BIST 9.115
DOLAR 34,36
EURO 37,03
ALTIN 2.967,49
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Öğretmenlerin istediği en düşük maaş

Demokrat Eğitimciler Sendikası'nın (DES) 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yaptığı araştırma öğretmenin halini anlatıyor.

Abone ol

DES Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla bin 45 öğretmen ile bire bir araştırma çalışması yapıldı. Yapılan araştırma çalışmasına göre, öğretmenlerin yüzde 78'inin borçlu olduğu bunların yüzde 15'i ev, yüzde 14'ü otomobil, yüzde 31'i tüketici kredisi, yüzde 40'ının ise eş, dost, akraba ve esnafa borcu bulunduğu ortaya çıktı.

'Tekrar dünyaya gelseniz yine öğretmen olmak ister miydiniz?' sorusunu, öğretmenlerin yüzde 79'u 'Tekrar dünyaya gelsem yine öğretmen olurdum' diye cevaplandırırken, yüzde 65'i çocuğunun da öğretmen olmasını istedi. 

YÜZDE 85'İ GAZETE OKUMUYOR

Öğretmenlerin yüzde 52'si bu yıl sinema, tiyatro, opera, konser ve bale gibi etkinliklere hiç katılmadığını, yüzde 41'i konferans, panel, sempozyum gibi faaliyetlere hiç gitmediğini söylerken, yüzde 85'i günlük gazete okuyamadığını ifade etti.

Sanatsal, kültürel ve bilimsel etkinliklere katılamama nedenlerini 'zamansızlık', 'ekonomik yetersizlik' ve 'yorgunluk' gibi alt ana başlıklarla gerekçelendiren öğretmenlerin yüzde 69'u ayda en az bir kitap okuduğunu belirtti. Öğretmenlerin yüzde 94'ü bilgisayarı olduğunu söylerken, internet ve e-posta adresini düzenli olarak sıklıkla kullananların oranı ise yüzde 62'de kaldı. Öğretmenlerin sadece yüzde 4'ü yeterli derecede yabancı dil bildiğini söylerken, yüzde 93'ü eve iş götürdüğünü ifade etti. Öğretmenlerin yüzde 81'i televizyonlardaki öğretmen ve okul odaklı dizileri onaylamadıklarını ve öğretmenliğin imajını zedelediğini kaydetti.

100 TL'LİK TAKIM ELBİSE GİYİYOR

Öğretmenlerin yüzde 74'ü kaliteli bir takım elbise almanın mevcut bütçeleriyle mümkün olmadığını genelde 100 TL civarındaki takım elbiseleri tercih ettiklerini söylerken, yılda bir takım elbise alan öğretmenlerin oranı yüzde 54. Öğretmenlerin yüzde 54'ü kirada otururken, 'Bugüne kadar hiç lojmanda oturmadım' diyenlerin oranı yüzde 94 olarak çıktı. Öğretmenlerin yüzde 67'si Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in eğitim sisteminde gerçekleştirmeye başladığı reformlardan ümitli olduğunu söylerken, yüzde 83'ü öğretmenlerin ekonomik sorunlarının öncelikle çözülmesi gerektiğini söyledi. Öğretmenlerin yüzde 79'u Milli Eğitim Bakanlığı'nı eskimiş, hantal ve ağır bürokratik bulduğunu ve yenilik çalışmalarının devam etmesi gerektiğini ifade etti.

MAAŞ 2 BİN 500 TL OLSUN

Yapılan araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Avcı, "Ortalama bin 770 lira maaş alan öğretmenlerimiz aldıkları ücretlerle zorunlu ve vazgeçilmez ihtiyaçlarını ancak karşılayabilmektedir. Öğrencilerine sosyalleşmelerini, tiyatroya, sinemaya gitmelerini, spor yapmalarını, kitap, dergi ve gazete okumalarını, kaliteli yaşam kültürünü öğütleyen öğretmenlerimiz önerdiklerinin çoğunu kendilerinin yapamadığı ortadadır. Öğretmenlerimizin sorunlarını çözdüğümüz takdirde eğitimin sorunları büyük ölçüde çözülecektir. Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dan ve Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer'den öğretmenler için daha fazla fedakarlık ve ellerinden gelenden daha fazlasını yapmalarını istiyoruz. Öğretmenlerimizin maaşı en az 2 bin 500 TL'ye çıkarılmalıdır. Çünkü zor ve sıkıntılı şartlarda yurdumuzun dört bir tarafında en fedakarane şekilde görev yapan öğretmenlerimiz her şeyin daha fazlasını hak ediyorlar" dedi.

"On yıllardır sürüncemede bırakılan temel sorunları çözülmüş öğretmenlerimiz, yöneticileri tarafından takdir ve motive edilmiş öğretmenlerimiz, maaşları kamu çalışanları arasında en yüksek gurupta anılması gereken öğretmenlerimiz mutlaka diğer sorunların üstesinden gelecek ve ülkemizi muasır medeniyet hedefine koşar adım taşıyacaktır" diyen Avcı, "Sınıflarımız bilgisayarlarla, internetle, televizyonlarla, akıllı tahtalarla ve tepegöz gibi araçlarla donatıldığı zaman öğretmenin öneminin azaldığı ve hatta öğretmene o kadarda ihtiyaç kalmadığı gibi yanlış bir kanaat oluşmaya başlamıştır. Oysaki gelişen teknoloji öğretmene olan ihtiyacı daha fazla artırdığı gibi yenilenen ve her geçen gün devinen bilgi ve teknolojiye ulaşmak için nitelikli, birikimli, donanımlı, sorunsuz iyi bir öğretmene olan ihtiyacı da adeta zorunlu hale getirmiştir" dedi.