BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,44
ALTIN 3.003,63
HABER /  GÜNCEL

Olay yaratacak 'Hakan Fidan' iddiası

Ak Parti'den aday adaylığını geri çeken ve MİT Müsteşarlığı'na geri dönen Hakan Fidan'la ilgili olay yaratacak iddia 'Erdoğan Fidan'ın asalet kararnamesini imzalamıyor mu'

Abone ol

İNTERNETHABER.COM-2015 genel seçimlerinde AK Parti’den milletvekili aday adayı olmak için istifa eden fakat adaylığını çekerek yeniden 'vekaleten' MİT Müsteşarlığına dönen Hakan Fidan'ın asalet kararnamesi henüz imzalanmadı mı İşte Ankara kulislerini karıştıracak Hakan Fidan iddiasının perde arkası...

FİDAN VEKALETEN Mİ YOKSA ASALETEN Mİ MÜSTEŞAR?

AK Parti’den milletvekili aday adayı olmak için MİT Müsteşarlığı'ndan istifa etmesiyle Ankara siyasetinin gündemine bomba gibi düşen Hakan Fidan, adaylığını çekerek yeniden MİT Müsteşarlığına dönmüştü. Fidan'ın adaylığını çektiği günün akşamı Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından görevlendirme yazısıyla MİT'e döndüğü belirtildi. Ankara kulislerinde dönen birtakım ifadelere göre Fidan görevine dönse dahi, asalet kararnamesi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanmadı. Bu durumda Fidan, vekaleten MİT Müsteşarlığı'nda bulunuyor... Peki Erdoğan'ın Fidan'ın asalet kararnamesini imzalamamasının sebebi ne?

ERDOĞAN 'KIRGINIM' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’den milletvekili aday adayı olmak üzere MİT Müsteşarlığı görevinden istifa eden Hakan Fidan’a kırgın olduğunu belirterek, “Onu böyle bir göreve getiren benim. Müsaade edilmiyorsa orada kalması ve ayrılmaması gerekirdi. Tabii ki kırgınım” demişti.

Ardından, Erdoğan ve Fidan’ın 2 Mart’ta Suudi Arabistan’ın Medine kentinde görüştüğü iddia edilmişti. Erdoğan'ın Umre yaptığı günlerde Hakan Fidan da Umre'de görüntülenmişti. Yumuşama sinyallerinin de alındığı belirtilen 'Umre görüşmesi'de Fidan’ın, MİT Müsteşarlığı görevinden ayrılma gerekçelerini ve yaşadığı sıkıntıları Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aktarma imkanı bulduğu belirtilmişti. Akabinde, Fidan adaylığını geri çektiğini açıklamıştı.


hakan-fidan.20150323170103.jpg 
ASALET KARARNAMESİNİN İMZALANMASI İÇİN GEREKEN ÖNCELİK...

Fidan'ın AK Parti'den aday adayı olmak için istifa etmesinin ardından Erdoğan'ın Fidan için 'Kırgınım' dediği ifadeleri vurgulanarak 'Erdoğan'ın Fidan'a hala kırgın olduğu ve bu yüzden de asalet kararnamesini imzalamadığı, bir süre de imzalamayacağı' yönünde yer alan iddialar gündemde... 

Fakat Fidan'ın asalet kararnamesinin imzalanması için, hukuki açıdan öncelikle Milli Güvenlik Kurulu (MGK) görüşmesi yapılması gerekiyor. Fidan için asalet kararnamesinin ancak MGK’da yapılacak görüşmeden sonra Fidan’ın atanabileceği belirtildi.

BİR SONRAKİ MGK TOPLANTISI NİSAN'DA!

Son MGK toplantısı Fidan’ın aday adaylığını geri çekmesinden önce 26 Şubat’ta yapılmıştı. Bir sonraki MGK toplantısının Nisan sonunda yapılması bekleniyor. Bu durumda Fidan, görevini 1 ay daha vekaleten sürdürecek. Fakat Hakan Fidan 'ın MİT'e dönüşü konusunda 2 yasal düzenlemeye bakmak gerekiyor. Bunlardan ilki seçim yasası diğeri ise MİT yasası.

Ayrıca, Hakan Fidan MİT Müsteşarlığına geri dönmesinin ardından Yargıtay'a açılan davayla Hakan Fidan'ın hukuki durumu gündeme gelmişti. MİT yasasındaki kritik madde Hakan Fidan'ın dönüşünü engelliyor mu?

hakan-fidan-istifa.20150323171959.jpg


Taha Akyol 'Seçim yasası'nın Fidan için kriter olduğunu ve dönebileceğini açıklamıştı.

Seçim Kanunu'nda Hakan Fidan'ın dönüşü açısından bir sıkıntı görünmüyor. Zira Seçim yasasına göre sadece TSK ve Yargı mensupları istifa edip milletvekili adayı olduktan sonra görevlerine geri dönemiyorlar. Haliyle 298 sayılı Seçim Kanuna göre Hakan Fidan'ın MİT'e dönebilir.

MİT YASASI'NDAKİ 5 YIL MADDESİ

Hakan Fidan 'ın göreve dönüşünde yasal anlamda sıkıntıyı MİT yasasının çıkartabileceği söyleniyor. Zira MİT yasasının 14. maddesinde 5 yıl gibi bir kriter yer alıyor.

MİT Kanunu'nun 14.maddesi şöyle: "MİT fiili kadrosuna atanan personelden göreve başladıkları tarihten itibaren beş yıl geçmeden istifa edenler ve ya istifa etmiş sayılanlar görevle ilişkilerinin kesildiği tarihten itibaren beş yıl geçmedikçe devlet memurluğuna alınamazlar".

MUHALEFET BU KONUDA NE DİYOR?

Muhalefet partileri 14'üncü maddeye  (Kurumdaki görevine başladığı tarihten itibaren 5 yıl geçmeden istifa eden veya istifa etmiş sayılanlar, devlet memurluğuna alınamaz) atıfta bulunarak, Fidan’ın yeniden göreve dönmesinin MİT Kanunu’na aykırı olduğunu ileri sürmüştü.

Fidan'ın bu durumuna ilişkin, 'adaylık için istifa eden birisinin, ancak seçimler sonuçlandıktan 1 ay sonra eski görevine dönebileceği hükmü'nün altını çizen CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, “Hakan Fidan daha önce böyle atandı. Ardından aday adayı oldu, 1 ay dışarıda kaldı. Sonra yeniden geldi ve aynı gün atandı. MGK’da görüşülmedi, MGK kararı yok. ‘Daha önce o prosedür zaten işledi, niye yeniden görüşülsün?’ denebilir. Olmaz. 1 ay değil de 1 yıl, 2 yıl sonra dönmek istese, yine mi görüşülmeyecekti? 1 hafta sonra bile olsa MGK’da görüşülmelidir. Çünkü devletin güvenliğiyle ilgili en önemli kuruma getiriyorunuz. Kişi bu arada yabancı istihbarat servisleriyle, yabancı ülkelerle kontak kurmuş olabilir. CIA, MOSSAD’la bağlantılı kişiler veya düşünce kuruluşlarıyla görüşmüş olabilir. Mesela Umre’ye gitti. Yeni Suudi Kralı bölgede yeni bir takım planların peşindeyken, Suudi İstihbarat Başkanıyla görüşmüş olamaz mı? Ya da bu süre içinde belki birilerinin telkini veya şantajına maruz kalıp, adaylığını geri çekmiştir. İşte kanun koyucu tüm bu olasılıkları düşündüğü için MGK’da görüşülmesini öngörmüş.” demişti.