Oğuz Sarvan, Türk hakemliğinin, Türk futbolunun yeniden yapılanması altında ezilip kaldığını söyledi
Abone olMHK Başkanı Sarvan, Futbol Federasyonu'nun aylık resmi yayın organı TamSaha dergisine verdiği röportajda, 1990'lı yıllardan itibaren Türk futbolunun kaydettiği ilerlemelere karşılık, Türk hakemliğinin aynı atılımı yapamadığını belirterek, “Ne yazık ki, Türk hakemliği kulüplerin, kulüpçülerin etkisi altında kaldı ve kendini bir türlü bulamadı. 2000'li yıllarda ise böyle bir sorun yönetimlerin gündeminde dahi olmadı. Türk futbolunda, en azından sportif başarıyı getiren yapılanma, ne yazık ki hakemlik dalına yansımadı. Türk hakemliği, Türk futbolunun yeniden yapılanması altında ezildi kaldı. Bunun başlıca nedenleri, geleceğe dönük ciddi bir araştırma-planlama yapılmaması ve Türk hakemliğinin kendisini yönetme şansına kavuşturulmamasıdır” diye konuştu.
“HAKEMLİKTE KURUMSALLAŞMA SAĞLANAMADI”
Oğuz Sarvan, geçen sürede Türk hakemliğinde kurumsallaşmanın sağlanamadığını savundu.
1990'dan sonra, pek çok ülkede olduğu gibi, Türkiye'de de yarı profesyonellik sisteminin benimsendiğini dile getiren Sarvan, “Bu sistemin özünde hakemliğe daha fazla zaman ayrılması, karşılığında ise hakemlik ücretlerinin arttırılması var. Hakem, yoğun olmayan ve düşük ücretli işlerde çalışmaya zorlanıyor. Uygulanmakta olan bu sistem nedeniyle üst düzey hakemlerimiz ekonomik olarak Futbol Federasyonu'na bağımlı hale geldi. Bu ekonomik bağımlılık, kurumsallaşma ile desteklenmediği için hakemlerin yapısını olumsuz yönde etkiledi” dedi.
“HAKEM FUTBOLUN YARDIMCI UNSURUDUR”
MHK Başkanı, hakemin futbolun yardımcı unsuru olduğunu belirtti.
Futbolun ana unsurunun takımlar olduğunu ifade eden Sarvan, “Esas olan, iki takımın yarışmasıdır. Seyirciler ve medya takımlarla oyuncuları takip eder. Hakem ise müsabakanın kurallara uygun ve anlaşmazlık olmadan tamamlanmasını sağlayan kişidir. Çok önemlidir ama futbolun ana değil, yardımcı unsurudur. MHK'nın görevini hakem bulmak, yetiştirmek, eğitimini vermek, sınıflandırarak müsabakalara uygun olanlarını atamak ve müsabakaların sorunsuz olarak tamamlanmasına yardımcı olmak. Bu açıdan bakıldığında, MHK'nın ana görevi sayıyı çoğaltarak hakemleri mutlu etmek değil, futbola en iyi desteği vermektir” şeklinde konuştu.
Oğuz Sarvan, hedeflerinin Avrupa ülkelerinde olduğu gibi uzun vadede deneyimli bir hakem kadrosu oluşturmak olduğunu belirterek, bunun için de hakem talimatnamesinde bir takım değişikliğe gidileceğini ifade etti.