BIST 10.025
DOLAR 35,21
EURO 36,75
ALTIN 2.964,19
HABER /  GÜNCEL

Okul öncesi Türkçe'ye teşvik

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, okulöncesi eğitimin özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde Türkçe öğretimi için büyük önem taşıdığını bildirdi.

Abone ol

Bakan Çelik, kayıt takviminin başlamasıyla ortaya çıkan ‘zorunlu bağış’ konusunda da okul yöneticilerini uyardı.

Bakan Çelik, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) hazırladığı ‘Doğru başlangıç: Türkiye’de okulöncesi eğitim’ konulu raporun tanıtımına katıldı. Dünyada ülkelerin gelişmişlik düzeyleri ile eğitime verdikleri önem arasında doğru orantı olduğuna dikkat çeken Çelik, okulöncesi eğitimin önemli olduğunu söyledi. Gelişmiş ülkelerde okulöncesi okullaşma oranının yüzde 40-100 arasında olmasına rağmen Türkiye’de bu oranın son yıllardaki çaba ile yüzde 11’den yüzde 17’ye çıkarıldığını anlatan Çelik, okulöncesi eğitimin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Türkçe öğretimi için önemli olduğunu kaydetti. Siirt ilinde okulöncesi eğitimde yüzde 60 okullaşma yaşandığını ifade eden Çelik şöyle konuştu:

“Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde maalesef hâlâ dil problemi söz konusudur. Buralarda çocuklar ilköğretim birinci sınıfa başladıktan sonra Türkçe öğrenmeye başlıyor. Emsalleri okuma-yazmayı sökerken, 4 işlem görürken, temel hayat bilgilerini öğrenmeye çalışırken onlar Türkçe öğrenme gayreti içine giriyor.” şeklinde konuştu.

Çelik, anaokulunu teşvik etmek için bu yıl yemek parasının alınmayacağını da ifade etti. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı ise sosyal sorumluluk gereği böyle bir rapor hazırladıklarını ifade ederek, Avrupa Birliği ülkelerindeki eğilimlerin de dikkate alınarak zorunlu eğitimin okulöncesinden başlamasını ve 12 yıla çıkarılmasını istedi. Toplantı çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplayan Çelik, bir soru üzerine, ‘okullarda kimsenin zorla bağış alamayacağını’ söyledi.

Haber: Tuncer Çetinkaya
Kaynak: www.zaman.com.tr