BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,57
ALTIN 3.022,96
HABER /  GÜNCEL

Ölüm gittikçe yaklaşıyor!

Göz göre göre ölümü bekliyoruz. Az değil, 20 milyon kişi etkilenecek...

Abone ol

12 Kasım'daki Düzce depreminin yıldönümünde Bolu ve Kayseri'de meydana gelen orta şiddetli depremler, deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı.

Uzmanlar ise Marmara Bölgesi için son derece korkutucu bir açıklamada bulundu. Marmara'da 241 yıl önceki depremin tekrarlanması ve 20 milyon kişinin etkilenmesi bekleniyor. Çünkü Marmara'da 250 yılda bir 7'nin üzerinde deprem oluyor.

BUGÜNKÜ DEPREMLER KORKUTTU
 KAYSERİ'DE 4.9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Bugün saat 16.03 'te Merkez üssü Kayseri olan 4,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği bildirildi. Kayseri’nin Kocasinan ilçesi Güneşli beldesinde orta şiddette bir deprem meydana geldi. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgiye göre, saat 16.03’teki depremin büyüklüğü 4.9 olarak ölçüldü.

BOLU'DA DEPREM KORKUTTU

Bolu’nun Yeniçağa ilçesinde 4.0 büyüklüğünde hafif şiddette bir deprem meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgiye göre, saat 13.57’de gerçekleşen depremin büyüklüğü 4.0 olarak ölçüldü.

BOLU'da merkez üssü Yeniçağa İlçesi olan Richter ölçeğine göre 4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Hasara yol açmayan deprem, Bolu'nun yanı sıra Zonguldak'ta da hissedildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, depremin saat 13.57'te kaydedildiğini ve merkez üssü Bolu'nun Yeniçağa İlçesi olduğunu açıkladı. 12 Kasım depreminin 9'uncu yıldönümünde meydana gelen deprem Bolu, Mengen, Gerede ve Zonguldak'ta hissedildi.

YENİÇAĞA'DA 3.7'LİK BİR DEPREM DAHA

Bolu'nun Yeniçağa İlçesi'nde, saat 13.57'de meydana gelen 4.0 büyüklüğündeki depremin ardından saat 16.25'te yine merkez üssü Yeniçağa olan 3.7 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Deprem, Bolu, Yeniçağa, Gerede ve Mengen'de hissedilirken, hasara neden olmadı.

241 YIL ÖNCEKİ DEPREM BEKLENİYOR

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, genel istatistiklere göre Marmara Bölgesi’nde 250 yılda bir 7’nin üzerinde bir deprem olduğunu belirterek, "Marmara Bölgesi’nde 241 yıl önce olan depremi bekliyoruz aslında" dedi. Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, Bolu Belediyesi tarafından İl Kültür Merkezinde düzenlediği "Bolu ve çevresinin depremselliği" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Konferans öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Gündoğdu, depremin dokuzuncu yılının bittiğini ifade ederek, "Depremi biraz da bu açıdan değerlendirmek lazım. İstediğimiz hedeflere varamadık. Özellikle Marmara Bölgesi’nin içerisinde. Bunu Bolu için söylemiyorum. Kentlerde yeteri kadar onarım ve yıkılması gereken binaların yerine yenilerinin konması gerçekleşmedi. Bu, mühendislik anlamında bir çalışmalardır, ama afet yönünden iyiyiz. Zaten iyiydik. Bunu daha örgütlü hale getirdik, iş birliğini geliştirdik" diye konuştu.

20 MİLYON KİŞİYİ ETKİLEYECEK

Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, 20 milyon kişinin yaşadığı coğrafyanın etkileneceği bir deprem beklediklerini kaydederek, "Buna karşı daha iyi hazırlanmamız lazım. Hayatı normalleştirmek kavramı çok önemli. Depremlerde can kayıpları oluyor, ama bir de hayatı normalleştirmek gerek. Bu nedenle biraz daha çalışmamız lazım. Bolu, depremi diğer bölgelere göre az bir hasarla atlattı" dedi.

Marmara Bölgesi’nde 30 yıl içerisinde her an olabilecek şekilde, yüksek bir olasılığa sahip olduğunu istatiksel olarak söyleye bildiklerini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, "Belli olmaz, doğa ile bir pazarlık olmuyor. Ölçümler de var
elimizde. Kıtaların kaymaları ölçülüyor.
Elde edilen veriler bize bir ipucu verecektir. 241 yıl önce olan depremi bekliyoruz aslında. Depremin tekrarlanmasını bekliyoruz. Genel istatistiklere göre Marmara Bölgesi’nde 250 yılda bir 7’nin üzerinde bir deprem oluyor. İyi hazırlanmamız gerekiyor. Elimizden gelen ne varsa yapmamız lazım" şeklinde konuştu.