BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,86
ALTIN 2.970,40
HABER /  GÜNCEL

Öğretmen okulları çıkmazda

Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin 68 eğitim fakültesi dekanıyla görüşerek yaptığı araştırma, öğretmenleri yetiştiren okulların iflas noktasına geldi.

Abone ol

Eğitim fakülteleri, alanında uzman öğretmenler yetiştirmek yerine, öğretim görevlisi açığı, fiziksel olanakların yetersizliği, öğrenci sayısının fazla olması gibi çeşitli sorunlarla uğraşıyor. Her yıl artan öğrenci sayısına karşılık akademik personel yetiştiremeyen fakültelerin ders verimliliği giderek düşüyor.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof Dr. Gönül Akçamete’nin başkanlığında hazırlanan ‘Türkiye’de Eğitim Fakültelerinin Durumu’ konulu çalışmaya göre 10 eğitim fakültesinde bir tane bile kadrolu profesör bulunmuyor. Bazı fakültelerin dekanları farklı alanlardan geliyor.

PROFESÖR SAYISI AZ

Eğitim fakültelerinin büyük çoğunluğunda 10 ve daha az sayıda profesör ve doçent bulunuyor. Fakültelerin büyük kısmında 1- 20 arasında yardımcı doçent çalışıyor. İdare personel sayısı da oldukça yetersiz. 36 fakültede 1-20 arasında idari personel istihdam ediliyor.

Haftada 48 saat derse giren öğretim elemanları, sınıf öğretmenlerinden bile daha fazla çalışıyor.

Öğretim elemanı yetersizliği, mevcut kadroların yükünü artırıyor. Öğretim elemanlarının ortalama ders yükleri ağırlıklı olarak 21-40 saat arasında. Prof. Dr. Akçamete, öğretim elemanlarının öğretim misyonu dışında araştırma, yayın ve bilimin gelişimine katkıda bulunmak, topluma hizmet gibi misyonları da bulunduğunu belirterek, “Ancak bu kadar ders yükü olan bir öğretim elemanının akademik faaliyetlere zaman ayırması ve kendini geliştirebilmesi pek mümkün değil” dedi.

OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Fakültelerdeki öğrenci sayısının da fazla olduğunu belirten Gönül Akçamete, şunları söyledi:

“Öğrenci sayısının fazla olduğu fakülteler gerek fiziksel olanaklara ve gerekse öğretim elemanı bakımından yetersizdir. Öğrencilerin eğitim süreçleri boyunca bu hizmetlerden yararlanamamaları, meslek hayatlarını olumsuz etkileyecektir. Nitelikli yetişmeyen öğrencilerin, meslek hayatlarında çeşitli sorunlarla karşılaşmaları ve başarısızlık olmaları kaçınılmazdır.”

İdari personelin en düşük olduğu yerler
Maltepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi: 2
Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi: 4
Afyon Kocatepe Üniversitesi Uşak Eğitim Fakültesi: 4
Dicle Üniversitesi Batman Eğitim Fakültesi: 4

En kalabalık 5 fakülte

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi: 10 bin 250
Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi: 10 bin 193
Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi: 8 bin 989
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi: 7 bin 947
Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi: 7 bin 728
Kadrolu profesörü olmayan fakülteler
Akdenİz Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Atatürk Üniversitesi Ağrı Eğitim Fakültesi, Dumlupınar Üniversitesi Simav Teknik Eğitim Fakültesi, Dicle Üniversitesi Siirt Eğitim Fakültesi, Fırat Üniversitesi Muş Eğitim Fakültesi, Gaziantep Üniversitesi Kilis Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi, Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi, KTÜ Rize Eğitim Fakültesi, KTÜ Giresun Eğitim Fakültesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sinop Eğitim Fakültesi.

Haber: Rüzgar ŞENKULAK
Kaynak: