BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 2.992,18
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Öğretmenlere çok önemli uyarı

24 Kasım Öğretmenler Günü'nde uzmanlardan tüm öğretmenleri ilgilendirecek hayati bir uyarı geldi.

Abone ol

Meslek hayatları boyunca ses, varis ve ortopedik sorunlar gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalan öğretmenlerin uzun süre ayakta durmaları nedeniyle yumuşak tabanlı ayakkabı giymeleri tavsiye ediliyor. 

Toplumda öğretmen hastalığı olarak da anılan 'varis' ile ilgili bilgi veren Acıbadem Kayseri Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İlhan Mavioğlu, öğretmenleri gün boyu ayakta durmamaları veya hareketsiz kalmamaları konusunda uyardı. Uzun süre ayakta durmak veya hareketsiz oturmak zorunda olan öğretmenlerin ayaklarını oturduğu yerde hareket ettirmeleri gerektiğine değinen Doç. Dr. Mavioğlu, bu hareketlerin hem varisi hem de toplardamarlarda pıhtı oluşumunu engellemeye yardımcı olacağını vurguladı.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Karaoğlu, uzun süre ayakta durmanın bel ağrısı ve ayak ağrılarına neden olabileceğini belirtiyor. Prof. Dr. Karaoğlu bu nedenle meslek icabı uzun süre ayakta kalan öğretmenlerin ayakkabı seçiminin son derece önemli olduğunu dile getirerek, yüksek topuklu ayakkabı yerine, yumuşak tabanlı ayakkabı tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Öğretmenlerde diğer sık görülen bir diğer rahatsızlığın omuz ağrıları olduğunu kaydeden Prof. Dr. Karaoğlu, "Tahtaya uzun süre yazı yazanlarda omuz çevresinde adale sıkışması sorunları görülebiliyor. Bunu önlemek için mümkün olduğunca baş seviyesinin üstünde yazı yazmaktan kaçınmak, ağır taşımamaya özen göstermek gerekiyor. Yapılacak basit omuz egzersizleri bu tip sorunlarda faydalı olabilir." dedi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Muammer Karagöz de meslek gereği sesini yoğun olarak kullanan öğretmenlerde sıklıkla ses kısıklığı, ses tellerinde ödem, nodül ve polip gibi hastalıklara rastlandığına dikkat çekti. Bu tip sorunları azaltmak için sesi doğru kullanmayı öğrenmek gerektiğine değinen Karagöz, "Sesi doğru kullanamamaya bağlı olarak, ses tellerinde nodül gelişebiliyor. Bu gibi durumlarda, hastalara gerektiğinde ses eğitimi için şan dersi almaları öneriliyor. Öğretmenlerin ses kısıklığı sorunu yaşamasında, sigara ve tebeşir tozunun da etkisi büyük. Sigaradan uzak durmak, bulunulan ortamı sık sık havalandırmak, varsa klimanın düzenli temizletilmesi, ses tellerinin sağlığı için önemli. Ses tellerini tehdit eden bir diğer unsur da kuru ortamlar. Bu nedenle içerisinde bulunulan ortamların nemlendirilmesi gerekiyor." diye konuştu.