BIST 9.911
DOLAR 35,41
EURO 36,30
ALTIN 3.068,88
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Öğrencilere ÖSS diyeti

ÖSS'ye girecek adaylara, yaklaşık bir ay kalan sınav öncesi, yemekten çalışma tekniğine öneriler için tıklayın.

Abone ol ÖSS'ye girecek adaylara, yaklaşık bir ay kalan sınav öncesi, yiyecekleri yemeklerden çalışma tekniklerine öneriler için tıklayın.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kutlu, 17 Haziranda yapılacak ÖSS'ye bu yıl 1 milyon 775 bin 100 adayın başvuruda bulunduğunu ifade etti.

Kutlu, kalan bir aylık sürenin sınavı kazanmada çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Nasıl ki bir atletizm yarışında atletler son 200 metre atağa kalkıyorsa, adaylar da bu kısa sürede atağa kalkarak, başarıyı yakalayabilirler” dedi.

Günde 4-6 saatlik verimli çalışmanın bir soruyu çözmeye yardımcı olacağını anlatan Kutlu, “Dolayısıyla adaylar, bir aylık süre içinde, mevcut duruma ek olarak netlerinde 30 soruluk artış sağlayabilirler” diye konuştu.
Kutlu, içinde bulunulan dönemin sınav kaygısının yoğunlaştığı bir dönem olduğuna da dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Sınav kaygısı genel olarak gerekli bir duygudur. Ancak aşırı olmasında beyin fonksiyonlarını yeterince yerine getiremez. Bunun için kişi, (başaracağım, kazanacağım, iyi çalıştım, hakkımı alıp bu sınavdan çıkacağım) gibi telkinlerle kendisini olumlu yönde etkilemelidir.”

Sınav öncesi “kazanamazsam hayatımın sonu olur”, “başaramayacağım” gibi felaket senaryolarından uzak durulması gerektiğini vurgulayan Kutlu, yakın arkadaşlarla duyguların paylaşımı, onlardan sosyal destek alınmasının faydalı olacağını kaydetti.

ÇALIŞMAYA ZOR KONULARDAN BAŞLAYIN

Adayların kalan süreyi çok iyi değerlendirmeleri gerektiğini vurgulayan Kutlu, çalışmaya ise kişinin enerjisinin en üst düzeyde olacağı için zor gelen konulardan başlanmasının önemine dikkati çekti.

Adayların konu çalışması yanında önceki yıllarda çıkmış soruları da çözmesinin, sınav hakkında bir fikir vereceğinin altını çizen Kutlu, soruların çözümünün mümkünse sınav saatleriyle aynı dilim içinde yapılması gerektiğini söyledi.

BESLENME, SPOR VE UYKUYA ÖNEM VERİN

Kutlu, beslenme, uyku ve sporun başarının temelini oluşturduğunu belirterek, bu dönemde bol sıvı alınması, kızartmalardan uzak durulması, haşlama sebze ve meyvelere ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti.

Adayların uyku düzenine önem vermesi gerektiğini vurgulayan Kutlu, “Günlük 7-8 saatten ne eksik ne de fazla olmalı. Bunun yanı sıra haftada 3 gün, 40 dakika süreyle yapılacak spor stresi azaltır, düşünme kapasitesini artırır. Sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme ise beyin fonksiyonlarının daha iyi çalışmasını sağlar” diye konuştu.

AİLELERE ÖNERİLER

Adayların başarılarında ailelerin önemli paya sahip olduklarını belirten Kutlu, çocukların başarısı için ise ailelerin her durumda çocuklarına güvendiklerini vurgulaması gerektiğini söyledi.

Geçmişteki başarıların sık sık öğrencilere hatırlatılmasının motivasyonu güçlendireceğini anlatan Kutlu, “Adayların geçmiş başarıları onlara referans olarak göstermelidir. Çünkü, geçmişteki başarılar, gelecekteki başarıların öncüsüdür” dedi.

ÖSS'nin, çocuğun kişiliğini değil, sadece bilgisini ölçtüğünün vurgulanması gerektiğini ifade eden Kutlu, şöyle dedi:

“Aileler, bilginin daha sonra arttırılabileceğini vurgulayarak, kazanamadığı takdirde başka seçeneklerin bulunabileceğini ona anlatmalı. Ailenin başka çocukları örnek göstermesi de yanlıştır. Her çocuk özgündür ve bu dünyada tektir. Tek yumurta ikizlerinde bile bu durumun aynı olduğu unutulmamalı. Elma ile armudu kıyaslamak gibi bir şeydir.”

Kutlu, ailede oluşacak stresin de çocuğu etkileyeceğinin unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.