BIST 10.014
DOLAR 35,45
EURO 36,55
ALTIN 3.049,71
HABER /  DÜNYA

Öğrencilerin isyanı başbakanı kaçırdı

Tunus’ta diplomalı işsizler tarafından başlatılan ve kısa sürede isyana dönüşen protestolar bugün de devam etti.

Abone ol
Tunus’ta diplomalı işsizler tarafından başlatılan ve kısa sürede isyana dönüşen protestolar bugün de devam etti. Ülkede dün gece çıkan çatışmalarda 13 kişi daha öldü. Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin ülkeyi terk ettiği, Başbakan Muhammed Gannuşi’nin, cumhurbaşkanlığı görevini geçici olarak üstlendiği açıklandı. Öte yandan ülkede olağanüstü hal ve sokağa çıkma yasağı ilan edildiği bildirildi.

Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'yi istifaya çağıran yaklaşık 8 bin protestocu, bakanlık binası dışında "Defol Bin Ali!" ve "Suikastçı Bin Ali" diye slogan attı.  

Yüksek gıda fiyatlarını ve büyüyerek devam eden işsizlik sorununu protesto eden eylemciler, polise taş atarken, güvenlik güçleri de göz yaşartıcı bombayla karşılık verdi.
23 yıldır görevde olan 74 yaşındaki Bin Ali, artan protestolar üzerine dün yaptığı açıklamada, 2014 yılında tekrar aday olmayacağını söyledi. Bin Ali ayrıca, medya ve siyasette özgürlük, temel gıdalarda ise ucuzluk vaat etti.

Sağlık çalışanları, güvenlik güçleriyle protestocular arasındaki çatışmalarda dün gece yarısı 13 kişinin daha öldüğünü belirtti. Resmi verilere göre, ülkede şu ana kadar 23 kişi öldü. Muhalefet liderleri ise gerçek sayının, bu rakamın 3 misli olduğunu ifade etti.

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ
 
Protestolara daha fazla dayanamayan Devlet Başkanı Bin Ali, bugün hükümeti feshederek erken seçime gidilmesi kararı aldı.

Resmi TAP ajansı, Bin Ali'nin 6 ay içinde erken seçime gidilmesi yönünde çağrı yaptığını bildirdi.

Ülkede olağanüstü hal ilan eden Devlet başkanı Bin Ali, akşam saat 17.00'den sabah 07.00'ya kadar sokağa çıkma yasağı konduğunu açıkladı.

Gösterilerin sona erdirilmesi amacıyla sokakta 3'den fazla kişinin bir araya gelmesi yasaklanırken, güvenlik güçlerinin uyarılarını yerine getirmeyenlere ateş açılacağı da duyuruldu.

CUMHURBAŞKANI ÜLKEYİ TERK ETTİ

Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin ülkeyi terk ettiği ileri sürüldü. Başbakan Muhammed El Gannuşi ile muhalefet liderleri arasında yapılan görüşmelerde, ülkede yeni bir sayfa açılabilmesi için atılacak adımlar çerçevesinde, muhalefetin de katılımıyla bir seçim hükümeti kurulmasının yanı sıra Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin ülke dışına gidişine imkan tanınarak mevcut görevini bırakması da planlanmıştı.
Tunuslu kaynaklar, yaptıkları açıklamada, Zeynelabidin Bin Ali'nin yurt dışında yargılanmak durumunda kalmamak için Avrupa dışında bir yerde yaşamayı tercih etmiş olmasının güçlü bir olasılık olduğunu da kaydettiler.

BAŞBAKAN GEÇİCİ OLARAK GÖREVİ ÜSTLENDİ

Tunus Başbakanı Muhammed Gannuşi, cumhurbaşkanlığı görevini geçici olarak üstlendiğini açıkladı.

Başbakan, resmi TV kanalından halka hitap ederek, anayasaya saygılı olduğunu ve istikrarı yeniden sağlayacağını bildirdi. "İktidar benim elimde" diyen Gannuşi, Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin bu görevi "geçici olarak yerine getiremeyeceğini" kaydetti.

El Cezire televizyonu ise Bin Ali'nin ülkeden ayrıldığını, cumhurbaşkanlığı görevini geçici olarak meclis başkanının üstlendiğini ileri sürdü.

ABD SİVİLLERE YÖNELİK ŞİDDETİ KINADI

ABD, Tunus'taki gelişmeleri izlediğini, "sivillere yönelik şiddet kullanılmasını kınadığını" açıkladı. Beyaz Saray sözcüsü Mike Hammer, Tunus Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin ülkeden ayrıldığı haberlerinin ardından yaptığı açıklamada, ülkede insan haklarına saygı gösterilmesi çağrısı yaptı.

Hammer, "Tunus'ta sivillere yönelik devam eden şiddeti kınıyoruz ve Tunus yetkililerine, Cumhurbaşkanı Bin Ali'nin dünkü konuşmasında Tunus halkına yönelik olarak, temel insan haklarına saygı ile, büyük ihtiyaç duyulan siyasal reformlar da dahil verdiği önemli taahhütlerin yerine getirilmesi çağrısı yapıyoruz" dedi.
 
İSYAN NİYE ŞİMDİ PATLADI

- Üniversite mezunlarının yüzde 55’inden fazlasının işsiz olduğu Tunus’ta, insanlar sosyal adaletsizliğe, rüşvet skandallarına ve genç nüfus içindeki işsizliğin yaygınlığına karşı tepkili.
- Askeri darbeyle iktidara gelen Zeynel Abidin Bin Ali 23 yıldan beri ülkeyi demir yumrukla yönetiyor. Çok sayıda muhalifi hapseden ve medya üzerinde sıkı kontrol uygulayan ve yolsuzluklara karışan Bin Ali’nin 2014’te yeniden aday olmayı düşünmesi halkı çileden çıkardı. 
- Bin Ali rejiminde sivil polis sokaklarda herkesi dinliyor. Fransız gazeteleri bile “sakıncalı” sayfaları koparıldıktan sonra dağıtılıyor. Medya sürekli Cumhurbaşkanı Bin Ali ve ailesini övüyor. 
- Tunus’taki karışıklığın gözden kaçan bir etkeni de Wikileaks belgeleri. 2008’de ABD’nin Tunus elçiliğinden çekilen mesajda Devlet Başkanı Bin Ali ve ailesinin “mafya tarzı” bir yolsuzluk ağı kurduğundan bahsediliyordu. Belgelerde Devlet Başkanı Bin Ali’nin eşi Leyla’ya devlet arazisi bahşettiği, damadına banka verdiği, bir başka damadına konak verdiği gibi iddialar yer alıyordu.