Okyanusta şaşırtan balıklar
İngiliz ve Japon bilim adamları, beklenmedik derinlikte yaşayan balıklar keşfetti.
Abone olİngiliz ve Japon bilim adamları, beklenmedik derinlikte yaşayan balıklar keşfetti.
İngiliz-Japon bilim adamlarından oluşan araştırma ekibi, Japonya’nın Pasifik açıklarında 7,7 kilometre derinliğinde uzaktan kumandalı cihazlarıyla yaptığı taramada "Pseudoliparis amblystomopsis" adı verilen balıkları tespit etti
ve filme çekti.
Okyanusun karanlık derinliklerinde yaşamlarını sürdüren bu balıkların boylarının 30 santimetre olduğu belirtildi. Balıkların okyanusun bu kadar derinliğinde ve karanlıkta enerjilerini korumak için hareketsiz olması beklenirken, bunların son derece hareketli olduğunu gözlemleyen bilim adamları, bunun şaşırtıcı bir durum olduğunu bildirdi. Faal bir şekilde yüzen ve beslenen balıkların 17 tane olmasını ise bilim adamları, balıkların bir aile olabileceği şeklinde değerlendirdi.
Balıkların titreşimler sayesinde karanlıkta yolunu ve yiyeceğini bulabildiğini belirten bilim adamları, bu tür balıkların yüzeye çıkartıldıklarında yaşama şanslarının azaldığına dikkat çekti. Aberdeen Üniversitesinden bilim adamı Monty Priede, keşfettikleri bu derin su balıklarının "umulmayacak kadar şirin olduğunu" ifade etti. Bugüne kadar hiç kimsenin bu kadar derinliğe bakmadığını ve bu kadar derinlikte neyle karşılaşılacağının bilinmediğini belirten aynı üniversiteden bilim adamı Alan Jamieson da, bu balıkları görmenin kendileri için bir onur olduğunu söyledi. En derinde yaşayan balık rekoru, 1970’te Porto Riko açıklarında 8 kilometreden fazla derinlikte bulunan "Abyssobrotula galatheae" türünün olmuştu. Ancak balık, su yüzeyine ulaştırıldığında yaşamıyordu.