BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

Okyanusların gerçek efendisi

Araştırmacılar günümüzden 400 milyon yıl önce okyanuların gerçek efendisini buldu.

Abone ol

Araştırmacılar, günümüzden 400 milyon yıl önce yaşayan Dunkleosteus terrelli’nin çenesinin şimdiye dek bilinen en güçlü balık çenesi olduğunu vurguluyor. Dunkleosteus’un çenesi o derece güçlüydü ki, en hırçın dinozorlardan T-Rex’ten daha yırtıcıydı. Balık türünü araştıran Chicago Üniversitesi profesörü Philip Anderson, Dunkleosteus’un denizlerde rakipsiz olduğunu, istediği her avı yakalayabildiğini belirtiyor.

Dunkleosteus’un zamanını en yırtıcı hayvanlarından biri olduğu biliniyordu. Ancak, Anderson Chicago’daki Field Museum’da bulunan bir fosil üzerinde bir bilgisayar animasyonu yaptı. Bilgisayar modellemesinde balığın kasları ve çenesi yeniden yaratıldı. Simülasyonda Dunkleosteus’un çenesinin 500 kilogram’lık bir güçle kapandığı ortaya çıktı. Bu gücün dişlerin ucunda etki alanı ise 3.5 ton’a çıkıyordu.

Dunkleosteus’un çenesini saniyenin 50’de 1’inde açtığı tahmin ediliyor. Anderson simülasyonu şöyle açıklıyor; “Dunkleosteus’un çenesini açmasıyla avını kapması bir oluyordu. Balık ya çok güçlü ısırıyor ya da çok hızlı ısırıyordu, ama iki gücü aynı ısırıkta birleştiremiyordu.”

Dunkleosteus, günümüzden 415 milyon ila 360 milyon yıl önce yaşamış güçlü ve yırtıcı balık türü olan placoderm’ler familyasının bir üyesiydi. Dunkleosteus bugün yaşasaydı denizlerin en yırtıcı balığı olarak yine köpekbalıklarının dahi korkulu rüyası olacaktı.

Kaynak: Araştırmanın orijinal metni Royal Society Journal Biology Letters’da yayımlanıyor.