Öğrendiğinize ufkunuzu açacak 15 muhteşem bilgi
Pozitif haberler kuşağımız devam ediyor. Yine dünyanın dört bir yanından geleceğe dair umutlarınızı yeşertecek haberler ile karşınızdayız.
Pozitif haberler kuşağımız devam ediyor. Yine dünyanın dört bir yanından geleceğe dair umutlarınızı yeşertecek haberler ile karşınızdayız. 1. Sekiz büyük Afrika kenti 2050'de karbonsuz yaşama geçmeyi taahhüt etti. Afrika iklim değişimini en derinden hisseden coğrafya olarak karşımıza çıkıyor. Kuraklık, sel ve bunların yol açtığı göç; hem ekonomik olarak hem de sosyolojik olarak kıtayı yaşanması zor bir yere dönüştürüyor. Bu anlamda bir araya gelen Afrika mahirleri; enerji, ulaşım ve tarım gibi konularda sürdürülebilir dünya standartlarını yerine getirmek için taahhüt verdiler. Şehirler arasında; Akra, Lagos, Cape Town gibi kıtanın her anlamda en çeşitlilik gösteren merkezleri yer alıyor.
2. Çin'de geceleri de enerji üretebilen güneş panelleri icat edildi. Çin bilindiği gibi dünyanın yenilenebilir enerji alanında en çok yatırım yapan ülkesi. Bu vasıfla her geçen gün farklı buluşlara imza atan Çinli bilim insanları, geceleri güneş olmasa dahi yağan yağmur damlalarının eğimli panel yüzeyinden hareket etmesi ile enerji üretebilen bir icada imza attılar.
3. Hindistan'ın sadece bir eyaleti rüzgar enerjisiyle İsveç ve Danimarka'dan daha fazla elektrik üretiyor. Hindistan'ın Tamil Nadu eyaleti, ülkenin güneşten en fazla elektrik üreten üçüncü eyaleti. Bunun yanında son dönemde eyalete yapılan rüzgar enerjisi yatırımları ile birlikte bu eyaletin rüzgar kaynağından ürettiği elektrik miktarı İsveç ve Danimarka'nın ürettiklerinden daha fazla bir seviyeye ulaştı.
4. Hollanda Houten'de öncelik yayalar ve bisikletlilerin. 1960'larda tasarlanarak, yaşama açılan Hollanda'nın Houten kentinde; bisikletliler ve yayalar trafikte önceliğe sahipler. Bu anlamda şehirde motorlu araçlar için hız sınırı saatte 30 km olarak belirlenmiş. Şehrin büyük bir kısmında yollar sadece bisikletlere açık. Motorlu araçların sadece ticari faaliyetlerde kullanılması teşvik ediliyor.