Sağlıkta tasarruf amacıyla 1 Temmuz'da yayımladığı tebliğ tıp dünyasında şok yarattı.
Abone olDoktorlar önüne gelenden tomografi, MR istedi. IMF kızınca Maliye tasarruf için "Tomografiye 70 MR'a 80 kuruş öderim" dedi. Fatura hastaya çıktı.
Maliye Bakanlığı'nın sağlık harcamalarından tasarruf amacıyla 1 Temmuz'da yayımladığı tebliğ tıp dünyasında şok yarattı. Devlet, sosyal güvencesi olan hastaların ayakta tedavi masrafının en çok 49 YTL'sini karşılayacak.
YENİDEN "GÖZLE TEŞHİS" DÖNEMİ
Doktor eğer hastadan MR ya da tomografi çektirmesini isterse, Maliye "kuruş"la ödeme yapacak. Piyasada 65-650 YTL arasında değişen MR için sadece 80 kuruş; piyasada 80-750 YTL olan tomografi için de 70 kuruş verecek.
ARADAKİ FARKI HASTA ÖDEYECEK
Maliye'nin yeni fiyatları hastaneleri isyan ettirdi. Hastaneler "Bu sistem hastaya büyük yük getirecek. Çünkü aradaki farkı hastadan istemeye mecbur kalacağız. Sistem tıkanır" diyor.
IMF kızınca, Maliye faturayı hastaya kesti
Maliye Bakanlığı, sağlıkta tasarruf amacıyla yürürlüğe soktuğu tebliğe göre ayakta tedavide en fazla 49 YTL ödeme yapacak. 80 YTL'lik MR'a da 80 kuruş ödeyecek.
Maliye Bakanlığı'nın IMF'nin isteği doğrultusunda sağlıkta tasarruf adı altında 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe giren tebliği sosyal güvencesi bulunan hastaları güç durumda bıraktı. Tebliğde devlet hastanelerinde bile en düşük 80 YTL'ye çekilebilen MR için 80 Yeni Kuruş, 65 YTL'ye çekilebilen tomografi için 70 Yeni Kuruş fiyat belirlendi. Maliye Bakanlığı 1 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayınladığı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği ile sağlık alanında önemli bir tasarrufa gitti. Sağlık harcamalarına yönelik olarak kaynakların tasarruflu ve etkin
kullanımını sağlamak amacıyla yapılan düzenlemede özellikle ayakta tedavi gören hastalar için karşılanacak miktarın üst limiti 49 YTL olarak belirlendi.
VAKA BAŞINA ÖDEME
Bu tebliğle birlikte aslında sağlık hizmetlerinde hizmet başına ödemeden vaka başına ödemeye geçildi. Hastalık ne olursa olsun devlet teşhis için belirli bir fiyat ödeme kararı aldı. Dolayısıyla sağlık harcamalarının kontrolü amaçlandı. Yani bir muayene sonrası teşhisin konulması için gerekli tahliller de 49 YTL'lik paket fiyat içine konulurken aşırı tetkik yapılmasının suistimallerin önüne geçilmesine çalışıldı. Ancak kemoterapi, anjiyografi, nükleer tıp gibi ileri tetkik ve tedavi gerektiren belirli hizmetler bu yeni sisteme dahil olmayacak hizmet başına ödeme eskisi gibi sürecek. MR ve tomogrofi konusunda büyük bir tasarrufa gidilerek maliye bakanlığı tarafından ödenecek fiyat kuruşlara indirildi.
Hastaneler ortak toplantı yapacak
- Yaşar Yıldırım (Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri): Tebliğin uygulaması mümkün değil. Perşembe akşamı sektör olarak toplanıp bir karar almayı planlıyoruz. Belli oranda katkı payı alınabilir ama bu kadarı hastaların üstüne büyük yük getirecek. Çünkü hastanelerin maliyetinin altında hizmet vermesi mümkün değil..
- Murat Dayanıklı (Anadolu Sağlık Merkezi Genel Direktörü): Vaka başına ödeme sistemleri çok ciddi istatistiksel analiz gerektirir. Ayakta tedavide bunu yapmak çok zor. Bu uygulama sistemin
tıkanmasına yol açacak.
- Prof. Dr. Mustafa Şare (Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi): Bu fiyatlar bizi vatandaşla karşı karşıya getirir. Bu rakamlarla hizmet vermemiz mümkün değil. Üniversite hastaneleriyle birlikte durum değerlendirmesi yapıp ortak tavır alacağız.
- Dr. Önder Okay (Ankara Tabip Odası Başkanı): Bu tebliğ tasarruf yapalım diye sağlık hizmeti vermeyelim tebliğidir. Anayasal bir hak olan sağlık hizmeti alma hakkı budanmaya çalışılıyor. Özel hastaneler fark almak zorunda kalırken kamu ve üniversite hastanelerinin hizmetleri aksayacak.
- Üniversiteler Arası Kurul: Yapılan yazılı açıklamada, Maliye'nin yayınladığı bütçe uygulama talimatına isyan edildi. Talimatın Tıp Fakültesi bulunan üniversitelerdeki sıkıntıları artırdığı belirtilen açıklamada, "Hem hastalarımız hem de üniversite hizmetleri tehlikede" denildi.
Haber: Zafer KÜTÜK
Kaynak: Sabah