BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

Olmert Türk askeri istedi

Erdoğan önce ateşkes sonra Türk askeri demişti. Olmert ise tersini söyledi ve ekledi:

Abone ol

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Hizbullah ile çatışmalar sona ermeden önce Lübnan'ın güneyine konuşlandırılmasını istediği uluslararası güce Türkiye'nin de katkı yapabileceğini söyledi.

Olmert, İngiliz The Times ve The Financial Times gazetelerinde bugün yayımlanan röportajında, Hizbullah ile çatışmalar son bulmadan önce Lübnan'ın güneyine yerleştirilecek çok uluslu gücün 15 bin askerden oluşmasını istedi. 12 Temmuzda başlayan savaşın BM Güvenlik Konseyinin böyle bir güç gönderilmesine izin vermesinden sonra sona erebileceğini belirten Olmert, ''Bu konudaki karar tasarısının gelecek hafta Güvenlik Konseyinde oylanıp kabul edileceğini sanıyorum. Bundan sonrası Lübnan'ın güneyine çok uluslu gücün hızla konuşlandırılmasına bağlı'' dedi.

Lübnan'ın güneyine yerleştirilecek bu gücün BM kararını uygulamaya hazır muharip güçlerden oluşması gerektiğine işaret eden Olmert, böyle bir gücün, Hizbullah'ın İsrail'e yönelik roket saldırılarını durdurmak için gerekli olduğunu kaydetti. Başbakan Olmert, İngiltere Başbakanı Tony Blair ile bu uluslararası güce İngiltere'nin olası katkısını görüştüğünü belirterek, ''İran'ın bir uzantısı olan Hizbullah'ı silahsızlandırmaya ve Lübnan'dan masum İsraillilere düzenlediği saldırıları durdurma görevini yerine getirmeye kararlı diğer Avrupa ülkeleri ile Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır gibi Müslüman ülkelerin de'' bu güce katkı sağlayabileceğini ifade etti.

İsrail'in ateşkes istediğini ve Lübnan'ın güneyini işgal niyetinin bulunmadığını tekrarlayan Olmert, ülkesinin Kana kasabasına yönelik saldırısı nedeniyle uluslararası toplumun tepkilerine karşılık, İsrail'in Hizbullah'a yanıt vermekte aşırı güç kullandığı suçlamalarını da reddetti. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Hizbullah'ın roket saldırıları nedeniyle ülkesinin kuzeyinde yaşayanların geçen 22 günü sığınaklarda geçirdiğini belirterek, ''Hiçbir Avrupa ülkesi İsrail'in yaptığı kadar kontrollü davranmazdı'' dedi.

Olmert, uluslararası güç konuşlandıktan sonra bile İsrail'in herhangi bir saldırı karşısında yanıt verme hakkını saklı tuttuğuna da dikkat çekerek, İsrail'in siyasetine Washington'dan karar verildiği düşüncesini reddettiğini söyledi. İsrail Başbakanı Olmert, İtalyan Corriere della Sera gazetesine verdiği demeçte de ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Lübnan'da ateşkesi sağlayacak Güvenlik Konseyi kararının gelecek birkaç gün içinde çıkmasını beklemediğini söyledi. Olmert, ''Karar tasarısı BM'de gelecek hafta oylanacak gibi görünüyor'' dedi.