BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Okuma-yazma kurslarına yoğun ilgi

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde kadınlar okuma-yazma kurslarına büyük ilgi gösterirken, köy kadınları eğitime kazandırılmaya devam ediyor.

Abone ol

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde kadınlar okuma-yazma kurslarına büyük ilgi gösterirken, köy kadınları eğitime kazandırılmaya devam ediyor.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Nimet Polattağ, ilçede halen okuma-yazma bilmeyen 17 bin kişi olduğunu söyledi. Genç kız ve kadınlara yönelik program, Halk Eğitim Merkezi ve Kaymakamlık, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile SODES projesi kapsamında ''Eğlenerek öğrenelim'' programı kapsamında Dönenkaya köyünde tören düzenlendi. Törene yaklaşık 150 kadın katıldı. Programda okuma-yazma eğitiminin önemini vurgulayan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Nimet Polattağ, Silvan'da halen 17 bin kişi okuma-yazma bilmediğini söyleyerek, ''Bu köyümüzde ise 40 bayanımız okuma-yazma bilmiyor. Buraya acilen bir okuma-yazma kursunu açıyoruz'' dedi.

Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Nimet Polattağ, çeşitli halk eğitim faaliyetlerini anlatarak, okuma-yazmanın önemine değindi. Polattağ, ''Öğretmenlik hayatım boyunca gördüğüm başarılı öğrencilerin durumuna baktığımda hepsinin annelerinin okur-yazar olduklarını gözlemledim. Bir annenin okuma-yazma bilmesi çocuğunun başarısı üzerinde doğrudan etkilidir'' diye konuştu.

İnsanların toplumsal ihtiyaçlarını bağımsızca karşılayabilmeleri için okuma-yazma bilmesi gerektiğini söyleyen Polattağ, "İlçemize bağlı köy birimlerinde 2 bin 500 bayana ulaşacağız bu yerleşim birimlerinde özelikle okuma yazma kurslarını açarak. Okuma-yazma oranını artıracağız. Okuma-yazma bilmeyenlerin bir an önce okuma-yazma kurslarına katılıp okur yazar olmaları gerekir. Daha sonra çeşitli nedenlerden dolayı okula devam edemeyen genç kızlar açık ilköğretim ve açık öğretim lisesine kayıt yapıp bu okullardan mezun olabilecekler. İlçemizde eğitim seviyesini artırmak için bir tek okuma-yazma bilmeyen vatandaşımız kalmayacak şekilde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 2010-2011 eğitim-öğretim yılında Dönenkaya köyünde okuma-yazma bilmeyen 40 bayanımız için okuma yazma kursunu açıyoruz. Şu ana kadar 70 okuma yazma kursu açıldı. Bu kurslarımızda bin kursiyerimize okuma yazma eğitimi verilmektedir. Bu sayıyı her geçen gün daha da artıracağız" dedi.

Daha sonra Çatakköprü Sağlık Ocağı Doktoru Naci Çelik ve sağlık personeli tarafından sırasıyla aile planlaması ve sağlık taraması yapılırken, Diş Doktoru Mehmet Buldak tarafından ağız ve diş sağlığı, sağlıklı beslenme ile ilgili sunumlar yapılarak, tüm katılımcı gruplar genel sağlık taramasından geçirildi. Rehberlik Araştırma Merkezi rehber öğretmen Hava Özen, çocuk gelişimi ve çocuk psikolojisi ile ilgili bilgilendirme yapılırken, Avukat Orhan Avcı tarafından ise resmi nikah ve mal edinme konularında bayanlara hakları anlatıldı. Proje kapsamında etkinliklere katılan bayanlara çeşitli hediye paketti verildi. Hediye paketinde diş macunu, diş fırçası, sıvı sabun, şampuan, hijyenik ped, ıslak mendil, tuvalet kağıdı gibi sağlık ve temizlik ürünleri, kitap, defter, kalem, silgi gibi eğitim ürünleri bulundu. Dönenkaya Köyünde düzenlenen ''Eğlenerek Öğrenelim'' programı çerçevesinde programa katılanlara köy halkı tarafından yemek verildi.