Okyanus sularındaki tehlike
Okyanus sularındaki son ölçümler şaşırttı. Bilim adamları rekor ölçümleri 'kötü haberci' olarak yorumladı.
Abone olOkyanus sularının sıcaklığı 1880 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Bilim adamları okyanus sularındaki bu anormal gelişme için "kötü bir haberci" dedi.
Okyanus suyu ortalama sıcaklığı Temmuz ayında 17 santigrat derece oldu. Bir önceki rekor sıcaklık 1998 yılında belirlenmişti.
KARADAKİ ISINMADAN DAHA KÖTÜ
Victoria Üniversitesinden Andrew Weaver, deniz suyu sıcaklıklarındaki bu büyük farklılıkların, karadaki ortalama sıcaklık yükselmesinden daha kötü bir haberci olarak kabul edildiğini belirtti.
GEÇ ISINIYOR GEÇ SOĞUYOR
Bunun nedeninin, okyanus sularının ısınmasının çok yavaş bir süreçte gerçekleşmesi, tekrar soğumasının da çok uzun bir zaman alması olduğunu kaydetti. Weawer, "bu durum, meydana gelmekte olan değişimin gerçekten önemli bir göstergesi" dedi.
AKDENİZ SUYU DA NORMALİN ÜZERİNDE
Meteorologlara göre bu yıl El Nino iklim olayıyla, insan kaynaklı küresel ısınmanın birleşmesi, okyanus suyu sıcaklığını rekor düzeye çıkardı. Daha sıcak okyanus suyunun, denizlerdeki buz tabakasının daha fazla erimesine, bunun da daha şiddetli kasırgalara yol açabileceği belirtiliyor.
Özellikle Kuzey Yarıküre'deki suların, normalin üzerinde olduğu belirlendi. Akdeniz suyunun ortalama sıcaklığı, normalden birkaç santigrat derece fazla. Büyük Okyanus ve Hindistan Okyanusu'nda da su sıcaklığı normalin üzerinde bulunuyor. Kuzey Buz Denizindeki fazla sıcaklık ise 10 fahrenayt derece.