BIST 10.023
DOLAR 35,43
EURO 36,54
ALTIN 3.055,85
HABER /  GÜNCEL

Okul servisinde uyuşturucu

Okul servisleri uyuşturucu satışında kullanılmaya başladı. Servis şoförlerinin profilleri çıkarılıyor...

Abone ol

TBMM Uyuşturucu Başta Olmak Üzere Madde Bağımlılığı ve Kaçakçılığı Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu, konularının uzmanlarını dinlemeye devam ediyor. Komisyonun bugünkü toplantısında uzmanlar, uyuşturucunun daha çok özel okul servislerinde pazarlandığının tespit edildiği bilgilerini verdi. Servis şoförlerinin profillerinin çıkarıldığı ve öğrencilere uyuşturucu pazarlayan servislerin de tespit çalışmalarının devam ettiği aktarıldı.

Uyuşturucu Başta Olmak Üzere Madde Bağımlılığı ve Kaçakçılığı Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Necdet Ünivar başkanlığında toplanarak uzmanları dinlemeye devam etti. Komisyon önceki gün yaptığı toplantıda, Milli Eğitim Bakanlığı ve Hacattepe Üniversitesinden uzmanları dinledi.

Edinilen bilgilere göre; Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Danışmanı Hizmetlerinden Ruhi Kılıç, komisyona “uyuşturucunun daha çok okul servislerinde pazarlandığı” bilgisini verdi. Servis şoförlerinin profillerinin çıkarıldığını anlatan Kılıç, “Uyuşturucu tacirleri okul çevresinde işyerleri bulunan esnafı tehdit ediyor” dedi. Kılıç, uyuşturucuyla mücadele konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar konusunda da bilgi verdi. Kılıç'ın, uyuşturucu ile mücadelede Bakanlık'ın yeterli kaynağı olmadığını söylemesi üzerine, CHP’li Ahmet Ersin, istenirse yeterli kaynağın bulunabileceğini dile getirerek, uyuşturucu gibi önemli bir konuda kaynağın gerekçe gösterilemeyeceğini söyledi. Kılıç’ın komisyona, “Okullarda sivil polis uygulamasına geçilmesi” önerisine ise MHP’li Hasan Özdemir karşı çıkarak, “Okullarda beli silahlı sivil polisler mi dolaşacak” dedi.

Bunun üzerine Kılıç’ın, okullarda sivil polislerin olması özellikle uyuşturucu tacirlerinin okul servislerinde uyuşturucu satmasını engelleyeceğini ve sivil polislerin bir caydırıcılık unsuru olacağı görüşünü savundu.

TÜRK GENÇLİĞİ BİLİNÇSİZ

Hacettepe Üniversitesi'nden Ferhunde Öktem ise Türkiye’de son yıllarda uyuşturucu kullanımının artmasına, Türkiye’nin, farklı kültürlere sahip olmasının ve toplumsal farklılıkların önemli rol oynadığına dikkat çekti. Öktem, Türkiye gençliğinin bilinçsiz olduğunu savunurken, bilgi eksikliğinden kaynaklanan davranış modeli örnekleri verdi.

Komisyonda konuşan uzmanlar, Ankara’da bir özel okulun karşısında “Sorma Gel” kahvehanesinin kurulduğunu belirterek, burada öğrencilere uyuşturucu satıldığı bilgisini verdi.

Bu arada, 1997 yılında Aile Araştırma Kurumu’nun uyuşturucu ile ilgili geniş bir araştırma yaptığı ancak, ilgili kurumlar tarafından bu araştırmanın yayınlanmasına izin verilmediğine de dikkat çekildi.

Komisyonda ayrıca, tüm ilk ve ortaöğretim öğrencileri arasında ilki 2003 yılında yapılan uyuşturucu (ESBAT Avrupa Okul Taraması) araştırmasının MEB tarafından yapılan engellemenin kaldırılması masaya yatırıldı. Komisyon MEB’in izin vermesi konusunda atılacak adımları da tartıştı.

Star