Dünyanın su altındaki en derin noktası Mariana Çukuru'nda mikroskobik düzeyde, yoğun bir yaşam bulunduğu tespit edildi. Daha dipteki koşulların yaşama el vermediği düşünülüyordu.
Abone olDünyanın su altındaki en derin noktası Mariana Çukuru'nda mikroskobik düzeyde yaşam bulunduğu tespit edildi.
Uluslararası bir bilim insanları topluluğu, Büyük Okyanusun 11 kilometre derinliğindeki çukurda hareketli bir misroskobik hayat bulunduğunu keşfetti.
Araştırmayla ilgili makale, Nature Geoscience adlı bilimsel dergide yayımlandı.
Daha önce, Mariana Çukuru adı verilen su altı kanyonundaki koşulların herhangi bir organizmanın yaşamasına izin vermediği düşünülüyordu.
Ancak araştırmayla, bazı canlıların donma seviyesine yakın sularda, büyük basınç altında ve tam bir karanlıkta yaşayabileceğini gösteren kanıtlara, bir yenisi daha eklenmiş oldu.
Araştırma makalesinin yazarlarından Dr. Robert Turnewitsch, "Derin denizlerin en derin noktaları, kesinlikle ölü bölgeler değil" dedi.b
Bilim insanları üç yıl önce büyük sualtı kanyonuna insansız bir denizaltı yolladı ve araç çeşitli numuneler topladı.
Numulerdeki oksijen düzeyleri, çok sayıda mikroskobik organizmanın varlığını ortaya çıkardı.
Karbon döngüsü
Dr.Turnewitch, "Bu mikroplar bizim gibi solunum yapıyor. Oksijen tüketimi de, bu topluluktaki faaliyet düzeyinin dolaylı bir ölçümü" dedi.
Üstelik çalışmaya göre, okyanusun 11 kilometre dibindeki tek hücreli, ilkel canlılar 6 kilometre derinliğindeki yakındaki bir bölgede yaşayanlara göre iki kat daha aktif.
Tek hücreli canlıların, suyun yüzeyinden derine doğru inen ölü bitkiler ve organizmalarla beslendiği belirtildi.
Bilim insanları, Mariana Çukuru'nda bulunan büyük canlı miktarının, dünyadaki karbon döngüsünde ve iklimlerin düzenlenmesinde önemli bir rol oynayabileceğini söylüyor.
Geçen yıl da ünlü yönetmen James Cameron, tek kişilik bir denizaltıyla Mariana Çukuru'na inmiş ve son 50 yılda bunu yapan ilk insan olmuştu.