OKS'de tercih yapacak öğrencilerin dikkat etmesi gereken ince noktalar var.
Abone olOKS'de 748 bin 800 öğrenci tercih hakkı elde etti. Çoğunluk Anadolu lisesi düşünüyor. Oysa yüksek puanlardan düşündükleri okula yerleşme şansları az. Tercihlerinde meslek liselerine de yer vermeleri, hem yerleşmelerine hem de iş bulma sorununa çare olacak.
Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavına (OKS) giren 798 bin 307 öğrenciden, 748 bin 800'ü Fen, Anadolu, Anadolu Meslek, Anadolu öğretmen liseleri arasında tercih yapma hakkını elde etti. Bu yıl ilk kez özel okullar da ayrı sınav yapmayıp, OKS puanı üzerinden öğrenci seçti. OKS'de 160 puanın üzerinde puan elde ederek başarılı olan öğrenciler 11-21 Temmuz arasında 12 okulu sıralayacağı tercih formlarını mezun oldukları okullara verecek, 28 Temmuz'da da ilk yerleştirmede nereye girdiğini MEB'in internet sitesinden öğrenecek. İlk seferinde
yerleştirilemeyen ya da yerleştiği yeri beğenmeyenlerin ikinci yerleştirmede şanslarını deneme hakkı var. Ancak geçen yılın rakamları öğrencilerin büyük çoğunluğunun ilk yerleştiği yerde kaldığını gösterdi. Bu nedenle ilk tercihlerin doğru yapılması çok önemli.
İSTANBUL'DA ŞANS YÜZDE 9
Tercih yaparken velilere yol gösterecek tek doküman geçen yılki yerleştirme sonuçları. Ancak bunda da geçen yılın puanı yerine okulların hangi yüzdelik dilimden öğrenci aldığına ya da Türkiye veya il sıralamasında kaçıncı sıradaki öğrenciyi aldıklarına bakmak gerekiyor. Tercihte hata yaparak her hangi bir okula yerleşemeyenlerin önünde tek seçenek olarak düz liseler kalıyor ki, geçen yıl 1000 lise birincisinin üniversiteye giremediği hatırlanırsa bu seçeneğin gelecek hedefi olan bir öğrenci için yeterli olmadığı ortaya çıkıyor. Anadolu liselerine ise 2005 yılında OKS'ye giren 752.072 adaydan ancak 118.930'u yerleştirilebildi. İstanbul'da sınava giren öğrencilerin de sadece yüzde 9'u Anadolu liselerine girme şansı elde etti. Bu rakamlara bakınca, "hangi bölüm olursa olsun ille de 4 yıllık üniversite okumak" gibi bir saplantı yoksa, tercihte meslek liselerine de yer vermek akıllıca olur. Özellikle bazı meslek liseleri, iş bulma olanaklarının genişliği açısından gelecek kaygısı taşıyan öğrencilerin beklentilerine fazlasıyla yanıt veriyor.
350 puanın üstünün İstanbul şansı var
OKS'ye 146 bin 400 öğrencinin girdiği İstanbul'da Anadolu liselerinin kontenjanı 12 bin 536 öğrenciyi kapsıyor. Fen liselerinin 96, Anadolu öğretmen liselerinin 420, sosyal bilimler lisesinin 96 öğrenci ile sınırlı. 2006 OKS'nin İstanbul sonuçlarına göre Anadolu liselerine sadece İstanbul'dan öğrenci alınırsa puan aralığı 355-350 olan öğrencinin yerleşme şansı var. Ancak geçen yıldan bu yana Türkiye'nin her yerinden tercih hakkı verildiği için Anadolu'daki başarılı öğrencilerin de İstanbul okullarını tercih edebileceği düşünülmeli. Geçen yıl 2'nci
BİLGİSAYAR Bu bölümü bitiren öğrenciler teknisyen, bölümle ilgili ön lisans eğitimi alan öğrenciler ise tekniker unvanı alıyor. İş imkanı yüksek.
ELEKTRİK Mezunlar, yetkili elektrikçilik belgesine sahip olabildikleri gibi elektrikle ilgili her alanda istihdam ediliyor.
GEMİ HABERLEŞME Bu bölümden mezun olan öğrenciler denizcilikle ilgili her alanda iş bulma şansına sahipler.
GEMİ İNŞA VE GÜVERTE Öğrencilere her türlü gemi inşa edilmesi ile ilgili teknik bilgi veriliyor ve "Gemi Adamları Yönetmeliği"ne
KUYUMCULUK Türkiye mücevher sektöründe dünyanın sayılı ülkeleri arasında olduğundan, mezunların iş bulabilme şansları çok yüksek.
UÇAK VE GÖVDE BAKIMI Okul mezunları sivil ve askeri amaçlı hava araçlarının üretim, bakım ve onarım işlerinde uluslararası sertifikaya sahip oluyor. Okul sıralarında iş sözleşmesi yapıyorlar.
BÜRO YÖNETİMİ Hukuk, tıp ve mali sekreterlik dallarından birini tamamlayan öğrenciler, kamu ve özel sektöre ait bürolarda rahatlıkla iş bulabiliyor. Bu bölüme öğrenciler mülakatla kabul ediliyor.
RAYLI SİSTEMLER TCDD ile diğer raylı ulaşım sistemlerini üreten ve kullanan kamu ve özel sektörünün, teknik ve idari ara elaman ihtiyacını karşılamaya yönelik eğitim veriyor. İş bulma şansı yüksek.
ENDÜSTRİYEL OTOMASYON Bu bölümden mezun olan öğrenciler sanayi işletmelerinin üretim akışı ve kontrolu ile kalite kontrol birimlerinde iş bulma şansına sahip.
AĞIRLAMA VE GIDA TEKNOLOJİSİ Mezunlar restoran, kafe, tatil köyleri, yemek şirketleri, fabrikalar, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne bağlı kuruluşlarda çalışıyor. Yurtdışında iş bulma olanakları çok yüksek.
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ Bölüm mezunlarının, ön lisans ve lisans şansları bulunuyor. Ayrıca kamu ve özel kuruluşlarda teknik elaman olarak çalışma şansları var.
GRAFİK TASARIM Teknisyen unvanı ile mezun olan öğrenciler medya, bilgisayar teknolojileri, fotoğraf, sinema, multimedya, matbaacılık, grafik tasarım ve reklam ajansları tasarım bölümlerinde teknik eleman olarak çalışıyor.
OTOMOTİV KUMANDA Okul mezunları otomotiv sanayisinin her kademesinde iş bulma şansına sahip. ÖSS'de ön lisans hakkı var.
Eğitimciler meslek liselerinin avantajlarını şöyle sıralıyor:
* Sevdiği ve gelecekte yapmak istediği mesleği küçük yaşta benimsemek ve bu işte isteyerek çalışmak.
* Okul bitiminde meslek sahibi olabilmek ve işyeri açabilme belgesi alabilmek.
* ÖSS'de sınavla ya da sınavsız önlisans ve lisans eğitimi görebilme şansı.
* Önlisans kazanan öğrencilerin dikey geçişle lisans eğitimine geçebilme.
Haber: Yaşar Özay
Kaynak: www.sabah.com.tr