Bugün okullarda ilk ders zili çaldı. Tedirginlik yaşayan ve okula gitmekte direnen çocuklara, ebeveynleri nasıl davranmalı? İşte cevabı...
Abone olOkula yeni başlayacak çocukların alışmaları için öngörülen bir haftalık ‘deneme süresi’ bitti ve bugün ders zili çaldı.
Başarılı bir okul hayatı için okulun ilk günü oldukça önemli... Peki anne babalar, çocuklarının 'okulun ilk günü tedirginliği'ni aşmaları için ne yapmalı? Psikolog Nur Dinçer Genç, okulun ilk günü çocuklara nasıl davranılması gerektiği hususunda Radikal'e bilgi verdi.
İşte Psikolog Nur Dinçer Genç'ten, ebeveynlere öğütler:
"ANNE BABA ENDİŞELİYSE ÇOCUK DA ENDİŞELENİR!"
Okul çağındaki bir çocuğun okula uyum sağlaması ile ilgili bir sorun yaşanıyorsa bunun nedenleri:
• Çocuk bir uyum sürecinde olduğu için ( kardeş doğumu, anne baba ayrılığı, taşınma, aileden birinin ya da çocuğun hastalığı, ailede kayıp, kaza vs gibi travmatik yaşantılar sonrası ) zorlanabilir.
• Anne ve baba çocuktan ayrılma fikrine kendileri adapte olmadıysa çocuk da adapte olmada zorlanır. Anne ve baba, kendilerinden ayrı kalacağı okul süresi içinde çocuğun başına geleceklerden endişe ediyorsa çocuk da bu endişeyi yaşar ( ya hasta olursa, ya öğretmen kötü davranırsa, ya düşerse, ya aç kalırsa vs).
• Evde çocuğu huzursuz eden ve devam eden bir sorun varsa ( anne baba kavga ediyorsa, çocukla sürekli azarlayarak ve eleştirerek, cezalandırarak konuşuluyor ya da davranılıyorsa) çocuk okulu istemeyecektir.
• Anne ve baba çocuğa kurallar konusunda tutarlı davranmıyorsa ( bir gün kızılan şey ertesi gün ödüllendiriliyor, evde konulan kurallar sıklıkla değiştirilip, tutarlılıkla takip edilmiyorsa, kural hiç yoksa ve çocuğun tüm istekleri yerine getiriliyorsa, anne babanın farklı kuralları ve disiplin anlayışları varsa, çocuğa kurallar rüşvetle yaptırılıyorsa- yemeğini yersen sana oyuncak alacağım, ödevini yaparsan seni arkadaşına götürürüm vs.) çocuk okula isteksizlik duyacaktır.
• Anne ve baba çocuğa okulu fazlasıyla toz pembe, kolay, eğlenceli ve sorunsuz olarak anlattıysa okula giden çocuğun bu beklentileri karşılanmayınca çocuk gitmeyi reddedecektir.
• Çocuğun okuma-yazma , sosyal beceri gibi öğrenme ile ilgili bir sorunu varsa endişelenebilir ya da güvensizlik yaşayabilir bu da çocuğun okuldan korkmasına neden olabilir.
• Çocuğa yakın çevresinde olumsuz okul deneyimlerini paylaşan kişiler olduysa ( benim bir öğretmenim vardı hep ceza verirdi gibi) bu da çocukta korkuya neden olabilir.
• Çocuk okul öncesi eğitimi almadıysa, yuvaya ya da anaokuluna gitmediyse zorluk çekecektir.
"ÇOCUKLAR OKULUN İLK GÜNÜ KENDİLERİNİ GÜVENDE HİSSETMELİ?"
Çocuklar okuldaki ilk gün sendromunu nasıl atlatabilirler?
İlk gün sendromu yaşamamak için önceden önlemler alınabilir. Ayrıca okullarda yeni başlayan çocuklar için adaptasyon haftası yapılmaktadır. Çocukların önceden okula başlamasının nedeni öğretmene ve arkadaşlara, yeni girdiği ortama uyum sağlamasını kolaylaştırmak içindir.Anne ve baba çocuğa okulu anlatırken gerçekçi bir dilde konuşmalı, okulun güzel ve eğlenceli yanlarının yanı sıra kurallar ve zorluklarda anlatılmalıdır.Okul ile ilgili birlikte alınacakları konuşmak ve alışveriş yaparken çocuğu da götürüp fikrini sormak daha kolay benimsemesini sağlayacaktır. Ancak her şeyden önemlisi ebeveynler çocuğa kararlı olduklarını göstermelilerdir. Okulun kapısına gelindiğinde çocuk ağlamaya başlayabilir, bunun yarattığı duygular çocuğa belli edilmemeli, üzüntü, öfke, kaygı gibi duygular gösterilmemeli, kararlı bir dille çocuğa sınıfına gitmesi gerektiği söylenmelidir.
Pazartesi akşamı evine mutsuz dönen bir çocuğa nasıl davranılmalı?Çeşitli bahanelerle okula gitmek istemeyen çocuklara karşı nasıl bir yöntem izlenmeli?
İlk gün eve mutsuz gelen ve bir daha okula gitmeyeceğini söyleyen çocuğa kararlılığınızı göstererek ertesi gün aynı şekilde okula gitmesi gerektiğini ve onu bekleyeceğinizi söyleyin. Ayrıca okulla ilgili gözlemlediğiniz aksaklıklar varsa çocuğun yanında bunlardan söz etmemeniz gerekir. Çocuğa kesinlikle ertesi gün okula giderse ona alacağınız hediyeler ya da ödül olarak bir yerlere gideceğiniz gibi rüşvetlerden söz etmeyin, çünkü okula gitmek çocuğun zaten yapması gereken bir şeydir.