BIST 9.577
DOLAR 33,99
EURO 37,86
ALTIN 2.823,38
HABER /  GÜNCEL

Olay savcı bunu da mı diyecekti?

Parti kapatma iddianameleriyle gündeme gelen Abdurrahman Yalçınkaya'nın referans verdiği komisyon parti kapatmaya karşı...

Abone ol

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın hükümetin düzenlediği Anayasa paketi düzenlemesine ilişkin yaptığı konuşmasında Venedik Komisyonu'na atıfta bulunması önümüzdeki günlerde çok tartışılacağa benziyor. Parti kapatmak için hazırladığı iddianamelerle siyasi tarihimize damgasını vuran Abdurrahman Yalçınkaya'nın, bugünkü konuşmasında  parti kapatmalarına karşı olan Venedik Komisyonu'na gönderme yapması hukuk çevreleri tarafından çelişki olarak değerlendiriliyor.

SAVCI YALÇINKAYA NE DEMİŞTİ?

Savcı Yalçınkaya bugünkü konuşmasında şunları söyledi: "Venedik Komisyonu'ndan hiçbir görüş alınmadan anayasa değişikliğine gidilmesi de soru işaretleri yaratmaktadır. Milletimiz için AB ile bütünleşmemiz Avrupa demokrasisine yaklaşmamız büyük önem arz etmektedir."

VENEDİK KOMİSYONU NE DİYOR?

Öte yandan Strasbourg merkezli Avrupa Konseyi'ne bağlı Venedik Komisyonu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın parti kapatma talebiyle dava açmasına yönelik kriterlerinin Avrupa standartlarıyla uyumlu hale getirilmesini istemişti.  Komisyon, dün kabul ettiği bir raporda, Türkiye'deki parti kapatma davalarının demokratik düzeni kontrol etmek amacıyla değil 'keyfî' nedenlerle açıldığını vurguladı. "Türkiye'de siyasî partilerin kapatılması" başlıklı raporda, kapatma davalarının, Avrupa ülkelerindeki istisnai uygulamaların tersine, 'sistematik ve düzenli' bir şekilde açıldığı kaydedildi. Anayasa'nın siyasî partilerle ilgili hükümleri içeren 68. ve 69. maddelerinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve siyasi partilere ilişkin Venedik Kriterleri'yle uyumlu olmadığına dikkat çekilerek Ankara'ya, bunları değiştirmesi çağrısı yapıldı. Komisyon raporunda, 2001'de gerçekleştirilen reforma rağmen Türkiye'deki Siyasi Partiler Yasası'nın tamamının söz konusu kriterlere aykırı olduğunun da altı çizildi. Zaman'a konuşan Avrupa Konseyi kaynaklarına göre rapor, bir ilk olma özelliği taşıyor. Zira, anayasa hukuku alanında tek referans olarak kabul edilen Venedik Komisyonu, ilk kez bir resmî raporunda Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Avrupa standartlarıyla uyumsuz olduğunu açıkladı. Avrupa Parlamentosu'nda önceki gün kabul edilen Türkiye raporunda da, kapatma davalarından duyulan endişe dile getirilerek, öncelikli olarak yasal değişiklik yapılması istenmişti.