BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.010,26
HABER /  GÜNCEL

Oklar Suriye'ye çevrildi

BM soruşturmacıları, Ekim ayı içinde Suriye’yi resmen eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastinden sorumlu tutup Ortadoğu’da tansiyonu yükseltmekle suçlayacak.

Abone ol

BM, geçtiğimiz 14 şubatta düzenlenen suikastte hayatını kaybeden eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin ölümünden Suriye’yi sorumlu tutmaya hazırlanıyor.

BM soruşturmacıları, önümüzdeki ay Suriye’yi resmen eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastinden sorumlu tutup Ortadoğu’da tansiyonu yükseltmekle suçlayacak.

Soruşturmaya yakın bir kaynak, İngiliz The Guardian gazetesine verdiği demeçte cinayette Suriye’nin parmağı olduğuna dair kanıtların güçlü hale geldiğini söyledi.

Kaynak, özellikle Suriye’den kaçan bir kişinin Hariri suikastinin planlandığı odada bulunduğunu ve sorgulanan bu kişinin olayı anlatmaya başladığını da vurguladı.

Hariri’nin konvoyunun havaya uçurulduğu Beyrut sahilinde araştırma yapan İngiliz dalgıçlar da topladıkları delillerle soruşturmaya katkı sağladı. Dalgıçlar denizin dibinden ceset ve araç parçaları topladı.

Son rapor 25 ekimde

BM soruşturmasına başkanlık eden Detlev Mehlis, son raporunu 25 ekimde sunacak. Şu ana dek dört Lübnanlı general cinayet suçundan gözaltına alındı.

Eski bir Alman savcısı olan Mehlis, cinayette parmağı olan ve Suriye rejiminde etkin konumda bulunan bazı kişilerin adını da verecek.

Raporun BM güvenlik konseyi ve Suriye devlet başkanı Hafız Esad arasında gerginlik yaratacağına kesin gözüyle bakılıyor. Güvenlik Konseyi’nin Esad’tan suikastten sorumlu Suriyelileri teslim etmesini istemesi bekleniyor.

Güvenlik Konseyi'nin İran’a yaptığı gibi 'yavaştan almak' yerine, zaten 'neredeyse tam bir uluslararası dışlanmaya maruz bırakılmış' olan Esad’a karşı çabuk harekete geçeceği belirtiliyor.

Suriye'ye bir suçlama da Irak'tan

'Ortadoğu'da barışın kurulmasında bir pürüz' olduğu yönündeki iddialarla ilgili olarak Suriye'ye bir suçlama da Irak'tan geldi. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, 'Suriye'nin, Irak'ın Ortadoğu'nun kalbinde demokratik bir ulus yaratma çabalarından korktuğu için bu çabaların boşa çıkmasını istediğini' söyledi.

Zebari, Associated Press'e verdiği demeçte, ''dünyanın, Suriye'nin gerçekten yardımcı olmadığını bilmesi önemli. Suriye, birçok kez söz vermesine rağmen işbirliği yapmıyor'' dedi.

Suriye'nin, sınırdan geçişleri durdurmak için gece görüş sistemleri dahil gelişmiş teçhizat taleplerinin reddedildiği iddialarına ilişkin Zebari, ''sorun, sınır kontrol teçhizatı, teknoloji gibi teknik sorun değil. Sorun siyasi niyet sorunu. İsterlerse yardımcı olabileceklerini düşünüyoruz. Biz, Suriye'nin ABD ya da uluslararası güçlerce işgal edilmesi çağrısında bulunmuyoruz'' diye konuştu.

Lübnan eski Başbakanı Refik El Hariri'nin şubat ayında Beyrut'ta bombalı saldırıda öldürülmesinden sonra Suriye karşıtı muhalefet sokaklara dökülmüş, süreç Suriye'nin Lübnan'daki 29 yıllık askeri varlığını sona erdirmişti.

Haber: Metin Güneş
Kaynak: