnekler yurt dışına gönderilirken sonuçlar en erken bir gün sonra doğrulanabiliyor.
EBOLA TESTLERİ
Bu arada Ebola testleri henüz Türkiye'de yapılamıyor. Örnekler yurt dışına gönderilirken sonuçlar en erken bir gün sonra doğrulanabiliyor.
Ebola virüsü nedir?
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) son verilerine göre virüsten şu ana kadar 2 bin 105 insan hayatını kaybetti. Salgının en şiddetli görüldüğü Liberya'da bin 89 kişi ölürken, Gine'de 517, Sierre Leone'da 491, Nijerya'da ise 8 insan öldü. WHO ayrıca, acil önlem alınmadığı takdirde, 20 binden fazla insanın hayatını kaybedeceği konusunda uyarıda bulundu.
Ebola nedir?
Ebola, insanlarda Ebola Hastalığına (Eski adı Ebola Hemorajik Ateşi) yol açan bir virüstür. İnsanlarda ve primatlarda (enfekte maymun, goril, şempanze, meyve yarasası, orman antilobu ve kirpi gibi) sıklıkla ölüme yol açan ciddi bir hastalıktır. Ebola Virüsü Hastalığı salgın haline geldiğinde ölüm oranı %90’lara kadar çıkabilir.
Ebola nasıl bulaşır?
Virüsün insanlara nasıl bulaştığı tam olarak bilinmemekle birlikte kaynağın yarasalar olduğu düşünülüyor. Çeşitlii vücut sıvılarına (kan, kusmuk, idrar, dışkı, ter) direkt temas ile virüs insandan insan bulaşıyor. Bir kez birisi hastalandığı zaman, virüsü birkaç değişik yol ile diğerlerine bulaştırabilir. Virüs insanlara ilk olarak vahşi hayvanlardan geçer ve insandan insana bulaşır. Meyve Yarasaları (Fruit Bats) Ebola Virüsünün doğal konağı olarak görülüyor.
Ebola’nın tedavisi nedir?
Hastalığın insan ve hayvanlar için özel bir tedavisi ya da aşısı bulunmamaktadır.